Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Så växte chartern fram i Sverige

Efter andra världskriget fanns ett stort uppdämt behov hos svenskarna att "se världen". Flera resebolag bildades och gruppresor med buss, och ibland tåg, arrangerades till bland annat Frankrike, Holland, Italien, Schweiz och Spanien.

1951: Alla svenskar fick tre veckors lagstadgad semester. Samma år bildades flygbolaget Transair.

1953: Svensk Bussresetjänst arrangerade "sällskapsflyg" - med reguljärt flyg till Hamburg eller Marseille och buss på resmålet. Resorna gick bland annat till Rhendalen i Tyskland och Franska rivieran.

1955: Ett genombrottsår för charterresan med flyg. Svenska Aero flög till Mallorca första gången. Resan varade 16 dagar och kostade 1 095 kronor. Resan till Palma tog uppemot tio timmar och planet mellanlandade fyra gånger. Tjugosex personer var med på den resan.

1956: Den första charterresan till Kanarieöarna. Flygplanet fick mellanlanda på flera orter för att tanka. Det rådde dåligt väder i nästan hela Europa och i Barcelona fick passagerarna hjälpa till att borsta bort snö från planets vingar.

Passagerarna övernattade i Tanger i Marocko innan planet fortsatte till Teneriffa. De första charterresenärererna välkomnades av två borgmästare och en musikkår. Även den röda mattan var utrullad för svenskarna. 10 000 svenskar åkte på charterresa under året.

1962: 135.000 svenskar reste med charter, framför allt till Medelhavet; Rivieran, Mallorca och Rimini. Ungdomssatsningen "Club 33" startade.

1963: Fyra veckors lagstadgad semester.

1970: 500.000 svenskar reste
på charterresa.

1977: En miljon svenskar reste på charter.

1978: Fem veckors lagstadgad semester.

2007: Uppskattningsvis 2,1 miljon svenskar reste med charter under året. Grekland, Spanien, Turkiet och Thailand är de vanligaste turistmålen för svenskar.

(Källor: "Älskade charter", Vagabond
media, 2001, "Charterhistoria", Vivlio, kommer ut under sommaren 2008. Båda böckerna är skrivna av Thomas von Seth)

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.