Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-30 12:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/studio-dn-13-maj-sa-paverkas-huden-av-att-du-duschar-ofta/

INSIDAN

Studio DN 13 maj: Så påverkas huden av att du duschar ofta

Smart morgonrutin eller slöseri med vatten? Det räcker med en minut i duschen säger experterna.
Foto: Fredrik Sandberg/ TT

För 100 år sedan fanns inte badrum som standard i svenska hem – de fanns nästan bara hos förmögna. I dag är situationen en helt annan. Men hur ofta behöver man egentligen duscha? Och hur påverkas huden av att man duschar ofta?

I Studio DN berättar Sofie Österström om vad experterna säger – och om hur vi tar hand om vår hud i vårt ofta ganska torra klimat.

DN Text

Lyssna här:

Kan man duscha hur mycket som helst – finns det något rätt och fel?

– Om man inte har några hudproblem kan man egentligen duscha hur ofta man vill, enligt experterna. Vi duschar ju för att hålla oss fräscha, men däremot kan man tänka på att det går åt väldigt mycket vatten när vi duschar. I snitt förbrukar man 120 liter varmvatten på tio minuter. Ur det perspektivet kan det vara vettigt att vara lite effektiv.

– Har man känslig hud eller lätt får eksem så är ett tips att man försöker korta sin duschtid, till runt en minut, och att använda mildare tvålar eftersom både tvål som löddrar och långa varma duschar inte är så bra för känslig hud. Ett annat tips är att undvika att skölja av schampo över kroppen. Det löser upp fett och kan göra huden torrare. Är man torr är det dessutom viktigt att man ser till att återfukta huden direkt efter att man har duschat, för då är huden som mest mottaglig för lotion.

Hur kan huden påverkas av att duscha ofta? Det finns något som kallas hudbarriären?

– Huden består av flera lager. Men hudbarriärsfunktionen är jättetunn, kanske bara en bråkdel av en millimeter. Den har experter förklarat ska skydda oss från miljön utifrån. En av de överläkarna som jag pratade med förklarade att man kan tänka sig att det ser ut som små tegelstenar med fetter som ligger där på. Tvättar man sig väldigt ofta och för mycket med starka tvålar så kan man påverka hudbarriärsfunktionen, för den försvinner då. Och det kan leda till att huden blir torrare. Det märker säkert många av, speciellt under vinterhalvåret – och nu när man har tvättat händer ofta. Då är det viktigt att man återfuktar, för annars finns risken att det kommer någon annan organism som inte ska vara på huden som kan få fäste på den torra huden och ge upphov till infektion.

Det här med duschkultur, i Sverige är det inte ens hundra år sedan sista torrdassen försvann på bakgårdarna?

– De sista torrdassen försvann i Stockholm någon gång på 1970-talet. Det är mycket senare än vad man kanske tror. Men för länge sedan i Sverige, fram till 1800-talet, så tvättade man hela kroppen kanske bara någon gång per år, enligt Nationalencyklopedin. Så var det generellt, och man använde parfym och puder i stället, även i de fina salongerna. Det var först på 1930-talet som det blev standard med egna toaletter i de nybyggda lägenheterna. Men ända in på 1970-talet fanns det torrdass kvar på någon innergård i Stockholm.

Lyssna på avsnittet här:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer:

Hur ofta behöver man duscha egentligen?

Ämnen i artikeln

DN podcast

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt