Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

Sex kändes ”onödigt” när de inte kunde få barn

Att inte kunna få barn kan tära på förhållandet och påverka sexlivet.
Att inte kunna få barn kan tära på förhållandet och påverka sexlivet. Foto: Fredrik Funck

Efter något år av försök började Linnea och hennes man planera för att ha sex vid rätt tillfällen, för att bli med barn. Så höll de på i något år. ”Från att det hade varit spännande att ha sex – för att se om det skulle hända något – blev det som ett tvång”, berättar Linnea.

Linnea är 32 år och har två barn efter att ha kämpat med ofrivillig barnlöshet i flera år tillsammans med sin man. De träffades 2007, blev pangförälskade och bestämde sig för att de ville ha barn ganska omedelbart.

– I början hade vi mycket sex, och eftersom vi ville bli med barn så slutade jag med p-piller, säger hon.

När inget hände så gick de till en gynekolog som sa att de antagligen skulle bli tvungna att anstränga sig, på ultraljudet fanns ”en skugga” vid Linneas ena äggledare.

Efter något år av försök så började de använda stickor som visade när Linnea hade ägglossning, för att de skulle kunna ha sex vid rätt tillfällen. Så höll de på i något år, men utan att det hände något.

– Från att det hade varit spännande att ha sex – för att se om det skulle hända något – blev det som ett tvång: Nu måste vi bli med barn.

Linnea uppskattar att de hade sex kanske tre gånger per månad när chansen var som störst. När mensen kom blev de först nedslagna. Sedan tog de fram stickorna igen och hoppades.

– Tills vi var tvungna att pussla ihop oss själva och förhållandet igen, säger Linnea.

Efter tre år tänkte de att det kanske var makens spermier som det var fel på, och gjorde en utredning. Men den visade att det var Linneas äggledare som var problemet och att deras enda chans var ivf (in vitro-fertilisering, det vill säga provrörsbefruktning).

– När vi fick det beskedet kände jag mig mer värdelös än någonsin. Jag föreslog att han skulle lämna mig så att han kunde bli pappa med någon som klarade av att ge honom ett barn.

Foto: Lotta Härdelin

Hur påverkas sexlivet och relationen av att man kämpar med graviditetstester, och försöker undvika att äta och dricka det ena och andra för att lyckas bli gravid? Det pratar vi alldeles för lite om i dag.

Han stannade. Men för Linnea kändes det som om sexlivet hade blivit onödigt på något sätt och det tärde enormt på förhållandet.

För sju år sedan gjorde de ivf i Uppsala. Hormonerna som Linnea fick ta gjorde att hon hamnade i ett sorts konstgjort klimakterium. Sedan tog hon sprutor för att producera ägg som man sedan tog ut på kliniken. Fyra ägg blev befruktade. Ett av dem sattes in i Linnea och de andra tre frystes in.

– Tidigt i vecka sju fick vi ett missfall som gjorde att vi kastades ned i en hemsk känsla. Samlivet avstannade nästan helt, berättar Linnea.

Ett halvår senare satte man in ett annat av de befruktade äggen. Linnea blev gravid, men hon blödde mycket.

– Jag var så rädd att något skulle gå fel att vi kanske hade sex två gånger under de följande nio månaderna. Jag mådde väldigt dåligt psykiskt och maken hade bara att finna sig.

När barnet hade kommit så började de snart längta efter ett syskon eftersom de hade fler ägg i frysen. Det första försöket som de gjorde resulterade i ett utomkvedshavandeskap, det vill säga att ägget fastnar utanför livmodern. Linnea opererades akut och de tog bort båda hennes äggledare.

– Alla sa att de tyckte att det hade gått bra eftersom jag överlevde. Men jag såg det som en ofrivillig abort och hamnade i en depression.

De genomgick ytterligare en ivf-behandling och fick till slut ett andra barn som snart ska fylla ett år.

– Sexlivet är fortfarande knackigt men på väg åt rätt håll. Jag börjar återigen känna att sex kan vara en njutning, utan att det nödvändigtvis måste leda till barn.

Kristina Ljungros är förbundsordförande i RFSU. Hon menar att behovet av sex förändras mycket under livets faser och att en grupp som kommer att ta ett allt större utrymme i debatten framöver är de ofrivilligt barnlösa, som Linnea och hennes man.

– Vi vet att 10–15 procent inte lyckas bli gravida trots att de inget hellre vill än att bilda familj. Hur påverkas sexlivet och relationen av att man kämpar med graviditetstester, och försöker undvika att äta och dricka det ena och andra för att lyckas bli gravid? Det pratar vi alldeles för lite om i dag.

Foto i text: Lotta Härdelin

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.