Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

”Sambanden om stress är inte självklara”

Other: Henrik Montgomery/TT

Stressforskarna Mats Lekander och Göran Kecklund är kritiska till delar av DN:s serie om stress.

– Stress är ett viktigt ämne, och därför är det viktigt att det blir ett korrekt och balanserat budskap, säger professor Mats Lekander, enhetschef vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Han och institutets biträdande enhetschef Göran Kecklund har flera invändningar mot DN:s serie om stress och utmattningssyndrom.

– Studier visar att våra förväntningar på stressen kan inverka på hur vår hälsa påverkas av den. Om människor tror att stress är något negativt och farligt kan stress därför vara farligare för dem än om de inte tror det, säger Mats Lekander.

Göran Kecklund håller med.

– Sambanden är inte så självklara som de ibland framställs i medier. Det har länge funnits en obalanserad syn på stress. Det kan skapa oro och negativa förväntningar, och visar hur stort kunskapsbehovet är, säger han.

Båda är framför allt kritiska till den två minuter långa filmen om hur stress kan påverka kroppen.

– Det sägs i filmen att hjärnan bokstavligen krymper. Man får intrycket av att vi vet att det verkligen är så hos människor, och att effekterna är väldigt stora, säger Mats Lekander.

Att stress kan få delar av hjärnan att minska något har visats i djurförsök, men resultaten för människor är inte lika tydliga.

– Förändringarna hos djuren är jättesmå, och uppkommer efter extrem stress under lång tid. Det finns visst stöd för att delar av hjärnan är mindre hos människor med utmattningssyndrom, men det är tveksamt vad det beror på. Det kan vara personer som är extra sårbara för stress, säger Mats Lekander.

Illustrationen av vardagsstress i filmen, med flera inbokade jobbmöten och hämtning på dagis, ger en felaktig bild av vilken stress som är farlig, menar de.

– Att ha den typen av arbete, med höga arbetskrav men också hög kontroll och möjlighet till återhämtning, kan vara en friskhetsfaktor. Skadlig stress illustreras bättre med jobb som innebär mycket kontakt med andra människor och där man har små möjligheter att styra över sin arbetssituation, som i vården och skolan, säger Göran Kecklund.

Båda tycker ändå att det är viktigt att ämnet tas upp.

– Det är bra att ni uppmärksammar att sjukskrivningstalen ökar, säger Mats Lekander.

– Den stora utmaningen för oss forskare är att förstå hur stressen leder fram till sjukskrivningarna. Men en överdrivet alarmistisk rapportering gynnar inte samhället, säger Göran Kecklund.

Mer om stress

• Kommunerna där flest är sjukskrivna för stress
Sjukskrivningar kopplade till stress har ökat kraftigt under senare år, men utvecklingen varierar mellan landets kommuner. 

• Linus Thörnblad blev tvungen att avsluta idrottkarriären
När han skulle ta sista klivet och hoppa högre än någon gång tidigare gick låret sönder. Strax därefter blev världsstjärnan Linus Thörnblad sjukskriven för utmattning. Nu berättar han om vägen tillbaka.

• Forskaren: 90-talskrisen bakom ökningen av stress
1990-talets ekonomiska kris, höga krav, större ensamhet och brist på tid för återhämtning är några anledningar till det ökade antalet sjukskrivningar, menar stressforskaren Aleksander Perski.

• Det här händer i hjärnan vid stress
Kroppen är gjord för att hantera kortare perioder av stress. Det kan till och med vara bra ibland och skärpa koncentrationen. Men den långvariga stressen som många av oss utsätts för i dag kan faktiskt få hjärnan bokstavligen att krympa visar forskning.

• Kvinnor drabbas hårdast av stressen
Var femte kvinna som är sjukskriven har en diagnos relaterad till stress, visar statistik som Försäkringskassan har tagit fram åt Dagens Nyheter.

• Ministern: Bra arbetsmiljö krävs för att motverka stress
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll håller med om beskrivningen av hur kvinnor hamnar i sjukskrivning för psykiatriskt relaterad stress.

Alla artiklar i serien hittar du på dn.se/om/stress.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.