Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

”Sex efter sextio kan vara så mycket”

Dagens sjuttioåringar är fyrtiotalister. De ingick i sextioåttagenerationen som bland annat hävdade vars och ens rätt till sin egen sexualitet.
Dagens sjuttioåringar är fyrtiotalister. De ingick i sextioåttagenerationen som bland annat hävdade vars och ens rätt till sin egen sexualitet. Foto: Eva Tedesjö

En grupp som forskarna tror har förändrat sina sexvanor mycket sedan nittiotalet är pensionärerna. Anna, 69, tycker att man som sextioplussare i dag kan känna en press att vara sexuellt aktiv.

Anna är 69 år och har arbetat med medier i hela sitt yrkesliv. Hon bor i Stockholm och har två söner som är vuxna. Hon är övertygad om att äldre människor generellt har mer sex i dag än för bara ett tiotal år sedan.

Det beror på att äldres sexualitet kom in i debatten på ett helt nytt sätt.

– Det påverkas man av, på så sätt att man helt enkelt börjar räkna med sig själv. Det blir lättare att prata om sitt sexliv, eftersom det blir allmängods.

Men det är också krävande. Som sextioplussare kan man ibland känna en press på sig att vara sexuellt aktiv, trots att man vet att man inte behöver göra samma saker som unga gör, menar hon.

– Därför kan det vara lika viktigt att kunna få säga att man inte har sex, eller ens vill ha det.

Foto: Beatrice Lundborg

Den som har betytt mest för det här samtalsklimatet är Amelia Adamo, menar Anna.

– När hon startade ”Amelia” tog hon upp saker som rörde henne själv. För henne är det självklart att vara aktiv så länge man har lust. Det har nog många blivit peppade av.

Anna har haft fem längre förhållanden och alltid haft vad man kallar ett ”bra” sexliv.

– När jag var ung på sjuttiotalet fanns det ett krav att vara ihop sexuellt med så många som möjligt. Men jag har själv aldrig sett sex på det sättet. Eller tänkt att det skulle göra mig friare.

– Jag är romantisk och måste vara intresserad av den person som jag ska ha sex med, särskilt om det ska fortsätta nästa dag, och nästa. Sex måste för mig förenas med fler saker.

Anna säger att hon har lika mycket sexlust som hon alltid har haft. Den enda anledningen till att hon inte har sex för närvarande är att hon inte har något objekt för sin lust, framhåller hon.

När någon frågar om hon som är sjuttio år fortfarande gillar att ha sex, så brukar hon svara att det är för henne som för alla andra.

– Jag har perioder när jag vill och inte vill. Om lusten slocknar ibland så har det med omgivningen och vilka jag umgås med att göra.

Även forskare som Bo Lewin, som låg bakom den stora statliga sexvaneundersökningen 1996, ”Sex i Sverige”, tror att äldre har ett långt mer aktivt sexliv i dag.

– Då, när vi gjorde undersökningen, satte vi punkt vid 74 års ålder eftersom det var ett så stort bortfall i den äldre gruppen. Det var en generation som inte hade fått någon obligatorisk sexualundervisning i skolan. De tyckte att sex var känsligt och privat, särskilt i samband med åldrandet, säger han.

Dagens sjuttioåringar är fyrtiotalister. De ingick i den så kallade sextioåttagenerationen som stod på barrikaderna och bröt mot många tabun, bland annat genom att hävda vars och ens rätt till sin egen sexualitet.

– De accepterar inte att andra säger åt dem vad de ska göra, och de är dessutom i bättre skick än alla tidigare sjuttioåringar före dem, säger Bo Lewin.

Om du tycker att det är sex att bara vara naken och kramas så säg det i så fall. Folk har alldeles för mycket föreställningar om hur sex måste vara.

Han får medhåll av Kristina Ljungros som är förbundsordförande i RFSU. Hon anser att sex är en folkhälsofråga som kan vara lika viktig som kost och motion för livskvaliteten.

Därför menar hon att det är viktigt att ta reda på hur normerna ser ut för den som vill skaffa sig en eller flera partners på gamla dagar, kanske efter att partnern har dött.

– Många äldre tycker att de hade behövt mer information av sin läkare till exempel efter ett ingrepp i höften. Utan att de ska behöva fråga. Det kan kännas pinsamt även för en fyrtiotalist.

Kristina Ljungros menar att många äldre skulle ha nytta av att vi vågade prata mer öppet om den penetrationsnorm som hon menar hindrar många från att leva ut sin sexualitet.

– Om vi kunde prata om att ha sex på ett bredare och mer avdramatiserande sätt så skulle det gynna många. Sex kan vara så mycket mer än ett penetrerande samlag. Men många tror att det krävs för att det ska vara ”fullgott”, säger hon.

När Folkhälsomyndigheten ska genomföra den nya undersökningen på uppdrag av regeringen, menar hon att man kommer att behöva hitta en samsyn kring vad ett samlag egentligen betyder.

– På RFSU pratar vi om ”variation av sex”. Använder man bara begreppet samlag så riskerar man att missa en del, till exempel det som en del kallar för smeksex. Eller oral- eller analsex, eller vad du nu har för sex. Det är lika mycket sex som något annat.

– Eller om du tycker att det är sex att bara vara naken och kramas så säg det i så fall. Folk har alldeles för mycket föreställningar om hur sex måste vara.

Foto i text: Beatrice Lundborg

Fakta. Ungkab 09

En stor undersökning av våra sexvanor är Ungkab09 som gjordes vid Göteborgs universitet 2009. Studien bygger på svar från fler än 15.000 personer i åldrarna 15–29 år från hela Sverige.

Den visade att sexualitet är starkt förknippat med kärlek och att kvinnor gör den kopplingen tydligare än män.

En av tio hade sex med någon som de inte kände vid det senaste samlaget.

Ett par procent betraktade sig som homosexuella. En betydligt större andel av kvinnorna jämfört med männen betraktade sig som bisexuella.

Knappt hälften hade någon gång haft analt samlag.

Medelvärdet för antalet sexpartner skiljde sig inte åt mellan könen. Däremot fanns det en liten grupp män som haft ett större antal partner.

Männen hade mer erfarenheter av sex- och kärlekshandlingar på internet jämfört med kvinnor. Det var relativt ovanligt att man använt internet till mer explicita sexuella handlingar som sexannonser och nakenbilder. När det gäller erfarenheterna av att lägga ut nakenbilder på sig själv var skillnaderna mellan män och kvinnor inte så stora.

Medelåldern för den sexuella debuten låg på 16 år. Några få procent hade en sexdebut med någon av samma kön. Majoriteten debuterade med någon de hade en relation med. Vanligast vid debuten var smek-, gnid- och vaginalt samlag. Analt samlag var ovanligt. De flesta män och kvinnor beskriver debuten i positiva ordalag.

Vad gäller det senaste sextillfället: En av tio hade sex med någon okänd. En av tio hade sex med en så kallad knullkompis. Vanligast var smek-, gnid och vaginala samlag.

En av tio använde sexleksaker eller hade analt samlag.

5,4 procent män hade vid något tillfälle gett ersättning för sex och 0,5 procent av kvinnorna.

3,6 procent av kvinnorna hade fått ersättning för sex mot 4,6 procent av männen. Sexsäljarna var överrepresenterade bland homo- och bisexuella män och kvinnor samt bland högkonsumenter av alkohol och droger.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.