Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Pokerproffset tar hem spelet med tydlig strategi

Martin Jacobson är världsmästare i poker. Hans förberedelser inför en tävling är minutiösa, både mentalt och fysiskt.
Martin Jacobson är världsmästare i poker. Hans förberedelser inför en tävling är minutiösa, både mentalt och fysiskt. Foto: Eva Tedesjö

Sverige har fått sin första världsmästare i poker. För att optimera sina fysiska och mentala krafter vid spelbordet ägnar han sig åt det som kallas ”biohacking”.

Den 11 november förra året stod Martin Jacobson plötsligt framför ett stort bord lastat med sedelbuntar. Han hade vunnit världsmästerskapet i poker på Rio Hotel i Las Vegas och tagit hem 10 miljoner dollar, motsvarande 74 miljoner kronor.

Den församlade världspressen och åskådarna väntade sig att han skulle säga något känslosamt. Men han kände sig bara stum. För att klara nervpressen under tävlingen hade han förberett sig under en ganska lång tid för att stänga av sina känslor.

”Vad ska du göra med pengarna?” frågar en reporter. ”Det har jag inte tänkt på”, svarar Martin och reportern brister ut i ett gapskratt: ”Kom igen nu!” Martin mumlar bara att han ”är i chock” och att det ”känns surrealistiskt”.

När vi träffar Martin har det gått tre månader. Han befinner sig på en kort visit i Stockholm och ska snart flyga tillbaka till London där han bor med sin flickvän.

– Jag fick helt enkelt inte fram känslorna när jag stod där med 30 kameror upptryckta i ansiktet. Mina förberedelser hade ju gått ut på att inte bli emotionell vid något enda tillfälle. Och så ville alla att jag plötsligt skulle le och hålla upp sedlarna.

– Det var lättare sagt än gjort. Jag kände mig iskall rakt igenom, säger han litet urskuldande och förklarar att känslan av att vara obekväm blev ännu värre när han tänkte på hur de tidigare vinnarna hade släppt loss framför tv-kamerorna.

– Mina vänner och min familj som var på plats var däremot gladare än någonsin. Så jag fick leva i ögonblicket genom dem. Det betydde oerhört mycket att få dela upplevelsen med dem.

När kom känslorna tillbaka?
– Gradvis. Det var inte så att jag vaknade med ett glädjeskutt morgonen efter, säger han.

Det är just kontrollen och det minutiösa planerandet som skiljer Martin från många av hans pokerspelande vänner. Han har också gjort sig känd för sitt hälsosamma leverne.

Tidigare fanns det en pokerkultur som gjorde att många av spelarna var fysiskt otränade. De kunde sitta framför datorn nätterna igenom och livnärde sig mest på snabbmat och läsk. Men det har börjat förändras. Pokerspelare har över lag blivit mycket mer hälsomedvetna, förklarar Martin, som själv har inspirerats av den livsstil som kallas ”biohacking”.

Begreppet kommer från den amerikanska västkusten där fler och fler, även datornördar som tidigare kanske odlade en livsstil som gick ut på att livnära sig på kakor och Red bull, har börjat experimentera med hur de ska äta och leva för att optimera sina fysiska och mentala prestationer på längre sikt.

Biohacking betyder att man hackar sig själv, ungefär som när man går in i en dator för att öka prestandan och rensa ut ovälkomna virus.

– I viss mån stämmer det med vad jag gör. Jag läser forskningsstudier och artiklar på nätet och experimenterar sedan för att se vad som fungerar på mig och min kropp, säger Martin.

Redan i maj förra året flög han till Las Vegas för att delta i förturneringarna i ”World series of poker”. Huvudeventet – poker-VM – startade i början av juli och pågick i tio dagar. Därefter pausade spelet fram till den 10 november då det återupptogs under två speldagar som utgjorde själva finalen.

Förutom att öva spelstrategi tränade Martin yoga och mediterade.

– Det passar perfekt med poker eftersom det ökar koncentrationen. Dessutom får man en bättre hållning vid bordet. Vi kan sitta i tolv timmar i sträck med tio minuters pauser, säger han och visar hur det kan se ut mot slutet av dagen genom att luta sig fram med armbågarna mot bordskivan.

– Det gäller att sträcka på sig och sitta med huvudet högt. Om jag gör yoga och meditation på morgonen är jag lugn hela dagen. Dessutom gör jag andningsövningar som hjälper mig med det som är viktigast av allt, att andas.

Varför är det så viktigt?
– Eftersom vi spelar om så stora potter, hamnar vi hela tiden i högstressituationer. Den här gången spelade vi om tio miljoner dollar och VM-titeln. Då är det lätt hänt att man glömmer bort att andas emellanåt.

Det innebär en massa nackdelar att få syrebrist när man spelar. Man blir trött snabbare, kan få huvudvärk och tänker inte lika klart. Ett enda felaktigt beslut kan kosta en hela turneringen, menar Martin, som förutom att träna sina mentala förmågor, även tränar ren kondition och styrka flera gånger i veckan.

När det kommer till mat så säger han att han försöker äta ”riktig” mat, det vill säga råvaror som är så litet processade som möjligt. Dessutom äter han mycket fett för att inte trigga suget efter kolhydrater och bli seg i skallen.

– Jag har testat mig fram och märkt att min hjärna svarar bra när jag äter fett. Om jag gör en omelett och äter den med avokado, nötter och olivolja så får jag betydligt mer långvarig energi än om jag äter pasta eller pizza. Då ”kraschar” hjärnan fortare.

Dessutom dricker han det som kallas ”bulletproof coffee” som är spetsat med rejäla klickar smör och kokosolja. Han äter också en hel del kosttillskott som han menar ökar hans prestationer.

– Jag har experimenterat mycket med det genom åren, säger han och nämner fetter, aminosyror och mineraler som han äter regelbundet.

Har du någon gång spårat ur och passerat en gräns för när noggrannheten med det du äter blir mer skadlig än uppbygglig?
– Om jag ser tillbaka så har jag alltid trott att jag har ätit nyttigt. Men förut kunde jag äta en massa kosttillskott utan att kolla upp vad de egentligen innehöll. I dag använder jag endast dem som innehåller naturliga ämnen som jag känner till. Dessutom åt jag en massa lightprodukter.

– Så i dag äter jag egentligen tvärtom mot vad jag åt då. Det beror på att jag har blivit äldre och mer erfaren. Yogan och meditationen har dessutom hjälpt mig att bli grundad och inse värdet av att ha en mer balanserad livsstil.

Det är lätt hänt att det blir fel när man gör egna efterforskningar på nätet utan att ha kunskaper och vara erfaren, menar Martin.

– Därför är det viktigt att ta allt man läser med en nypa salt. För varje artikel du hittar om vad du ”bör” göra så kan du hitta en annan som hävdar motsatsen.

Livet som professionell pokerspelare kan alltså vara ganska påfrestande, inte minst för att det innebär extremt obekväma arbetstider. Ungefär hälften av tiden befinner sig Martin på resande fot. Det gör att hans umgänge mest består av andra pokerspelare.

– Det är lugnande, säger han, att känna att man inte är ensam. Vi spelar om så ofantligt stora summor. Det finns månader när man inte har någon avkastning alls och till och med går med förlust trots allt hårt arbete. Därför behöver man ganska ofta få stöd från vänner som har samma erfarenheter och vet vad man går igenom.

Vad ska du göra med de 74 miljoner kronor som du vann den här gången?
– Det har jag inte bestämt, men eventuellt ska jag köpa en bostad i London.

Är du väldigt rik?
– Jag vet inte vad jag ska svara på det, men det är skönt att ha en buffert eftersom det är så stora svängningar i den här branschen.

När slutar du?
– Jag har inga långtidsplaner, men fortsätter att spela så länge jag känner mig passionerad och motiverad.

Martin Jacobson

Ålder: 27 år.

Bor: Islington i London tillsammans med sin sambo.

Uppväxt: Lidingö.

Utbildning: Kock.

Yrke: Professionell pokerspelare och världsmästare sedan den 11 november 2014.

Inkomst: ”Högst varierande men lönsamt i längden.”

Martins specialkaffe

Det ”bulletproof coffee” som Martin Jacobson dricker består av särskilt fint och ekologiskt odlat kaffe som körs i en mixer tillsammans med en rejäl klick ekologiskt smör och rikligt med kokosolja. När koffeinet blandas med fettsyrorna tas det upp långsammare, menar Martin.

– I stället för att få en kortsiktig uppåteffekt av kaffet, som gör att man faller tillbaka snabbt, får man energi och mental klarhet under en längre period. Min hjärna svarar verkligen på det.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.