Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 14:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/studio-dn-14-september-darfor-kan-du-inte-trana-bort-fikabullen/

INSIDAN

Studio DN 14 september: Därför kan du inte träna bort fikabullen

Löpning är bra för hälsan, men inte lika avgörande för viktnedgång som kosten, enligt en ny studie.
Foto: Michael Probst/AP

Att träna för att gå ned i vikt fungerar inte, enligt ny forskning. Du kan helt enkelt inte träna bort dålig kost.

I Studio DN berättar reporter Sverker Lenas om forskningsresultatet och vad en kan göra för att hålla sig i trim och må bra.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Därför kan du inte träna bort fikabullen
0:00 / 18:58

Hösten kommer och för många innebär det att ta tag i sin träning och uppfylla mål om att komma i form, kanske också gå ned i vikt.

En studie ledd av Herman Pontzer, professor i evolutionär antropologi vid Duke University i USA, visar att träning inte funkar för att gå ned i vikt.

– Forskningen visar att kroppen har ett ”övre tak” för sin energiförbränning, eller vad man kan kalla en begränsad daglig energiförbrukning. Och självklart är det så att om man går till gymmet och lyfter tunga saker en timme eller cyklar i tre timmar så kostar det energi. Men, träning är inte det enda kroppen gör av med energi på. Vi behöver också energi för att upprätthålla immunsystemet, svara på stress, läka skador och det reproduktiva systemet kräver också energi. Den här forskningen visar att alla de här funktionerna är lite av ett nollsummespel. Så om det går åt mer energi till träning så blir det mindre energi över till de andra funktionerna. Så totalt sett ökar förbränningen inte över tid. Man kan sträcka ut metabolismen under en period, som en elitidrottare i en intensiv träningsfas eller cyklister som kör Tour de France. De kan öka förbränningen jättemycket, men sedan töjs den tillbaka till ursprungstillståndet, säger Sverker Lenas i Studio DN.

Du är själv är dedikerad löpare. Som löpare och journalist, vad reagerade du mest på när du satte dig in i den här forskningen?

– Det är en spännande förklaring till varför många inklusive jag själv, känner att man mår bättra av att hålla sig aktiv. Många tycker att träning är ett bra sätt att stressa av. Det här kan förklara varför. Träningen gör att det blir mindre energi kvar till att svara på stress på jobbet till exempel. Man kan uppleva att man blir lugnare.

– Det är också slående hur mycket oberättigad skam som lagts på personer som har problem med vikten. Vi har ständigt fått höra att man måste man träna och röra på sig mer. Det har skapat en bild av att övervikt kanske har med lathet att höra, när det i själva verket inte alls förhåller sig på det sättet. Så personer med övervikt inte bara behövt lida av den, utan också på grund av ogrundade fördomar.

Avsnittet handlar också om kostens betydelse för hälsa och vikt, ”dietkriget” och vad Pontzers forskningsresultat betyder för vardagsmotionärer.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Därför kan du inte träna bort fikabullen
0:00 / 18:58

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer:

Forskaren: Därför fungerar inte träning mot övervikt

Minskad ämnesomsättning inte orsak till viktökning i medelåldern