Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

”Som äldre förälder är man lite mer mogen”

Marita Hammervold fick sitt tredje barn när hon var 46 år. Hon bor med sambon Pär och barnen Edwin, Knut och Rey i ett svart timmerhus, fem kilometer norr om Järvsö.
Marita Hammervold fick sitt tredje barn när hon var 46 år. Hon bor med sambon Pär och barnen Edwin, Knut och Rey i ett svart timmerhus, fem kilometer norr om Järvsö. Foto: Sandra Charina Lundin

Marita Hammervold var en bra bit över 40, hade fått flera missfall men ville gärna ha ett tredje barn. När hon sökte hjälp kände hon sig nonchalant bemött. ”Det verkade som om läkaren tänkte att nu kommer ännu en gammal Östermalmsdam som tror på underverk”, säger Marita.

Få barn sent. Del 2

I det svarta timmerhuset vid Ljusnans strand några kilometer norr om Järvsö bor mamma Marita, pappa Pär och deras tre barn. På vintern blir det mycket skidåkning och på sommaren tar mountainbiken över.

Marita Hammervold födde sitt första barn, sonen Edwin, när hon var 36 år. Ett par år senare kom brodern Knut till världen. 

– Jag hade nog tänkt att jag skulle få barn någon gång strax efter trettio. Men i den åldern var jag singel ett tag och det gäller ju att hitta rätt partner, någon du vill ha barn med.

– Ibland slog mig tanken att jag kanske inte skulle få några egna barn.

Tio år efter Edwin var det så dags för dottern Rey att födas på ett sjukhus i England. Därmed kom Marita att tillhöra den växande grupp kvinnor som föder barn långt efter att de passerat fyrtioårsstrecket.

– Jag hade länge längtat efter barn men först efter att jag träffat Pär blev det verklighet. Så fick vi två friska barn och lyckan var naturligtvis stor.

Sönerna Edwin och Knut hade längtat efter en lillasyster.
Sönerna Edwin och Knut hade längtat efter en lillasyster. Foto: Sandra Charina Lundin

Marita är uppvuxen i en familj där hon hade fyra syskon. Hennes dröm var tidigt att ha tre barn.

– Jag hade ju själv erfarenhet av att växa upp i en stor familj och ville att mina barn skulle få uppleva en liknande gemenskap. Som barn och ung var det ett stort stöd att veta att det fanns syskon att få hjälp av.

Efter flera försök att få ännu ett barn, med flera missfall som resultat, kände  Marita och Pär att de behövde få hjälp. Båda visste ju att det är betydligt svårare för en kvinna att bli gravid efter 40.

Genom vänner fick Marita tips om att vända sig till en privat mödravårdsmottagning, men där upplevde hon att hon blev ganska nonchalant bemött.

– Vi bodde på Östermalm i Stockholm och det verkade som om läkaren som tog emot mig tänkte: ”Jaha, nu kommer ännu en gammal Östermalmsdam som tror på underverk”.

Läs mer: Forskare: ”Onödiga” komplikationer att föda efter 30 

Läkaren tog några prover, men konstaterade ganska snart att det inte var någon idé att gå vidare. Marita skulle ändå inte kunna få ett barn till.

– Då sökte jag upp en privatläkare som var mer positiv. Han hade mer av inställningen att ”här ska det bli barn gjorda”. 

Efter ytterligare provtagning upptäckte läkaren att Marita hade problem med sköldkörteln, något som kan försvåra möjligheten att bli gravid. Han föreslog därför att hon skulle börja ta medicin för att komma till rätta med det.

– Efter det provade vi med insemination och hormonbehandling, men inget hände. Efter nya prover sa även den här läkaren att det var kört för mig, mina ägg hade för dålig kvalitet.

I augusti kom sonen Knut med en kommentar som fick henne att verkligen öppna ögonen: ”Mamma, dina bröst har blivit större”.

Läkaren rekommenderade äggdonation som ett alternativ, men det lockade inte Marita och Pär. De ville att hon skulle vara den biologiska mamman, och han den biologiska pappan.

Så fick de ett nytt tips, denna gång om en klinik i Lettland. Efter att ha granskat de tidigare testresultaten kom ännu ett nedslående besked därifrån: ”Nej, det kommer inte att fungera för dig att få något mer barn”.

– Först blev jag lite nedslagen, men så tänkte jag ganska snart om. Vi hade ju redan två pojkar. Nu skulle vi fokusera helt på att ta hand om dem. 

I slutet av sommaren 2015 kände Marita inte sig riktigt som vanligt, men hon tänkte inte mer på det. I augusti kom sonen Knut med en kommentar som fick henne att verkligen öppna ögonen: ”Mamma, dina bröst har blivit större”.

– Då var jag i tionde veckan och hade blivit gravid på naturlig väg. Jag vet inte om den tidigare hormonbehandlingen hade haft  effekt under en längre tid. Den syftar ju till att kvinnan ska producera flera och starkare ägg. Men gravid blev jag i alla fall.

Den 26 mars 2016 föddes dottern Rey, hett efterlängtad av sina föräldrar och sina bröder.

Varför är det viktigt med barn?

– För mig är det meningen med livet, men det kanske är ett hån att säga så mot alla dem som inte kan få egna barn. Men för mig kändes det i alla fall så. Jag var klar med en del i mitt liv, med resor och fester och så vidare. Nu var jag redo för ett nytt skede i mitt liv.

– För mig är det så viktigt med barn att jag nog försökt adoptera om jag inte skulle ha kunnat få egna barn.

Hur tänkte du om att bli gravid som 45-åring?

– Jag upplevde att det blivit vanligare med ”gamla” mammor och tänkte inte så mycket på det. Kanske funderade jag över vad andra skulle säga, men det var ingen som uttryckte något negativt.

– Mina vänner och min familj blev jätteglada. Men min mamma tyckte ändå att det var konstigt. Hon förstod inte varför jag ville ha barn när jag var så pass gammal. I hennes generation kanske det inte var lika vanligt att kvinnor fick barn på äldre dar?

Marita Hammervold med dottern Rey.
Marita Hammervold med dottern Rey. Foto: Sandra Charina Lundin

Dottern Rey föddes i England eftersom Pär arbetade där en tid, och Marita ville att han skulle vara närvarande under förlossningen.

– I England betraktades jag som en högriskpatient på grund av min ålder. Jag fick inte gå på gym och när Rey skulle födas satte de två sjukvårdare i rummet för att övervaka mig så att inget skulle gå fel.

I dag går Rey på förskola. Mamman till ett av de andra barnen där är syster till en pojke i ena sonens klass. Det känns lite märkligt, tycker Marita.

– De flesta nyblivna mammor här i Järvsö är under trettio och de som besöker barnvårdscentralen med sina barn är betydligt yngre än vad jag är. Jag kan vara dubbelt så gammal som flera av dem.

Hur var din senaste graviditet, den när du väntade Rey?

– Jag upplevde ingen större skillnad mot de tidigare, även förlossningen gick smärtfritt.

Hur reagerade dina söner på att få ett syskon?

– De ville så gärna att det skulle bli en syster. Nu är de till stor hjälp. De kan passa henne när jag duschar och leker gärna med henne.

Kunde du som 30-åring tänka dig som en nybliven  46-årig mamma?

– Nej, inte alls. Jag tänkte att kvinnor som fick barn i den åldern var så gamla.  Och så en dag var jag själv i den situationen.

Det blev som jag drömde om, en familj med tre barn. Det var inte självklart att det skulle bli så.

Marita Hammervold råder unga att vänta med att bli föräldrar och att försöka ”leva sina liv” innan de försöker få barn. 

– De ska så klart inte vänta tills långt efter fyrtio, men jag tror ändå att det är bra att vänta lite. Som förälder är man lite mognare då.

När Marita försökte bli gravid på nytt förstod hon att det skulle bli svårt på grund av hennes ålder. Men hon tycker ändå att läkarna uppträdde ganska okänsligt.

– De snarare stjälpte än hjälpte. Jag tycker att de borde ha sagt att fanns en liten chans att få barn i stället för att stänga dörren helt.

Dags för skidåkning.
Dags för skidåkning. Foto: Sandra Charina Lundin

Edwin och Knut älskar att åka skidor, helst utför. Lilla Rey försöker hänga på. 

– Det blev som jag drömde om, en familj med tre barn. Det var inte självklart att det skulle bli så.

Den medicinsktekniska utvecklingen gör att fler kvinnor kan bli mammor allt längre upp i åren. Marita har en vän som fick sitt första barn när hon var 47 år. 

– Det måste så klart vara en ännu häftigare upplevelse. Jag hade ju redan två härliga barn när Rey föddes.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.