Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

”Sexköpande kvinnor har aldrig lagförts i Sverige”

Anna Skarhed.
Anna Skarhed.

Ingen kvinna har lagförts för att ha köpt sex i Sverige. Trots att polisen vet att det förekommer.

Det säger justitiekansler (JK) Anna Skarhed. I somras överlämnade hon en utvärdering av sexköpslagen till regeringen. I den föreslogs en höjning av maxstraffet för sexköp från fängelse i sex månader till ett år.

Men det är inte aktuellt för den här gruppen kvinnliga sexköpare, menar Skarhed.

– När man tänker prostituerad så tänker man kvinna. Det är helt klart att män som säljer sex förekommer. Det är också möjligt att få fram betydligt mer fakta om man fick resurser. Det är ju lätt att hitta personer som erbjuder tjänsterna på internet.

Men polisen prioriterar inte de här brotten. Det typiska ingripandet gör de när de ser en prostituerad kvinna stiga in i en bil, menar Skarhed.

– I den typen av verksamhet finns inga manliga säljare. Manlig prostitution på gatan har vi inte i Sverige, säger Skarhed.

De sexköp som föreslås få hårdare maxstraff är situationer som tan­gerar människohandel.

– Där kanske någon som inte ens kan svenska utnyttjas, någon som förts hit bara för det här ändamålet och kanske för att utnyttjas av flera.

Alltså, gärningar som är väldigt annorlunda än situationer där ­köparen är kvinna. Lagen kom till 1999 just för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, menar Skarhed.

– Generellt är det också ett annat styrkeförhållande mellan en kvinna och en man. I den manliga prostitutionen förekommer sällan våld och hot.

Som tidigare domare funderar hon ofta på om kvinnor behandlas mildare av rättsväsendet just för att de är kvinnor.

– Det kan man fundera på. Men om man vill genomföra vad riksdagen velat med den här lagen så ska man också fokusera på de typer av brott som är vanliga. Då kommer inte heller kvinnor som köpare upp.

En grupp manliga prostituerade som är viktigare för lagstiftaren är unga pojkar som utnyttjas av män, menar Skarhed.

– Det finns enkäter som visar att det är ganska många unga pojkar som utnyttjas som vi inte vet så mycket om. Dem ska det verkligen sättas fokus på. De hamnar ofta på sned och kan drabbas hårt om de kommit in i det här under tonåren.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.