Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

Stimulerande eller mest bara rörigt?

Insidans läsare har många – och mycket olika – åsikter om de nya, flexibla kontorsmiljöerna. I dag publicerar vi några av läsarreaktionerna.

”Kejsaren är naken”

Visst ser det trevligt ut med grönt och vitt. Fortfarande är dock kejsaren naken. Tankarna går till skjortfabrik i Bangladesh alternativt matsal på internatskola/fängelse. Precis som kossorna trivs vi bäst på grönbete – inte i ett bås. Mer oinspirerande miljö får man leta efter. Vad ska man göra i båset? Läsa mail, programmera, komponera ett bildspel? Vad ska man göra vid långbänkarna, trumma med skeden, be bordsbön...?

Christina Löfman

”Det här är rätt väg att gå”

Tack för en jättebra artikelserie, jag är intresserad av ämnet och tycker om att ni belyser det ur flera vinklar.

Under mina dryga 20 år i olika tjänstemannaroller i det privata näringslivet har jag arbetat växelvis i eget rum och i kontorslandskap, båda har sina för- och nackdelar. Jag har ännu inte haft förmånen att prova det mer moderna greppet aktivitetsbaserad arbetsplats. Jag skulle gärna prova, jag tror absolut att det har fler fördelar än exempelvis kontorslandskap men förstås också en del utmaningar. Jag har under många år haft “oreglerad arbetstid”, det vill säga, ingen övertidsersättning men eget ansvar över var, när och hur jag vill sköta mitt arbete. Jag har trivts otroligt bra med det förtroendet och det egna ansvaret som det innebär. Det är absolut rätt väg att gå att låta fler arbeta så tycker jag. Utmaningen att få det att fungera på ett bra sätt handlar om ledarskap, genomtänkta och tydliga strukturer för dialog, kommunikation och målstyrning.

Jag är glad att ni belyste ett perspektiv som kan vara viktigt för introverta personer. Introvert betyder inte att du är osocial (en vanlig missuppfattning), det betyder bara att du föredrar att fylla på din energi inifrån och inte genom yttre stimulans. En miljö med ständig stimulans utifrån blir lika dränerande för en introvert person som det blir för en extrovert att vara tvungen att sitta ensam på sin kammare och arbeta hela dagarna. Ett flexibelt upplägg med tydligt förtroende och eget ansvar ger ett utrymme för varierande personliga behov. Den generella kunskapsnivån kring att vi alla är olika behöver säkerligen höjas för att en flexibel arbetsmiljö ska gynna effektivitet och även för att undvika utanförskap och potentiell mobbning. Heja flexibilitet och mångfald!

Elisabet A Baldvinsson

”Vi blir nomader på nytt”

För länge sedan var vi nomader, lättrörliga och flexibla. Sedan kom jordbrukssamhället och vi blev bofasta, med industrisamhället startade urbaniseringen. Idag lever vi i ett samhälle där många av oss återigen är nomader, lättrörliga och det går att ta fram sin dator och telefon och sätta sig och jobba nästan var som helst (det krävs förstås mobiltäckning och uppkoppling).

Urbaniseringen fortsätter, i städerna blir det allt trängre och bostadspriserna stiger. Det finns många fördelar med att arbeta närmare sin bostad: minskad belastning på miljön, mer tid för familj och umgänge, närmare dagis/skola om något händer, mer tid för träning/motion och bättre hälsa.

Om fler kunde arbeta som nomader på riktigt, eller tillåtas ta med sig jobbet från Stockholm ut i landet, då skulle vi minska överhettningen i stan, skapa mer levande landsbygd, jämna ut de otroliga bostadspriserna (23 ggr dyrare i Sthlm pratades det om i P1 i morse) mm

Tekniken finns. Vi fortsätter jobba som om vi fortfarande lever i industrisamhället. Varför går det så sakta? Kontroll? Behov av en ny mental infrastruktur?

Ann Holst

”För en exklusiv klick”

Det skryts mycket med att alla ska kunna jobba hemifrån när aktivitetsbaserade arbetsplatser införs, men sanningen är väl snarast att det som vanligt bara gäller för en liten exklusiv klick av anställda, oftast dem med hög lön och bra villkor för övrigt. Receptionspersonal, vaktmästeri, administratörer med flera brukar inte få dessa möjligheter, och hur mår de av att behöva befinna sig hela dagarna i dessa kontorslandskap/aktivitetsbaserade arbetsplatser?

Läsare

”Hur hanteras handikapp?”

Jag undrar hur handikappade medarbetare hanteras i det ”aktivitetbaserade kontoret”? Jag tänker på allt ifrån det lätta handikappet, typ dålig rygg, till mer avancerade handikapp. En dålig rygg kan kräva en särskilt ergonomiskt utformad stol medan svårare handkapp kan kräva ytterligare annan specialiserad utrustning. Detta om fysiska handikapp, men det finns givetvis också medarbetare med psykisk belastning och därmed särskilda behov av avskildhet. Hur hanteras de? Medarbetare som sätts i ”särskild klass” och möjligen får egen arbetsplats, hur mår de i känslan av att vara avvikare?

Jan-Peter Holmström

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.