Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

Psykologen: ”Man måste inte älska bonusbarnen”

Jenny Klefbom, barnpsykolog.
Jenny Klefbom, barnpsykolog.

En del bonusföräldrar glömmer att barnen inte valt att få ännu en ”pappa” eller ”mamma”, säger barnpsykologen Jenny Klefbom.

Som nyförälskad är det lätt att bli egocentrisk och ivrig att få den nya bonusfamiljen att fungera så snabbt som möjligt, menar psykologen Jenny Klefbom.

– Och då kanske barnens behov, förväntningar och oro inte tas på tillräckligt stort allvar.

Jenny Klefbom möter barn och unga med bonusföräldrar i sitt arbete. På nätbaserade Psykologiguiden delar hon också med sig av sina tankar.

– När bonusfamiljen bildas kanske barnet får ett nytt hem, måste byta skola, lära känna sin bonusförälder och skaffa sig nya vänner. För en del kan det bli en jobbig period i livet.

Enligt Jenny Klefbom är det klokt att introducera en ny partner långsamt och på ett genomtänkt sätt – och inte förrän man själv tror att förhållandet kommer att hålla.

– Det går inte att begära att bonusföräldern omedelbart ska bli älskad och omtyckt. Snarare handlar det om en process där det gäller att sakta vinna de nya barnens förtroende.

– Man måste inte älska dem, inte heller ens tycka så värst mycket om dem. Inte heller behöver man nödvändigtvis ta något riktigt föräldraansvar. Men man måste definitivt respektera barnen som individer och visa hänsyn för deras situation.

Hos ett par som bildar ny bonusfamilj med barn från tidigare relationer kan det finnas olika syn på hur det ska fungera.

– Då kan barnen få leva med olika normsystem för vad som gäller. Det kan handla som alltifrån synen på hur länge hen får vara uppe på kvällarna, om hur hen ska sköta skolarbetet och om inköp av kläder.

Jenny Klefbom säger att det aldrig är en bra idé att försöka uppfostra den andras barn, men att det är självklart att man ska föra fram sin åsikt om hur det bör fungera. Öppenhet är alltid A och O, tänker hon.

– I dag är bonusfamiljer något helt naturligt. Barn pratar om sin pappas eller mammas ”nya”. Ingen behöver längre skämmas för att inte leva i en ”riktig familj”.

– Att bilda bonusfamilj är en uppgift som kräver tålamod och eftertanke, annars riskerar barnen att om inte fara illa, i alla fall inte må så bra.

Tips. Jenny Klefboms råd till bonusföräldrar

Försök hitta det lustfyllda i relationen med bonusbarnen.

Om det finns både biologiska och bonusbarn – var noga med att vara rättvis och tydlig.

Tänk inte på att leva upp till rollen som den perfekta bonusföräldern – var dig själv.

Försök inte ersätta barnets biologiska pappa eller mamma. Men visa tillit och engagemang.

Tänk igenom tillsammans med din nya partner om vilka regler som bör gälla i den nya familjen.

Bonuslivet. Del 7

Nära 250.000 barn lever i ombildade familjer, enligt Barnombudsmannen. Men det finns få studier om hur det fungerar. Läs de tidigare artiklarna här.

Del 1: En bonusfamilj är högsta vinstlotten – om den fungerar

Del 2: ”Alla andra kompisar bodde med sina egna föräldrar”

Del 3: Från singelliv till bonusfamilj: ”Ibland drog jag mig undan”

Del 4: Rikard: ”Jag lever i ett bonushelvete”

Del 5: Bonusmamman: ”Jag försöker vara så rättvis som möjligt mot barnen”

Del 6: Gemenskapen viktigare än dyra semesterresor i bonusfamiljen 

Berätta själv! Har du själv erfarenhet av att leva i en bonusfamilj? Dela gärna med dig. Mejla till insidan@dn.se

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.