Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Så stöttar du ditt idrottande barn

Föräldrar kan vara ett stöd för pojkar och flickor som idrottar – men de kan också få sina barn att ge upp. ”Föräldrar är ofta omedvetna om att de kan göra sitt barn en stor otjänst”, säger Johan Fallby, idrottspsykologisk rådgivare.

När Johan Fallby var åtta år kom hans pappa fram till bordtennishagen för att ge några råd i en paus under matchen. Han räckte över en flaska med sportdryck och började sedan överösa sonen med råd.

– Till slut gav jag min racket till pappa och sa ”gör det bättre själv om du kan!”. I dag minns jag inte hur det gick i matchen. Men händelsen formade min och pappas relation när det gällde idrotten. Han förstod att han skulle stötta mig – inte lägga sig i, säger Johan Fallby.

Nu har han skrivit en bok med titeln hämtad från den där gången när han var åtta år. I ”Gör det bättre själv om du kan!” (Pintxo förlag) tar han upp föräldrarollen och många frågor. Vad skapar egentligen motivation hos ett barn? När måste de välja idrott? Får man som förälder lägga sig i?

Johan Fallby är före detta landslagsman i bordtennis. Efter tio år som ansvarig för idrottspsykologi på Svenska fotbollförbundet arbetar han nu för en elitklubb i Köpenhamn. Han forskar även om idrottspsykologi på Högskolan i Halmstad.

Svenska fotbollförbundet beslutade i slutet av november att det inte längre ska utses segrare i matcher där spelarna är under tretton år. Och i en artikel nyligen beskrev DN-sporten hur svensk innebandy infört en ny modell som mer bygger på en rolig träning för barn och unga.

Johan Fallby har stött på många skräckexempel när ledare och tränare trott sig uppnå framgångar genom att pojkar och flickor tidigt specialiseras, och där ”de bästa” ibland redan före tioårsåldern plockas ut till särskilda elitlag.

– Ofta hejar föräldrar på utvecklingen och är omedvetna om att de kan göra sitt barn en stor otjänst, säger han. Tillgänglig forskning visar att en allsidig och lustfylld träning som i början företrädesvis bygger på idrottslek är bäst. 

Alltför höga krav och förväntningar kan skapa en känsla av otillräcklighet hos barnet, oavsett om de är uttalade eller outtalade.

I sin bok skriver han att undersökningar visar att två av tre föräldrar har en positiv eller neutral utveckling på sina barns idrott. Men det betyder i så fall också att var tredje idrottsförälder riskerar att utöva ett negativt inflytande på sina barns idrottande.

– Alltför höga krav och förväntningar kan skapa en känsla av otillräcklighet hos barnet, oavsett om de är uttalade eller outtalade. Vi vet också att föräldrar som utövar ett negativt inflytande är överrepresenterade i tidskrävande och dyra idrotter och i idrotter som kan ge ett stort ekonomiskt utbyte.

Vilka fel kan föräldrar göra?

– De kan medvetet eller omedvetet underminera en tränarens auktoritet genom att kritisera så att barnen hör det under en träning eller hemma vid köksbordet. Eller också kan de hela tiden poängtera att det viktigaste är att vinna, inte att göra sitt bästa, utvecklas och förstå idrotten.

En sådan föräldraroll kan leda till att stressen ökar i tävlingssammanhang och att lagsammanhållning får sig en törn, menar Johan Fallby. Även de etiska och moraliska förhållningssätt som bör prägla verksamheten riskerar att luckras upp.

– Allt det här kan leda till att barnet slutar idrotta. Eller att ledare och tränare tröttnar och ger upp. Hela verksamheten blir lidande.

Trots sin bistra kritik menar Johan Fallby att föräldrar betyder mycket för svensk idrotts framgångar, och att de ofta utgör en oumbärlig tillgång i sina klubbar.

Hur kan då en positiv föräldrapåverkan yttra sig?

– Om föräldragruppen hittar sin roll som ”stöttare” är chansen stor att miljön blir utvecklande. Någon ska ju skjutsa, tvätta tröjor, fylla på vatten och så vidare. Men lika viktigt är ett känslomässigt och socialt stöd. Föräldrar ska uppmuntra och motivera, inte kritisera.

Johan Fallby säger att han inte tror att föräldrar vill illa eller hämma barnens utveckling. Men många missuppfattar sin roll och bygger åsikterna på hur det var förr.

– De hänvisar till att ”så gjorde vi på min tid”. Vi måste göra upp med förlegade idéer, säger Johan Fallby.

Nu vill han se en bred kampanj där idrottsföräldrar utbildas om vilken roll de bör ha i landets idrottsföreningar. Så att de kan bli en positiv kraft i idrottsmiljön.

Boken som Johan Fallby skrivit bygger på egna erfarenheter och på den senaste forskningen inom området.

– Föräldrar ska inte stå och skrika på läktarna och hetsa sina barn, lagets tränare och domare. Jag har själv mött sådana mammor och pappor. Föräldrar ska vara nära idrotten, men inte stå mitt i den.

Johan Fallbys erfarenhet är att utbildning har en stor positiv effekt i en föräldrakrets. Han tycker att debatten om elitsatsningar bland barn och en tidig specialisering har blivit väldigt polariserad.

– En allsidig träning som sker på barnens egna villkor är en framgångsmodell. Jag tycker att föräldrar har ett ansvar, tillsammans med föreningar, för att skapa goda miljöer för både träning och tävling.

– Jag brukar råda föräldrar att iaktta verksamheten. Om man inte känner sig hemma i en miljö som präglas av tävlingshets och tidig utslagning är det bästa att byta förening – eller försöka påverka i en positiv riktning.

Johan Fallby menar att om en kultur byggd på tidig elitsatsning och specialisering fått fäste i en förening är det svårt att bryta mönstret.

– Ledare, tränare och föräldrar är så fasta i sin övertygelse om att de gör rätt. Därför är de sällan mottagliga för argument som bygger på en evidensbaserad forskning. Det måste vi försöka komma åt.

Fakta.Råd till idrottsföräldrar

• Se till att själv leka med barnet. Spela fotboll, klättra i träd, jaga varandra – barnet ska förstå att det är roligt att röra på sig.

• Presentera olika idrotter för barnen. Visa intresse och locka barnen att pröva. Framhåll att idrottande ska vara utmanande och roligt.

• Skaffa information om idrottsklubben där barnet är med. Elitsatsning? Tidig specialisering? Hitta en annan klubb där förutsättningarna är bättre – eller påverka ledningen i en positiv riktning.

• Ta kontakt med andra föräldrar. Skapa en bra stämning kring barnens tränande och idrottande genom att stötta.

• Lägg er inte i tränarnas taktiska eller praktiska råd.

Källa: Johan Fallby

Läs mer om barns idrottande

• Beslut: Inga segrare ska utses i barnfotboll
Från och med 2017 blir det förbjudet att utse slutsegrare i fotbollsserier för barn under 13 år. Det beslutet tog Svenska fotbollförbundets representantskapsmöte på fredagen

• Kanadensisk modell ska få fler att fortsätta idrotta
Innebandy är Sveriges största inomhussport och den näst största lagsporten efter fotbollen. Nu går innebandyn i bräschen och förändrar tränings- och tävlingsstrukturen för att fler ska hålla på med idrott längre.

• Croneman: Bra rutet av Renberg om idrottens stora misstag
SVT play sände ett långt Hockeykväll special i samband med SHL:s upptaktsträff i torsdags, och det blev ovanligt mycket bra sagt när Dusan Umecevic hade samlat Cecilia Edström, Patrik Ross och Micke Renberg till ett försäsongsprat.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.