Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 00:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/sa-kan-naturen-hjalpa-dig-att-minska-stressen/

INSIDAN

Så kan naturen hjälpa dig att minska stressen

Naturen är en återhämtande miljö som hjälper oss att lugna hjärnan, säger Cecilia Stenfors, docent i miljöpsykologi vid Stockholms universitet.
Foto: Martina Holmberg/TT

Vårt moderna liv ställer ofta höga krav på våra hjärnor, men när får hjärnan egentligen vila? I naturen, visar forskningen.

De flesta av oss vet att frisk luft i natursköna miljöer kan göra en gott, men vad är det egentligen som händer när stressen tvingas ge plats åt träd och tystnad?

– Miljön runt omkring oss har ändrats otroligt mycket under människans existens, men hjärnan har inte förstått det än, säger Ann Dolling, lektor på SLU.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.