Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/pa-smabrukarlinjen-odlar-eleverna-allt-de-ater/

00:55. Här är skolan där de lär sig att leva utan att konsumera.
Insidan

På småbrukarlinjen odlar eleverna allt de äter

På en bondgård utanför Jönköping utbildas ett dussin elever i självhushållning. Intresset för den ettåriga småbrukarutbildningen är stort.

– Vi har i snitt tre sökande per plats, säger Maria Larsson som driver gården tillsammans med sin man.

Klockan är strax efter sex på morgonen. Tekla Nilsson tänder eld i vedspisen, brygger kaffe, tar fram hembakat bröd och smör kärnat på gården. I dag är det hennes tur att ordna frukosten till sina skolkamrater.

– Innan jag kom hit hade jag aldrig lagat mat på vedspis, säger Tekla medan hon lägger in några pinnar till.

När Bengt Sjöberg tog över gården i Tolarp 1986 var markerna igenplanerade med gran. Nu är stora delar av gården återställd och försörjer både Bengt och hans fru Maria Larsson samt de 13 eleverna på Småbrukarlinjen med mat året om. Foto: Adam Daver

På Allmogegården i Tolarp, några mil norr om Jönköping, går 13 elever på Småbrukarlinjen. Utbildningen bedrivs i samarbete med Mullsjö folkhögskola. Under ett helt odlingsår, från januari till och med december, får eleverna lära sig allt de behöver veta för att kunna driva en liten gård med ekologisk självhushållning.

Det sker genom praktiskt arbete. Eleverna jobbar i skogen, kör med både häst och traktor, sköter djuren och odlar. Tillsammans ansvarar de för att producera nästan allt de ska leva av under året. Kaffe, diskmedel och tvättmedel är i stort sett det enda som köps in.

Tekla Nilsson är frukostansvarig den här morgonen. Klockan sex förbereder hon den första frukosten. Smör och bröd är producerat på gården. Kaffet är en av få produkter som köps in. Foto: Adam Daver

– Det handlar om att tänka kretsloppsbaserat. Man måste förstå ekosystemen, samspelet mellan människan och naturen. Få en känsla för jorden och läsa av naturen, säger Maria Larsson, som driver gården och leder utbildningen tillsammans med sin man Bengt Sjöberg.

Efter en första snabbfrukost vid halv sju går eleverna till sina morgonsysslor enligt ett rullande schema. Ved ska hämtas in. Mjöl ska malas och bröd bakas. Utedassen ska tömmas. Korna mjölkas. Grisar, ankor och höns ska få mat. Arbetshästarna ska ridas eller köras så att de håller formen. 

I ladugården har Anna, Anna-Maj och Silvia, tre generationer rödkullekor, självmant ställt sig i sina bås. 

Gårdens ägare Bengt Sjöberg är den enda som får mjölka Anna-Maj, en av gårdens tre rödkullekor. Foto: Adam Daver

Anna-Maj godkänner bara mjölkning av hemmansägare Bengt. Men hon låter sig gärna ryktas av eleven Mattias Handley under mjölkningen.

– De är ju lite egensinniga de här korna. Man har inte avlat bort deras naturliga egenskaper, säger Bengt kärleksfullt och sätter mjölkmaskinen på Anna-Majs spenar.

80 liter mjölk om dagen ger korna. Tre kor är ganska lagom att ha för ett självhushåll, menar Bengt. De får gå ute året om. Därför blir de väldigt starka, menar han.

Maria Larsson säger att djuren på gården tas om hand på ett så ”naturligt” sätt som möjligt. Samtidigt betonar hon att det måste vara en säker djurhållning. I början kan hon få jobba lite med eleverna. Det får inte vara något ”gulligull”. En tjur eller en galt är inget att leka med.

Under frukosten görs dagens planering upp. Även hunden Samuraj är med. Foto: Adam Daver

Djuren är en del av självhushållet. Slakten sker på gården. 

– Vi vill helst att alla elever innan utbildningen är slut ska kunna slakta ett djur, de bör åtminstone ha slaktat kycklingar och ett lamm, säger Maria.

Många av eleverna på utbildningen kommer från storstadsområdena men med skiftande bakgrund. Åldersspridningen är stor – mellan 20 och 66 år. Gemensamt för alla är att de söker efter en mer hållbar livsstil och vill bort från hetsen i storstan.

Maria berättar att eleverna förändras ganska snabbt när de kommer till gården. Sminket försvinner efter några dagar. I början ligger alltid mobilen på bordet framför dem. Snart är den borta. 

Vanja Andrén sätter en grimma på ett av gårdens får som nu ska föras till de övriga fåren i hagen. Foto: Adam Daver

En del elever är mer inriktade på odling, andra på djurhållning. Vissa är ute efter att själva köpa en liten gård. För andra räcker det med att odla lite grönsaker i stan.

Tekla Nilsson har kommit loss från köksbestyren. Nu står hon i växthuset och sorterar små plantor som ska ut på odlingslotten.

Hon är uppväxt i Stockholm och tog studenten på Kungliga svenska balettskolan. Efter gymnasiet var hon ganska utmattad och jobbade med olika saker. Hon började också ifrågasätta livet i stan.

– I stan blir man så himla avskärmad från vad vi egentligen lever av. Jag trivs bättre så här och skulle vilja hitta en mer genuin livsstil. Genom att kombinera dansen med att hitta någon odlarförening, till att börja med. I framtiden skulle jag gärna hitta något litet ställe, säger hon.

Chris Kunze och Charlotte Rumler rensar odlingarna på ogräs. Foto: Adam Daver

På en odlingslott sitter Chris Kunze och rensar ogräs. Han kommer från Nederländerna och kom hit första gången som volontär 2012, 16 år gammal.

– Jag blev genast kär i livet på gården, i naturen och språket, säger han.

Chris har tidigare studerat lingvistik och historia på universitet, och senare även svenska. Nu pratar han flytande svenska och går på småbrukarlinjen. 

– Det är så mycket vi inte lär oss i den vanliga skolan. Om kretsloppet, till exempel.  Och så arbetar man för gruppen här och det gör en väldigt lycklig, säger han.

För Chris är det viktigt att kunna försörja sig själv. Med volontärkompisar från flera länder har han pratat om att i framtiden skaffa en gård tillsammans.

– Kanske blir det i Sverige, där priserna är låga. Om alla satsar borde vi kunna bli självförsörjande, säger han.

Chris Kunze kommer från Nederländerna och har besökt Allmogegården flera gånger som volontär. Nu går han Småbrukarutbildningen och är även mentor för de övriga eleverna. Foto: Adam Daver

Tanken bakom småbrukarlinjen är just att eleverna ska kunna bli mer självförsörjande och därmed vara mindre beroende av inkomster. 

Maria Larsson berättar att den här gården i början av 1900-talet försörjde 20 personer, fast den med sina 49 hektar i dag betraktas som en liten gård. Hon tycker att storskaligheten i jordbruket har fört med sig mer problem än nytta och att vi måste börja ta tillvara de små gårdarna bättre.

– Det svenska jordbruket var som mest effektivt på 1950-talet. Då var vi självförsörjande på mat och exporterade också en del. Ett fungerande småskaligt ekosystem är långt mer produktivt än ett modernt jordbruk, säger hon. 

Mattias Handley kom hit på studiebesök förra sommaren och ville inte åka härifrån. Han bor i radhus i Stockholm och har lämnat en karriär som bland annat chef och affärskonsult inom kundhantering. Han tröttnade på ”lönehetsen” i stan och bestämde sig för att byta liv. 

Under vårbrukarfirandet ger sig ett gäng ut på Lappsjön för att fiska. Mikaela Hilding och Oskar Bällgren tittar på medan Tommy Pettersson öser vatten ur den läckande båten. Foto: Adam Daver

– Jag tycker att allt numera går ut på att konsumera, inte producera. Man bygger bara ett värde för stunden, inte långsiktigt. Lönelivet driver sönder folk, säger han. 

Mattias beskriver sig som en prepper, han vill vara förberedd på det oförutsedda. Tillsammans med sin fru letar han efter en gård som det ska gå att leva på. De har successivt dragit ned på sina utgifter för att göra det nya livet möjligt. 

– Jag har aldrig levt bättre än vad jag gör här på gården. Varje morgon vaknar jag och ser soluppgången, känner lukter, hör fåglarna. Det här är det liv jag vill leva, säger han.

På gården finns fyra arbetshästar och en travare. Alla eleverna får tidigt lära sig att leda, betsla och sela hästarna. Och att rida – barbacka, för att på hitta balansen på riktigt. 

– En traktor kan du ställa in i garaget och den är lika stark när du tar ut den. Hästar måste få röra sig varje dag för att hålla sig igång, säger Maria.

Mikaela Hilding och Vanja Andrén tar den här veckan hand om gårdens djur. En tacka drabbades av juverinflammation och fick tillbringa tiden under medicineringen i stallet. Nu ska hon och hennes två lammungar få komma ut till de övriga fåren i hagen igen. Foto: Adam Daver

Vanja Andrén hoppar upp på gårdens travare. Hon kommer från Jokkmokk och är tjänstledig från länsstyrelsen där hon arbetar med naturreservat och nationalparker. Hon skulle vilja trappa ned på jobbet för att odla mer, hitta en liten gård där hon på sikt kan ha får och höns. 

– I slutändan skulle jag vilja kunna leva på gården. Kanske går det att kombinera med turism på något sätt. Man mår så mycket bättre och blir så mycket gladare av att leva så här, säger hon och rider ut i skogen.

Gården Tolarp är omgiven av vackra gärden som följer naturens ojämnheter. Marken slås med lie. Det är så de svenska blomsterängarna hålls levande. Men vägen hit har varit lång. 

Bengt Sjöberg och Maria Larsson har ägnat stor möda åt att väcka den nedlagda gården Tolarp till liv igen. Foto: Adam Daver

Bengt Sjöberg är uppvuxen på granngården. När han köpte Tolarp 1986 var jordbruket nedlagt sedan flera decennier. En stor del av betesmarkerna hade planterats igen med gran. Med gårdsköpet följde ett föreläggande om att plantera ytterligare 20.000 granar på åkermarken. Annars hotade dryga böter.

– Dessutom var jag tvingad att såga ned 80 fina ekar som skulle skugga granplanteringarna, säger Bengt.

Han var redan från början inställd på att bli självförsörjande på gården. Det skulle ta många år av envis kamp med ovilliga myndigheter för att återskapa markerna.

Susanne Nyström och Anne Schultz på väg till Lappsjön för vårbrukarfest. Foto: Adam Daver

För tjugo år sedan köpte Maria Larsson ett hus som tidigare styckats av från gården. Hon arbetade som dataingenjör i stan men längtade ut på landet. Hon och Bengt blev så småningom ett par. År 2003 startade de Allmogegården och började på allvar arbetet med att väcka det gamla hemmanet till liv igen. 

Tio år senare började de ta emot internationella volontärer. Då började det ta fart på riktigt.

– Med hjälp av volontärerna fick vi möjlighet att ta tillvara allt som gården ger, berättar Maria.

Eleverna grillar pinnbröd och dricker cider gjord på gården under vårbrukarfesten. Plötsligt ger stocken vid lägerelden vika. Foto: Adam Daver

Drömmer du aldrig om att kunna resa iväg på semester?

– Hade folk mer livsglädje i vardagen skulle inte behovet av att konsumera och åka på resor vara lika stort. Klart att det ibland hade kunnat vara skönt att stänga av allt som behöver göras, men det är det här jag längtat efter hela mitt liv. Jag har bara inte vetat om det, säger Maria.

 

På gården finns fyra arbetshästar och en travare. Här klappar Maria Larsson ardennern Julinda. Foto: Adam Daver
Bild 1 av 13 När Bengt Sjöberg tog över gården i Tolarp 1986 var markerna igenplanerade med gran. Nu är stora delar av gården återställd och försörjer både Bengt och hans fru Maria Larsson samt de 13 eleverna på Småbrukarlinjen med mat året om.
Foto: Adam Daver
Bild 2 av 13 Tekla Nilsson är frukostansvarig den här morgonen. Klockan sex förbereder hon den första frukosten. Smör och bröd är producerat på gården. Kaffet är en av få produkter som köps in.
Foto: Adam Daver
Bild 3 av 13 Gårdens ägare Bengt Sjöberg är den enda som får mjölka Anna-Maj, en av gårdens tre rödkullekor.
Foto: Adam Daver
Bild 4 av 13 Under frukosten görs dagens planering upp. Även hunden Samuraj är med.
Foto: Adam Daver
Bild 5 av 13 Vanja Andrén sätter en grimma på ett av gårdens får som nu ska föras till de övriga fåren i hagen.
Foto: Adam Daver
Bild 6 av 13 Chris Kunze och Charlotte Rumler rensar odlingarna på ogräs.
Foto: Adam Daver
Bild 7 av 13 Chris Kunze kommer från Nederländerna och har besökt Allmogegården flera gånger som volontär. Nu går han Småbrukarutbildningen och är även mentor för de övriga eleverna.
Foto: Adam Daver
Bild 8 av 13 Under vårbrukarfirandet ger sig ett gäng ut på Lappsjön för att fiska. Mikaela Hilding och Oskar Bällgren tittar på medan Tommy Pettersson öser vatten ur den läckande båten.
Foto: Adam Daver
Bild 9 av 13 Mikaela Hilding och Vanja Andrén tar den här veckan hand om gårdens djur. En tacka drabbades av juverinflammation och fick tillbringa tiden under medicineringen i stallet. Nu ska hon och hennes två lammungar få komma ut till de övriga fåren i hagen igen.
Foto: Adam Daver
Bild 10 av 13 Bengt Sjöberg och Maria Larsson har ägnat stor möda åt att väcka den nedlagda gården Tolarp till liv igen.
Foto: Adam Daver
Bild 11 av 13 Susanne Nyström och Anne Schultz på väg till Lappsjön för vårbrukarfest.
Foto: Adam Daver
Bild 12 av 13 Eleverna grillar pinnbröd och dricker cider gjord på gården under vårbrukarfesten. Plötsligt ger stocken vid lägerelden vika.
Foto: Adam Daver
Bild 13 av 13 På gården finns fyra arbetshästar och en travare. Här klappar Maria Larsson ardennern Julinda.
Foto: Adam Daver