Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-04 07:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/stadens-brus-inte-bara-decibel/

INSIDAN

Stadens brus inte bara decibel

Bild 1 av 4 ”Jag kunde höra konstant mummel, gatumusikanter, tung trafik, gatuförsäljarnas melodiska rop”, säger etnologen Karin Eriksson-Aras som har kartlagt ljudmiljöer i Turkiets största stad Istanbul.
Foto: Paul Brown/IBL
Bild 2 av 4 Folkliv i Istanbul.
Foto: Guido Cozzi/IBL
Bild 3 av 4 Några fiskare i Istanbul hoppas på napp mitt i den intensiva båttrafiken. I bakgrunden Galatabron fullproppad med människor och biltrafik.
Foto: Karin Eriksson-Aras
Bild 4 av 4 Ruriko-in är ett mycket avskilt tempel som fortfarande ligger ute i skogen utanför Kyoto i Japan. Här finns levande karpar i dammen. Grodorna kommer hit naturligt varje år, men även mycket fåglar och andra djur.
Foto: Gunnar Cerwén

Hur påverkas människorna av att leva i en högljudd stad? Etnologen Karin Eriksson-Aras har skrivit en avhandling om myriaden av ljud i Istanbul. Landskapsarkitekten Gunnar Cerwén studerar hur trädgårdar erbjuder ro i hektiska städer i Japan. Båda två med förhoppningen om att kunna påverka svensk stadsplanering.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.