Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

På spaning efter den inre mannen

Foto: Fredrik Funck

Jämställdheten har dragits för långt när det kommer till relationer, tycker Herman ­Ottosson. Det måste finnas en polaritet ­mellan man och kvinna för att gnistan ska finnas kvar. Nu håller han kurser för män som vill hitta sin inre manlighet.

Att vara man i dagens samhälle är utmanande och förvirrande. Det menar yogainstruktören och hälsoinspiratören Herman Ottosson.

– Många män är väldigt vilsna i sin manlighet. Bara ordet manlighet väcker ont blod hos feminister och könsvetare. Det är inte okej i samhället att prata om mäns behov av att vara ”manliga”.

Men om män vågade leva ut sitt naturliga beteende, vågade leda och serva sin kvinna för att öppna hennes hjärta så skulle tillvaron bli bättre för alla, tror han.

Nu håller han kurser för att lära andra män stå upp för sin råa kraft. Anders Eriksson är med som assistent på kurserna och jobbar samtidigt på sin egen utveckling.

– För att relationen mellan män och kvinnor ska fungera så måste det finnas en polaritet, säger Herman Ottosson. Utan polaritet blir relationen menlös och bara vänskaplig och så försvagas den sexuella gnistan.

Män som inte är mentalt närvarade och inte utstrålar maskulin energi blir helt enkelt oattraktiva för kvinnor, det är därför många relationer drabbas av dåligt sexliv eller till och med spricker, menar han.

Herman Ottosson håller kurser i personlig utveckling och ”polaritetsträning” för par. Och för ett par år sedan startade han The raw man – en kurs för män som vill hitta sin maskulina energi och riktning i livet. Kurserna bygger på föreställningen om att män och kvinnor har olika gåvor att ge i relationen.

– Mäns syfte i livet är att ha en tydlig riktning, att förverkliga sig själva och att dela med sig av sin unika gåva till världen. Kvinnors syfte är att dela med sig av sitt hjärta och sprida så mycket kärlek som möjligt. Gör hon inte det kommer hennes liv förr eller senare att kännas meningslöst.

Herman Ottosson säger att han är medveten om att många kan bli uppretade av hans idéer och anstränger sig för att förklara.

– Jag är absolut för jämställdhet på arbetsplatser och ute i samhället. Men jämlikheten har dragits för långt när det kommer till relationer. Det här är en ny sorts man, inte den gamla frånvarande machomannen och inte den nya svaga, feminina mannen. För att behålla gnistan så måste mannen vara ”riktad” i sin energi, inte vara vek och initiativlös och låta kvinnan bestämma allt i hemmet och i sängen.

Hermans Raw man-kurser består av tio kurstillfällen under lika många veckor. Han vill inte berätta exakt vad som försiggår eftersom det är hemligt och dessutom beror på energin i gruppen.

– Mina kurser är fysiska och helt upplevelsebaserade. Genom att gå på kurser där andra män har visat mig rent fysiskt hur det känns att möta riktad, maskulin energi så har jag fått in det i min kropp och kan nu förmedla det till andra.

Vissa övningar handlar om att deltagarna ger tuff feedback och hemuppgifter till varandra, andra om att bli totalt närvarande till kropp och själ. ”Brutal mindfulness” kallar han det för.

Men gäller det här verkligen alla män? Kan inte män vara väldigt olika inbördes?

– Jag tror att alla har en kärna som antingen kan vara maskulin eller feminin. En feminin, mjuk, oriktad man drar till sig en stark riktad kvinna. Så funkar polariteten. Kan inte mannen stå upp i sin kraft och riktning så måste kvinnan ta på sig den manliga rollen. Hon tvingas att ta kommandot. Men hon kanske inte trivs med det och så börjar hon förakta mannen.

Det handlar inte om att mannen ska bestämma allt, utan om att många kvinnor tycker om att bli hållna, burna och förda – som i tango, menar Herman.

Anders Eriksson är en av flera assistenter på Raw man. Han berättar hur han har jobbat med sig själv.

– Jag var totalt ”pussy whipped”, som vi säger, i åtta år. Jag levde med en ganska stark, maskulin kvinna. Jag lämnade över alla beslut till henne. Och till slut tröttnade hon på mig och lämnade mig, berättar han.

Då bestämde sig Anders för att ändra riktning i sitt liv. Han gick flera kurser i personlig utveckling, sa upp sig från jobbet inom fastighetsförvaltning och började själv arbeta som coach.

– Jag har själv sett hur snabbt och lätt det går att vända sitt liv med några kurser och lite vilja och motivation. Jag har gått från att vara deprimerad och nertryckt i min tidigare relation till att nå mina drömmar.

Han berättar hur bra han tycker att det känns att få dela med sig till andra och hjälpa dem i sökandet efter sin manlighet.

Anders har inte så mycket kvar från sitt ”gamla” liv. Bekantskapskretsen är förändrad och han träffar män på ett helt annat sätt i dag, mer som bröder som stöttar varandra i livet och utan konkurrens, säger han.

– Jag har mycket bättre kontakt med min dotter, hon har fått en fantastiskt mycket mer närvarande pappa. Jag har mer fokus på henne och vi lever mer spontant.

Kursen Raw man handlar inte bara om att hitta sin maskulinitet utan också att komma i kontakt med sina känslor genom att jobba med kost, hälsa och sexualitet.

För att par ska bibehålla gnistan i sexlivet förespråkar Anders och Herman olika tantriska tekniker.

– Vi män är biologiskt programmerade att sprida vår säd och efter att vi kommit så förlorar vi intresset för kvinnan en stund, säger Herman. Därför rekommenderar jag att man som man inte ska få orgasm. Då behålls hettan.

Anders berättar att det finns en rad olika tantriska tekniker, som i kombination med idéerna om polaritet kan skapa maximal sexuell njutning.

Vad vill ni säga till de kritiker som menar att teorierna om polaritet är ett förenklat sätt att se på könen, eller till de personer som inte känner igen sig i er beskrivning av manligt och kvinnligt?

– Efter att ha samtalat med hundratals män och kvinnor så vet jag att det finns en bred längtan efter detta, säger Herman.

Han anser att de flesta människor stämmer in på hans beskrivning.

– Jag lägger inte till någonting utan mitt arbete handlar om att skala bort lögnerna och maskerna som många bär på så att vi kan ge varandra av vår ursprungliga essens och mötas på djupet i vår sexualitet.

Anders berättar:

– Jag har inte stött på så mycket motstånd utan blir ofta positivt bemött när jag pratar om det här. Men kanske är det de kvinnor som är i sitt maskulina jag, men egentligen vill vara i sitt feminina jag, som blir upprörda, tror han.

Anders menar, liksom Herman, att om män i allmänhet kunde lära sig att vara mer närvarande, ta lite mer ”kommando” i syfte att serva sina kvinnor så skulle kvinnorna våga slappna av och vara mer i sitt feminina jag.

Inom psykologisk forskning talar man i dag om att terapier, speciellt kraftfulla kroppspsykoterapier som ni arbetar med, kan ge biverkningar, i värsta fall i form av psykoser. Hur motverkar du att dina kursdeltagare ska komma till skada?

– Många människor lever sina liv som sovande robotar. Jag ser mitt arbete som en väckarklocka. Jag intervjuar alla innan de kommer till kursen och ser jag att de har haft mycket kontakt med psykiatrin så avråder jag, säger Herman Ottosson.

– Mina kurser är starka och utmanande och jag vänder mig till psykiskt friska individer. Jag skapar en supportande atmosfär mellan deltagarna och finns själv tillgänglig 24 timmar om dygnet för dem. Detta är ett kall för mig och jag gör allt jag kan för att ”mina” killar ska växa som människor. Klart det finns en risk med att pressa för mycket men samtidigt längtar många män efter riktiga utmaningar i livet för att känna att de verkligen lever.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.