Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

”På akuten skärps mina sinnen”

Christan Unge vill minska avståndet mellan ”doktorn” och ”patienten”. Han har en populär podd, skriver spänningsromaner och trivs med läkarjobbet på en stressig akut.

När Christian Unge möter en patient på akuten känner han sig som en detektiv. Med hjälp av blodprov, röntgenplåtar samt sin egen intuition och kunskap försöker han likt Sherlock Holmes lösa ”fallet”. Vad lider egentligen patienten av?

– När jag är på akuten skärps mina sinnen. Då har jag full koncentration och är helt närvarande i nuet. Jag njuter av att få vara där och göra nytta. Oftast blir diagnosen rätt, men någon gång sker misstag. Det är oundvikligt.

Christan är överläkare på akutmottagningen vid Huddinge sjukhus. I sitt arbete vill han skapa en miljö som gör att sjuka och skadade patienter trots sitt lidande kan känna sig trygga.

Tillsammans med två kollegor har Christian podden ”Ronden”. I den vill de låta lyssnarna komma in under läkarrocken för att få nya perspektiv på ett yrke där ”doktorn” länge sågs som en frälsare.

I sina spänningsromaner, givetvis med läkare som huvudpersoner, får Christian utlopp för sin skrivarlust – och sin längtan till Afrika. Nu är han aktuell med ”Saharasyndromet” (Lind & Co).

Läs mer: ”Många läkare är även författare”

I boken blir fem hjälparbetare för organisationen Läkare utan gränser kidnappade av en terroristgrupp i det västafrikanska landet Sierra Leone. Vi återkommer till Afrika längre fram och återvänder först till akuten på Huddinge sjukhus.

Christan Unge säger att läkarrollen förändrats under senare år. Förr var det ingen som ifrågasatte en diagnos, utan patienterna litade nästan alltid förbehållslöst på beskedet om vad de kunde tänkas lida av.

– Läkaren och patienten har närmat sig varandra. Det positiva är att ”guden” i sin vita rock stigit ned från sin upphöjda tron. Det negativa är att många inte inser att läkaryrket är så komplext och att diagnoser är svåra att ställa.

– Jag tror inte att en läkare kan ersättas av en robot. För att ställa rätt diagnos krävs, förutom kunskap och intuition, även känsliga händer och bra öron att lyssna med.

I dag kan alla snabbt googla fram olika sjukdomar eller skador de kan tänkas lida av. Men för att hitta rätt bland kanske tio möjliga diagnoser krävs det erfarenhet och kompetens, menar Christan Unge.

– Att ställa rätt diagnos kan ta tid, men i dag arbetar de flesta läkare under tidspress och har fått alltmer administrativa uppgifter. Tiden för att lyssna och förklara krymper.

Christan Unge blir frustrerad när han kommer till bilverkstaden och mekanikern i förbifarten, med en rad tekniska termer, förklarar vad som är fel och behöver åtgärdas.

– En patient som hamnar framför en läkare kan nog känna samma frustration och till och med ilska, som jag gör på bilverkstan. Därför är det så viktigt att vi både kan lyssna och förklara så att patienten förstår och känner sig förstådd.

I sin podd blandar Christan Unge och två kollegor högt och lågt från det medicinska området. Tanken är att lyssnarna ska få en ahaupplevelse: Jaså, fungerar levern så!

Christian och hans kollegor bjuder på sig själva och ger en inblick i läkarlivets vardag. För många är det fortfarande en värld, där man ibland ännu använder latinska namn på vanliga sjukdomar, typ gastrit (magkatarr) eller akut viral nasopharyngitis (förkylning).

– Vi läkare har blivit bättre på att förklara och att använda ord och begrepp som patienterna förstår. Sedan har varje yrkesgrupp sin jargong som kan vara svår för en utomstående att greppa.

 

Jag fick lita till mina händer och min känsla. Det blev nästan beroendeframkallande att vilja hjälpa.

 

Christan Unge växte upp i Bromma i västra Stockholm. Hans mamma var arkeolog och hans pappa läkare. Därför var det senare yrket länge något som inte alls lockade.

– Som ung ville jag ut och resa, uppleva världen och arbeta i andra länder. Jag gick igenom möjliga yrken och fastnade för att läkare var ett bra alternativ för uppnå detta.

På läkarlinjen hade Christan en stor förebild och mentor. Det var världskändisen Hans Rosling, som är en obotlig optimist när det gäller utvecklingen på jorden.

– Hans tankar är en stor inspirationskälla för mig. Jag är också en optimistisk person, även om den senaste tidens terrorattentat oroar.

Efter att ha blivit klar med sina studier arbetade Christan Unge under 2003 och 2004 i bland annat Burundi för Läkare utan gränser. Han har också arbetat i Kongo. Senare skrev han en doktorsavhandling om hiv-smittade i Kenya.

Foto: Privat

– Erfarenheterna från Afrika kommer jag att bära med mig livet igenom. I hela Burundi fanns det tre hundra läkare. Det var som att förflytta sig hundra år tillbaka i tiden. I huvudet var jag inte omedveten om situationen i många afrikanska länder, men nu fick jag känna på verkligheten i hela kroppen.

Dofter, synintryck och alla annorlunda ljud – det tog tid att vänja sig, berättar Christan Unge. Men efter hand kände han mer och mer vilken nytta han gjorde för vanliga människor som kanske aldrig tidigare träffat en läkare.

När Christian återvände till Sverige blev han deprimerad. Han tyckte att han gjort nytta för så många, medan han här hemma möttes av klagomål efter att någon fått vänta lite extra länge på akuten. Många hade också synpunkter på att vården försämrats.

– Jämfört med det jag upplevt i Afrika … ja, det går bara inte. Där kunde vi ofta inte ta det enklaste blodprov, det fanns ingen röntgenutrustning och få mediciner. Jag fick lita till mina händer och min känsla. Det blev nästan beroendeframkallande att vilja hjälpa.

Kanske var det därför Christan sökte sig till en akutmottagning, och därför trivs så bra på Huddinge sjukhus. Helt säkert är att hans skrivande hämtar näring från de starka upplevelserna i Afrika.

Samtalet med Christan äger rum samma dag som terrorattentaten i Bryssel. Självmordsbombarnas mål är att skrämma en hel värld och sprida rädsla.

I de tre spänningsromaner Christian skrivit är kirurgen Martin Roeykens en av huvudpersonerna. Den senaste boken har terrorn som tema.

– Världen måste förbli öppen. Att skildra det som sker journalistiskt eller i fiktiva böcker, som i mitt fall, är också ett sätt att verka för en bättre tillvaro här på jorden.

Fakta.Christian Unge

  • Ålder: 43.
  • Bor: Stockholm.
  • Familj: Sambo och tre barn (6, 6 och 9 år).
  • Gör: Arbetar som överläkare på akuten vid Huddinge sjukhus. Författare.
  • Bakgrund: Har arbetat för Läkare utan gränser i Burundi och Kongo. Skrev doktorsavhandling om varför så många hivdrabbade i Kenya väljer att inte ta bromsmediciner. Författare till böckerna ”Kongospår” och ”Turkanarapporten”.
  • Aktuell: Med boken ”Saharasyndromet” (Lind & Co). Podcasten ”Ronden” tillsammans med läkarvännerna Anders Ternhag och Märit Halmin.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.