Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-24 06:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/psykisk-stress-okar-risken-for-aterfall-vid-beroende/

INSIDAN

”Psykisk stress ökar risken för återfall vid beroende”

”Vid beroendesjukdom är det väldigt lätt att återfalla när man blir stressad. Och eftersom man väldigt ofta får obehag och stress när man har ptsd, så återfaller man”, säger överläkare Åsa Magnusson på Ewa-mottagningen.
Foto: Anette Nantell

Forskare är överens. Det står också svart på vitt i socialstyrelsens riktlinjer: Missbruk och psykisk ohälsa ska behandlas samtidigt. Ändå sker det sällan i praktiken.

På en beroendemottagning för kvinnor i Stockholm provar man nu en ny samtidig behandling vid alkoholberoende och posttraumatiskt stressyndrom.

DN har träffat den ansvariga läkaren och en av patienterna.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.