Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-28 16:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/sarbegavad-flicka-ritade-en-clown/

INSIDAN

Särbegåvad flicka ritade en clown

Bild 1 av 4 En fyraårig pojke har gjort den avancerade teckningen som föreställer en kille som rymmer. Pojkens mamma i fönstret är tydligt ledsen, en glad orm syns också. Att kunna berätta en historia och förmedla olika känslouttryck i en teckning är extremt ovanligt för en fyraåring, enligt Anita Kullander.
Foto: Privat
Bild 2 av 4 Clownen är ritad av en treårig flicka. I den åldern brukar barn rita ”huvudfotingar”, säger psykologen Anita Kullander. Men den här clownen har både ögon och rätt antal fingrar, knutna skosnören, kläder och smycken. Anita Kullander skulle ha gissat att teckningen var gjord av en tioåring.
Foto: Privat
Bild 3 av 4 ”Jag som heter Freja elskar dig”, står det på lappen. Den har skrivits av en treårig flicka som har en förmåga att förstå att den som läser lappen inte nödvändigtvis vet att det är hon som har skrivit den.
Foto: Privat
Bild 4 av 4 ”Ser man att en tre- eller fyraåring ritar något annat än en huvudfoting så ska man hålla ögon och öron öppna”, säger psykologen Anita Kullander.
Foto: Thomas Karlsson

Det finns särbegåvade flickor som lär sig att prata om smink och kläder för att få vara med och leka på rasterna, när de kanske egentligen hade velat prata om rymden. Det säger psykologen Anita Kullander.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in