Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-14 03:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/stadens-brus-inte-bara-decibel/

HÄLSA

Stadens brus inte bara decibel

Bild 1 av 4 ”Jag kunde höra konstant mummel, gatumusikanter, tung trafik, gatuförsäljarnas melodiska rop”, säger etnologen Karin Eriksson-Aras som har kartlagt ljudmiljöer i Turkiets största stad Istanbul.
Foto: Paul Brown/IBL
Bild 2 av 4 Folkliv i Istanbul.
Foto: Guido Cozzi/IBL
Bild 3 av 4 Några fiskare i Istanbul hoppas på napp mitt i den intensiva båttrafiken. I bakgrunden Galatabron fullproppad med människor och biltrafik.
Foto: Karin Eriksson-Aras
Bild 4 av 4 Ruriko-in är ett mycket avskilt tempel som fortfarande ligger ute i skogen utanför Kyoto i Japan. Här finns levande karpar i dammen. Grodorna kommer hit naturligt varje år, men även mycket fåglar och andra djur.
Foto: Gunnar Cerwén

Hur påverkas människorna av att leva i en högljudd stad? Etnologen Karin Eriksson-Aras har skrivit en avhandling om myriaden av ljud i Istanbul. Landskapsarkitekten Gunnar Cerwén studerar hur trädgårdar erbjuder ro i hektiska städer i Japan. Båda två med förhoppningen om att kunna påverka svensk stadsplanering.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in