Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/sa-ar-det-att-aldras-med-hiv/

Insidan

Så är det att åldras med hiv

Boken ”Leva livet – att åldras med hiv”. Illustrationerna är tecknade av deltagare i Hiv-Sveriges äldreprojekt.
Boken ”Leva livet – att åldras med hiv”. Illustrationerna är tecknade av deltagare i Hiv-Sveriges äldreprojekt. Foto: Martine Castoriano

Länge var hiv och aids förknippat med en dödsdom. I dag är bilden en annan. Nu finns den första generationen som åldras med hiv. I en ny bok berättar några äldre män och kvinnor om sina erfarenheter.

Thomas Lerner
Rätta artikel

Allt fler äldre lever med hiv. Hos många av dem finns dock en oro för hur de längre fram kommer att bemötas i vården – samtidigt som de i dag oftast mår bra.

I boken ”Leva livet” berättar 29 personer och några närstående om hur det kan vara att åldras med hiv. Tack vare den medicinska utvecklingen handlar det i dag om en kronisk sjukdom, och inte om en dödsdom.

Ändå lever gamla fördomar kvar hos många. Det hindrar eller komplicerar i många fall möjligheten till en bra ålderdom för dem som lever med hiv.

I boken beskriver en man, han är 70+, att han blev smittad utomlands av en kvinna. Hemma i Sverige igen blev han svårt sjuk. Först trodde han att det var en mycket svår influensa, men både sjukhuset och vårdcentralen skickade hem honom. Efter det att en läkare tagit ett prov kom beskedet.

Det var en chock, berättar mannen. ”Ingen kan riktigt förstå hur det känns i den situationen. Att ha hiv var så stigmatiserat”, fortsätter han. Man fick en stämpel på sig. Ännu har den här mannen inte talat om för sina barn att han lever med hiv.

Han säger att han mår bra i dag och inte är smittsam så länge han tar sina mediciner. För honom är hiv inte längre något dramatiskt, men han berättar inte för vem som helst att han har hiv.

Den pensionerade läkaren Göran Bratt var 1982 med om att starta Venhälsan, den första mottagningen i Sverige för testning av homosexuella män som misstänkte att de fått någon sexuellt överförbar infektion. 

Aids hade beskrivits första gången i USA 1981 efter att homosexuella män drabbades i orimligt hög grad av ovanliga sjukdomar. Det var sedan franska forskare som först beskrev det virus som orsakade immunbristen vid aids. Det första aidsfallet som gått att bekräfta i efterhand var en man i det dåvarande Belgiska Kongo redan år 1959. 

Ett år efter att Venhälsan öppnat i Stockholm hittade franska och amerikanska forskare nästan samtidigt viruset som var orsaken till aids och kallade det Htlv-3. Ytterligare tre år senare, 1986, öppnade en särskild aidsavdelning på S­ödersjukhuset i Stockholm för att ta hand om de som insjuknat. 

– Den som fått aids hade då bara i genomsnitt ett halvt år eller högst ett år kvar i livet. Det var förfärligt att se så många människor dö, många av dem i början av 30-årsåldern. På den här tiden fanns det så många vanförställningar om aids och kunskapen om hur sjukdomen överfördes var synnerligen bristfällig – särskilt i början, säger Göran Bratt.

Göran Bratt var med om att starta Venhälsan. Till höger en illustration ur boken ”Leva livet – att åldras med hiv”.
Göran Bratt var med om att starta Venhälsan. Till höger en illustration ur boken ”Leva livet – att åldras med hiv”.

Inte förrän 1996 vände utvecklingen. Då hade forskarna lyckats ta fram de första virushämmande läkemedlen.

– Efter att hiv varit en sjukdom som ledde till en snabb död var det en revolution att så många nu kunde överleva. Efter bara något år kunde de särskilda aidsavdelningarna på våra sjukhus stänga, fortsätter Göran Bratt.

Men han påpekar att hiv fram tills bara för några år sedan ofta var väldigt stigmatiserande, och de drabbade berättade inte gärna för kollegor och vänner att de hade fått hiv.

– Men för tre-fyra år sedan kom kunskap om att de som inte längre hade några mätbara virus­nivåer i blodet inte heller var smittsamma. Detta har senare bekräftats i flera studier av hiv-negativa partner till välbehandlade hiv-positiva. Det här har inneburit en vändning i synen på hiv, även om fördomarna fortfarande finns kvar.

– Hiv är inte oproblematiskt. Fortfarande vågar många inte vara öppna på sina arbetsplatser och med sina vänner. Kollegor och andra kan bli rädda och vet inte hur de ska agera. För en del som har hiv kan det vara svårt att inleda en sexuell relation.

Göran Bratt, som medverkar i boken ”Leva livet”, säger att han blev väldigt berörd när han tog del av de olika berättelserna som finns i den. En del är anonyma, andra står med sina förnamn.

Personer som lever med hiv har förutsättningar att leva ett långt, friskt liv om vi alla hjälps åt redan i dag.

– Det brukar sägas att alla kan skriva en bästsäljande roman – den om sitt eget liv. Männen och kvinnorna i boken delar generöst med sig av sina erfarenheter, både goda och mindre goda.

Finns det särskilda problem med att åldras med hiv?

– Det finns en viss överrisk för så kallad samsjuklighet. Det kan handla om typ 2-diabetes, sjukdomar i hjärta och kärl samt depression. Men det handlar om en liten överrisk.

Vad ska då äldre med hiv tänka extra på?

– En något så när sund livsstil är det enkla svaret, säger Göran Bratt.

Det handlar om att motionera och att äta en kost som inte innehåller för mycket fett och snabba kolhydrater, menar han.

– Med lagom träning, bra matvanor, att inte röka och att regelbundet ta sina mediciner – då blir livet riktigt bra, säger Göran Bratt.

Boken ”Leva livet” ingår i ett treårigt projekt som drivs av Hiv-Sverige och finansieras av Allmänna arvsfonden. Huvudfrågan har varit: Vad innebär det att åldras med en kronisk infektion som hiv?

Följdfrågor som deltagarna i projektet fördjupat sig i är har varit:

1. Vilka delar av livet påverkas mest av hiv och åldrande?

2. Hur ser framtiden ut med avseende på hiv och åldrande?

3. Vad kan vi göra för att förbättra livskvaliteten för personer som åldras med hiv?

Ann Malm Christensen och Anna Andersson driver projektet. Enligt dem saknas erfarenhet, forskning och kunskaper om vad det innebär att åldras med hiv. 

– Hiv-medvetenheten måste öka i hela samhället, menar de. Med uppdaterade kunskaper om hiv och dess behandling har personer som lever med hiv förutsättningar att leva ett långt, friskt liv om vi alla hjälps åt redan i dag. 

Boken ”Leva Livet – att åldras med hiv” är utgiven av Hiv-Sverige. Författare: Lars Åberg. Fotograf: Martine Castoriano. Läs mer på: aldreprojektet@hiv-sverige.se