Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-29 18:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/sa-kommer-du-jobba-pa-kontoret-om-tio-ar/

INSIDAN

Så kommer du jobba på kontoret om tio år

Serge Lachapelle som varit med att utveckla Google Meet.
Foto: Alexander Mahmoud

En ingenjör på Google i Stockholm noterar att deras verktyg för videomöten, Google Meet, börjar användas betydligt mer i Asien. Det är februari 2020 och ingen har ännu förstått vidden av den kommande pandemin.

Upptäckten blir en kamp mot klockan för att utveckla mötesverktyget.

DN:s Augustin Erba har träffat de som bygger vad som kan bli vår nya, gemensamma mötesframtid, där mötena målar upp deltagarna i 3D.

DN träffar tre av dem som förändrade mångas liv under pandemin i ett svalt konferensrum på Googles kontor i Stockholm, för det var nämligen här det hände. Ett av världens viktigaste kommunikationsredskap utvecklas just här. I Stockholm.

Det hela började för mer än tio år sedan. Google expanderade globalt, startade kontor överallt och medarbetare över hela världen ville hänga med varandra. Då föddes Google Hangout, ett slags sämre version av Skype, och inte anpassad för företagsbruk. Serge Lachapelle, som hade flyttat från Kanada till Sverige, var med redan då. Han sålde sitt företag som jobbade med videomöten till Google och har jobbat där sedan dess:

– Hangouts var bra för tre, fyra personer, men redan kring 2015 märkte vi att privatpersoner inte var så intresserade av Hangouts, men att företagen var det. De kommande åren utvecklade vi tjänsten till Google Meet och fick det att funka bättre för företag ihop med Googles kalender och G-mail. Men sedan kom pandemin och då ville också privatpersoner ha det.

Numera är Serge Director of product management på Google Workspace.

När pandemin började uppstod ett stort antal mycket svårlösta problem, som de flesta av oss inte ens tänker på. Rikard Herlitz, som är en av Googles chefsingenjörer och tidigare var Chief technology officer (CTO) på Mojang (Minecrafts bolag), berättar om en så grundläggande sak som kapacitet. När halva Europa är på Google Meet; hur ser man till att det kommer att finnas datorkraft nog?

– Vi fick höra av oss till andra Googleteam, Youtube och Google Maps för att få hjälp med datorkraft. Vi hade dagar med så många miljoner samtidiga användare att det kändes som om hela Europa hade möte samtidigt.

Ett annat mötesverktyg som fick många användare i början av pandemin var Zoom. Vad de lyckades med, som varken konkurrenterna Google eller Microsoft Teams hade fått snurr på var enkelheten. En Zoomlänk var allt som behövdes, och där låg såväl Google som Microsoft i lä. Det var mer komplicerat att gå in på ett Teamsmöte än bara en länk. Både Google och Microsoft fick bråttom att komma ikapp med den funktionen.

Och ju fler användare som började använda Meet, desto fler blev önskemålen.

En av de saker som överraskade gänget i Stockholm var att många ville kunna blurra bakgrunden i sitt mötesrum. Det var elever som skämdes över att inte ha ett eget rum, det var andra som inte ville bjuda in sina arbetskamrater i ett hem som inte var städat eller kanske trångt. Och bara en sådan sak som att möten kunde kapas. Inte av främmande, utan av deltagare.

Men vem kapar ett möte, kanske man frågar sig. Italienska skolelever, berättar Serge:

– De slängde ut lärare från de digitala lektionerna, de lade upp fula saker på den gemensamma skärmen.

Lösningen blev att bygga en moderatorsfunktion.

Och sedan var det förstås ljudet. Google Meet har en rätt ny funktion som de inofficiellt kallar ”denoiser” och den dämpar ljudet från omgivningen och lyfter fram talet. Men hur får man en maskin att förstå vad i den sammansatta ljudvågen som är tal och vad som bara är en snarkande bulldog? Eller ett kylskåp som går i gång?

Man överlåter det åt en artificiell intelligens.

Hur ska man lära en artificiell intelligens att skilja på tal och icke-tal?

Häng med nu, för det här är riktigt smart.

Google använde ett gäng samtal från öppna arkiv och lade på olika störande ljud. Då kunde den artificiella intelligensen sortera allt ljud som kommit in, och göra kvalificerade gissningar. Men samtidigt hade den tillgång till facit, det vill säga hur talet skulle låtit om det hade varit ostört.

Det är med stor förtjusning som Serge Lachapelle kastar sig ur konferensrummet där vi sitter, älgar in i ett trapphus för att med dålig mottagning demonstrera den senaste delen av ljudarbetet. Han pratar i trapphuset och ljudet blir uselt, som i alla designade vita rum, det ekar alldeles för mycket. Sedan slår han på ”dereverbet” som han kallar det. Ekot försvinner, och det låter mycket, mycket bättre.

All den här programmeringen har dessutom svåra begränsningar. Det ena: Det ska fungera på allt. Även om du kör på en dator med Windows 7 eller på en gammal Ipad. (Windows 7 lanserades 2009, så ni fattar hur gamla datorer det är som använder det.)

Det andra: det får inte ta för mycket datorkraft, för då går fläkten i gång på datorn och brummar som ett mindre flygplan, nästan oavsett hur modern dator du har. En av lösningarna på det var att lägga mycket i molnet, berättar Rikard Herlitz.

Nu är den stora frågan vart hybridkontoret och hybridmötena tar vägen härnäst. Meta, före detta Facebook, har sitt svar redo: Vi ska alla in i det så kallade metaverse där det är datorgenererade bilder och animationer av oss själva som ska träffas. Marknaden är milt uttryckt skeptisk. Härom veckan gjorde Facebooks grundare Mark Zuckerberg en intervju där han återigen målade upp en bild av livet i metaverse som fick många av analytikerna att uppgivet skaka på huvudet. Men som Max Chafkin skrev på Bloombergs affärsnyheter, Facebook tjänar så enorma summor på sin reklamförsäljning att de har råd att slänga tiotals miljarder på dödsdömda projekt.

Google och gänget i Stockholm, som har mångdubblats och numera är närmare 400 personer, har valt en delvis annan väg, berättar Hengameh Rezaei som är Product Manager på Google Meet.

De har ett projekt som kallas Starline, där både hårdvara och mjukvara kombineras i ar-miljö. Ja, det låter kryptiskt, men vad hon menar är att hela konferensmiljön är designad för att innehålla hybridmötet. Kameran filmar oss och målar upp oss i 3D framför de andra på mötet. Hon bygger det som kan bli vår gemensamma mötesframtid utifrån perspektivet att det inte ska märkas: inga glasögon, inga vr-hjälmar.

– Det ska bara hända överallt, på alla apparater, alla ska känna som att de är med på mötet och alla ska känna att de kan komma till tals på mötet, säger Hengameh Rezaei

Vilket företag som först kommer göra ett videomöte till en fullgod ersättning för det fysiska mötet är ännu inte avgjort. Men Serge Lachapelle och de andra i rummet, i huset där Google Meet byggdes, blir fortfarande trött i blicken när han tänker tillbaka på allt jobb som de gjorde, när de jobbade dygnet runt i månader för att världen skulle mötas.

– Men det var fantastiskt att få vara med om något så viktigt för så många, säger han.

Ämnen i artikeln

Google

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt