Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

Sms-språket är 7kt 3vligt*

Det begränsade formatet i sms-språket är ett unikt språk som många unga bemästrar till fullo.
Det begränsade formatet i sms-språket är ett unikt språk som många unga bemästrar till fullo. Foto: Eva Tedesjö
Många vuxna menar att ungas flitiga användande av sms utarmar det svenska språket. Tvärtom, hävdar språkforskaren Theres Bellander. ”Orden i sms, chattar och i inlägg på sociala forum är snarare levande, uttrycksfulla och känslostarka”, säger hon.

Numera är det inte ovanligt att äldre barn och tonåringar kan skicka upp­emot femtio sms från sina mobiltelefoner varje dag. Språket i dem bygger till stor del på förkortningar, symboler, ”smajlisar” och engelska uttryck. Som exempelvis ”=D” och ”:p” – vilket betyder ”jag gapskrattar” respektive ”räcker ut tungan”.

Språkforskaren Theres Bellander vid Uppsala universitet intresserar sig särskilt för hur ungdomar umgås i tal och skrift. I slutet av förra året presenterade hon sin doktorsavhandling som handlar om hur unga personers språk varierar beroende på om de talar, skriver på traditionellt vis eller använder så kallade interaktionsmedier som sms, chattar och Facebook.

Theres Bellander fann att unga i sina sms använder ett både kreativt och känslosamt språk. Ett exempel: En flicka skriver så här i ett sms till sin väninna: ”Du e min twin! Fattar inte hur ja skulle klarat mig utan dig! $ även om jag ngn gång får a man så får du inte tro att ja glömt dig lr ngt! aldrig! Aldrig! Godnatt min vackra twin.”

I digitala medier – som sms och chattar – är ”kommunikationsstrategierna” begränsade, säger Theres Bellander.

Det krävs ett stort mått av kreativitet för att med enbart tangent­bordet eller mobilens knappar ersätta röstläge, gester, skratt, mimik och det som underlättar förståelsen i muntlig kommunikation. Att uttrycka sig direkt och känslo­starkt är ett sätt att snabbt få fram ett budskap som mottagaren inte missförstår. Här har ungdomar ett försprång jämfört med äldre.

Unga i dag har fler arenor för språkligt umgänge än äldre generationer. Chattar, sms, bloggar, mejl ... de nya sätten att kommunicera tillhör fortfarande ungdomens värld även om många vuxna i dag lärt sig att använda dessa verktyg, fortsätter Theres Bellander.

Under arbetet med sin doktorsavhandling följde hon sex ungdomar från tidig morgon till sen kväll under en vecka. Hon dokumenterade hur de kommunicerade med andra muntligt och skriftligt.

– Det visade sig att ungdomarna hade ett rikt och varierat språk som de använde på olika sätt i olika sammanhang. Språket i ett sms skiljer sig från det som används i en skoluppsats eller i en jobbansökan. Unga vet hur och när de ska skifta mellan olika språkliga arenor.

Enligt Theres Bellander har ungdomar en stor fördel eftersom de behärskar många olika språksitua­tioner. Hon påminner om att ett språk inte är statiskt utan förändras över tid och skiljer sig mellan olika grupper.

Många vuxna förfasar sig annars över ”ytligheten” i ungas sms. Språket utarmas och förfulas, menar de. Och så är det bara en massa puss och kram i de flesta av dem, starka känslouttryck riskerar att förlora sin laddning när orden används så lättvindigt, fruktar man.

– En förklaring till de häftiga reaktionerna kan vara att äldre inte känner igen sig i ungas språk. Svenska folket är inte särskilt känslosamt – vare sig i skriftlig kommunikation eller vid fysiska möten öga mot öga. Vuxna uttrycker sig sällan så direkt och starkt som unga gör i sms. Det kan vara en förklaring till att en del börjat tala nedlåtande om en ”puss- och kramgeneration”, säger Theres Bellander.

Hon påpekar att ungdomar uttrycker känslor även när de talar ”på riktigt” med varandra och att det ofta förekommer kroppskontakt i deras fysiska möten. Flickor kramas och flätar varandras hår, pojkar brottas på skoj eller buffar på varandra.

– När ungdomar använder starka känslouttryck i sitt elektroniska språkbruk beror det inte på att ord som ”puss”, ”kram”, ”jag älskar dig” eller ”din 4 ever” förlorat sin verkliga innebörd.

Theres Bellander är utbildad gymnasielärare och när hon arbetade på en skola i Solna väcktes intresset för hur unga använder språket.

– All kommunikation bygger på att så tydligt som möjligt få fram det man vill säga. I ”snabba” sms och chattar är det naturligt att förkortningar och symboler fungerar bra. Särskilt om de som kommunicerar känner varandra.

Betydligt mer komplicerat blir det när myndigheter och företag använder sig av chattar och sms. Då fungerar inte det traditionella ”messpråket” särskilt väl.

– Tänk om Försäkringskassan i en chatt började använda smajl­isar och engelska förkortningar ...

Theres Bellander märker en stor skillnad mellan dem som är uppväxta i sms-kulturen och dem som i vuxen ålder lärt sig att använda nya kommunikationsverktyg.

– Ungdomarna är de språkliga vinnarna och äldre tillhör förlorarna. Sms, chattar, Facebook och så vidare är här för att stanna. Det skapar ett nytt språk. Bättre eller sämre? Helt klart är att det är annor­lunda.

Utdrag ur en sms-konversation

Hej Gumman! Är du sjuker? ska du till skolan i morgon? Vi tänkte kolla på film med tjejerna i morgon nämligen! Kan du? hoppas det! Pussar
(Från Louise 21:55)

Hallå söt! Japp, jag har varit sjuk, men ska till skolan imorgon! Tyvärr kan jag inte, Daniel fyller ju på lördag så jag ska till han imorn kväll! Hur är det me dig? Pu
(Från Christine 21:58)

Ja, just! vad synd men bra att du är frisk iaf!!! Jodå det är bra med mig! Jaja men vi får ta det nån annan gång…men imorgon! Pussar
(Från Louise 22:02)

Exemplet är hämtat från Theres Bellanders avhandling ”Ungdomars dagliga interaktion” (Uppsala universitet, 2010)

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.