Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

Så känner du igen vår tids sol-och-vårare

Foto: Alamy/IBL

De lovar guld och gröna skogar, men lämnar till slut sin partner med ett brustet hjärta, och i värsta fall ett tomt bankkonto. Sol-och-vårarna har flyttat ut på internet, och enligt polisen rör sig romansbedrägerierna om grov organiserad brottslighet.

Om man googlar ”romance scams” får man ett stort antal träffar både från nyhetssidor, facebookgrupper och hemsidor som varnar för den nya bedrägeriformen som utgår från dejtingsajter och slutar med ekonomiska transaktioner.

Enligt Björn Seeth, förundersökningsledare på Nationellt bedrägericentrum, utgår bedrägerierna ofta från sociala medier och forum, där bedragarna får kontakt med personer som de kan manipulera.

– Är du är ute på sociala medier och har kontakt med folk så finns såklart bedragarna också på de här sidorna. Ett sätt att känna igen bedragarna är att de ganska snabbt kommer till att de vill ha någon form av pengar överskickade. Man måste komma ihåg att ingenting som sägs på nätet behöver vara sant. En fin bild som skickas kan vara kopierad från en annan sida på internet, säger Björn Seeth.

Men frågan om ekonomiska transaktioner behöver inte heller komma så snabbt. Björn Seeth berättar att en klassisk historia bland bedragare är att de utger sig för att vara en amerikansk soldat, stationerad i Afghanistan. Efter en tids korrespondens börjar personen visa intresse för att träffas.

– De säger att de har möjlighet att få ledigt, och att de börjar bli förälskade i personen de manipulerar – därför vill de använda sin ledighet för att träffas. Men så börjar besöket krångla, det kan vara att personen inte kan få ut sin sista lönebetalning eftersom banksystemet inte fungerar, och man ber dig betala flygbiljetten, säger Björn Seeth.

Man kan få den första kärleksfulla kontakten via mejl och bygger snabbt upp en relation där man blir förälskade och ska träffas.

Han menar att de ekonomiska transaktionerna sedan eskalerar. Inför besöket kan något tragiskt hända som gör att resan måste bokas om, personen missar ett anslutningsflyg och behöver pengar för att boka ett nytt flyg.

– Sedan rinner det på och man ska betala fler och fler utlägg för att personen ska kunna komma och träffa en.

Hur snabbt går det här?

– Idén om att man ska träffas kommer ofta efter någon veckas tid. Man kan få den första kärleksfulla kontakten via mejl och bygger snabbt upp en relation där man blir förälskade och ska träffas, säger Björn Seeth.

Han menar att bedragarna är skickliga på att lura in en längtande person i kärleksrelationen. Precis på samma sätt lurar liknande bedragare personer som har det svårt ekonomiskt genom att berätta om lukrativa ekonomiska möjligheter.

– Ofta lyckas de förmå mottagaren att nästan bli trollbunden av kontakten genom att trycka på de gemensamma intressena. Om du till exempel är inne på en kristen sida kan du få kontakt med någon som är missionshjälparbetare för föräldralösa fattiga barn i någon provins i Afrika, och som bygger upp en förälskelse i de här mejlväxlingarna. Du som mottagare i Sverige känner att det här är behjärtansvärt och får tårdrypande berättelser och stort tack för den ekonomiska hjälp du ger. Och i bakgrunden kan löftet finnas om att ni snart ska träffas, säger Björn Seeth.

Men det blir aldrig någon träff. I stället kan bedragarna ha lockat människor att betala stora summor till konton som inte går att spåra till mottagaren.

– Det kan handla om miljoner, intecknade villor och mer. För du tänker ändå att det här kanske kan vara sant, snart kommer han hit. Om jag bara skickar hundratusen kronor till så kan han kanske äntligen komma till mig. Relationen blir det mest spännande som händer dig just nu och du vill att det ska vara sant, säger Björn Seeth.

Han menar att upplägget handlar om grov organiserad brottslighet. Bedragarna skickar ut tusentals krokar med samma typ av upplägg, och där de får napp fortsätter de bygga relationen och möjligheten till ekonomisk vinning.

– Du ingår i ett nätutkast med en eller tvåtusen maskor, och om en av de maskorna fylls upp av ett offer så byggs det på därifrån, säger Björn Seeth.

När ska man börja vara misstänksam?

– Absolut när det börjar handla om pengar. Det är självklart okej att chatta och mejla med okända människor, men när man med en okänd person på internet börjar diskutera att skicka pengar bör man tänka ”är det här verkligen rimligt?” Varför behöver den här personen mig för att betala en dyr sjukhusräkning, har personen inga släktingar? Du måste alltid stanna upp och tänka efter om informationen är rimlig, och i närmare 100 procent av fallen under de här förutsättningarna är den antagligen inte det, säger Björn Seeth.

Läs också: Hon lurades i fällan av en romansbedragare

Romansbedragarna har blivit ett stort problem för polismyndigheter runt om i världen. Både inom Europol och FBI diskuterar man hur man ska få bukt med den här typen av bedrägeri – som Björn Seeth menar har blivit ett samhällsproblem.

– Och vi är definitivt inte skyddade i Sverige, det här drabbar många svenskar också, säger Björn Seeth.

Vad kan man göra om man har betalat pengar till någon man träffat online?

– Du kan göra ytterst lite, förutom att upphöra att betala för att minska förlusten. Men det är lättare sagt än gjort eftersom många gjort en viss investering, ekonomiskt eller känslomässigt. Då har man svårt att inse att man blivit lurad för det är ett jobbigt uppvaknande. För många blir det en ond psykologisk cirkel, där man börjar förstå att det inte stämmer, men inte kan avbryta eftersom det kanske ändå kan vara sant.

Han råder att man polisanmäler situationen, eftersom det handlar om ett brott – men menar samtidigt att chanserna att få tillbaka pengar är otroligt små eftersom pengarna ofta skickas via anonyma banktjänster.

– Det är fruktansvärt svårt att få tillbaka pengarna. Visst, det finns vissa lyckade ärenden där polisen samarbetat internationellt, men det kan inte ses som ett reellt hopp för någon som förlorat pengar, säger Björn Seeth.

Finns det något sätt att stoppa det här?

– Vi ringer chefen för internet i morgon och stänger ner det. Nej, det går inte att stoppa internet och så länge det finns kommunikationskanaler kommer bedragarna att finnas där och utveckla sina sätt. Den enda möjligheten som finns är att påverka människor till att vara kritiska till det som de ser på internet eller andra kanaler. Alla måste vara medvetna om att bedragarna också söker sig till alla möjliga sociala forum.

Foto: Petra BerggrenHelena Löfgren (bilden) är legitimerad psykoterapeut och har inriktat sig på manipulation. Hon behandlar bland annat människor som har utsatts för manipulation i nära relationer eller i sektliknande miljöer. Hon menar att manipulatörerna ofta är bra på att läsa personer och trycka på de knappar som fungerar hos just den individen.

– Det kan till exempel vara empatiknappen, där man får någon att tycka synd om en. Man framställer sig som ett offer som inte kan ta ansvar för sin egen situation, och underförstått är du en dålig människa om du inte hjälper till, eftersom det kan få katastrofala konsekvenser.

Helena Löfgren menar att manipulation kan drabba alla, men det är lättare att man faller för ett manipulativt beteende om man själv är i en sårbar situation.

– Det är ett allmänmänskligt behov att bli omtyckt och uppskattad. Om man känner sig ensam för att man inte har en kärleksrelation så är man extra sårbar för den typen av påverkan, precis som någon som är arbetslös kan ha lättare att falla för ett jobberbjudande som visar sig vara ett pyramidspel, säger hon.

Manipulatören spelar också på människors önskan om att vara konsekventa. Därför kan de börja prata om hur mycket de tycker om människor som ställer upp för andra, och få personen de försöker manipulera att berätta att de själva tycker likadant.

– Då är man ju tvungen att leva upp till det sedan, eftersom man redan definierat sig själv som en person som ställer upp, säger Helena Löfgren.

Alla kan bli manipulerade. Man ska bara vara på fel plats vid fel tillfälle och lyckas träffa en skicklig manipulatör i en situation då man själv är sårbar.

Hon menar att det är lätt att tro att människor som faller för manipulation är svaga eller naiva.

– Men alla kan bli manipulerade. Man ska bara vara på fel plats vid fel tillfälle och lyckas träffa en skicklig manipulatör i en situation då man själv är sårbar. Det handlar inte om personlighetsdrag utan om situationer. Om man tror att man är för smart och stark för att bli manipulerad kanske man inte heller är så uppmärksam på manipulatörens varningssignaler, säger Helena Löfgren.

Varför fortsätter människor att till exempel betala pengar trots att de börjar misstänka att någonting är fel?

– Det är oerhört smärtsamt att inse att man har blivit lurad, eftersom det skulle innebära att man inte bara förlorat en kärleksrelation utan också tilltron till hur man själv reagerar och sin egen förmåga att göra kloka val. Det är en svår förlust att ta in, säger Helena Löfgren.

Att bli utsatt för den här typen av manipulationer kan också påverka den drabbade i det långa loppet, inte minst för att det påverkar tilliten till andra och till sig själv.

– Det kan göra att man tappar lusten och modet att gå in i en ny relation, eftersom man inte litar på att man kan skilja på en sol-och-vårare och en kärleksrelation. Jag jobbar mycket med att få de som manipulerats att förstå social påverkan och känna sig trygga igen i sina val. En del av behandlingen handlar också om att se sin egen sårbarhet, dels den som fanns i situationen och om det finns saker bakåt i tiden som triggas i mötet med charmerande manipulatörer.

Att bli utsatt för romansbedrägerier kan också skapa skamkänslor.

– Man vill inte bli sedd som en lättlurad och korkad person, för resten av samhället har ibland mycket fördomar om vilka som drabbas – de fördomarna grundar sig dock oftast på okunskap och ”victim blaming” där man beskyller offret i stället för förövaren, säger Helena Löfgren.

Om man har blivit utsatt för manipulation menar Helena Löfgren att det är viktigt att förstå att man inte är ensam, och hitta andra som gått igenom liknande saker.

– Man kan läsa på för att undvika att hamna i samma situation igen, och veta vilka signaler man ska leta efter så att man kan få tillbaka tryggheten i sig själv eller hitta forum där man kan prata med andra som varit i samma situation.

Det kan också vara positivt att berätta om upplevelsen för någon man litar på, för att få bort känslan av skam kring att ha blivit lurad.

– Skam minskar genom att man både förstår vad som hänt, och gör nya erfarenheter av att andra respekterar en ändå. Börja med att berätta för personer som du upplever är öppensinnade och inte så dömande. Ur ett samhällsperspektiv skulle vi därför alla kunna hjälpas åt att vara lite mindre dömande, säger Helena Löfgren.

Läs mer: Eva-Maria Hedin mötte en romansbedragare

Det gör du om du misstänker att du är utsatt för romansbedrägeri

Tänk på att det som sägs på internet inte behöver vara sant. Dubbelkolla information, googla bilder och namn på personen för att ta reda på om det kommer upp varningar.

Ställ alltid frågan om saker som personen berättar är rimliga. I de allra flesta fall är historierna inte det.

Om personen börjar begära pengar, ställ dig frågan varför den behöver pengar från dig, och inte har ett annat socialt kontaktnät.

Skicka aldrig pengar till någon du träffat över internet, men inte sett i verkliga livet.

Om du blivit utsatt, polisanmäl - även om chanserna är små att du kan få tillbaka något av det du betalat. Och sluta direkt att betala in mer pengar.

Om du utsatts för romansbedrägeri, prata med någon som du känner dig trygg med för att inte drabbas av skamkänslor över situationen. Många har hamnat i liknande situationer.

Försök återfå tilliten till dig själv och andra genom att läsa och prata med andra, för att känna igen varningssignaler i framtiden.

Källor: Björn Seeth (Nationellt bedrägericentrum), Helena Löfgren (legitimerad psykoterapeut).

Sol-och-vårare
Gunnar Hellström spelade mot Agnetha Fältskog i filmen ”Raskenstam” från 1983.

Gunnar Hellström spelade mot Agnetha Fältskog i filmen ”Raskenstam” från 1983. Foto: TT

Sol-och-vårare är ett informellt uttryck för en typ av lurendrejeri där förövaren systematiskt låter sig och sina offer ingå i kärleksrelationer, med baktanken att ta pengar eller andra saker av värde av dessa.

Uttrycket härstammar enligt Svenska Akademiens ordbok från en bekantskapsannons som 1916 sattes in av Karl Vesterberg i Stockholms-Tidningen med signaturen ”Sol och vår”. Hans signatur kom att bli en synonym till kärleksbedrägeri. Den mest kände sol-och-våraren i Sverige är Gustaf Raskenstam som under 1940-talet hade relationer med över hundra kvinnor i syfte att lura av dem pengar.

Källa: Wikipedia

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.