Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 16:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/studio-dn-14-september-sa-kan-tester-av-tarmfloran-lara-oss-mer-om-vad-vi-mar-bra-av-att-ata/

Hälsa

Studio DN 14 september: Så kan tester av tarmfloran lära oss mer om vad vi mår bra av att äta

Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.
Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.

Forskare intresserar sig mer för sambanden mellan mat och hälsa, bland annat om hur kosten samverkar med bakteriefloran i mage och tarmar. DN:s mat- och krogredaktör Elin Peters berättar mer i dagens Studio DN.

DN Text

Lyssna här

Intresset för den här tarmforskningen är mycket stor nu, både för forskare, konsumenter och investerare. Beskriv vad som händer.

– Det man ser är att det kommer erbjudanden om att ”testa din tarmflora, med ett enkelt blodprov kan du få reda på precis vad du ska äta”. Det är ett oerhört stort sug bland konsumenter och vanliga människor att få lite ledning till hur man ska äta. Det är den frågan man alltid ställer sig. Vad är bäst för mig att äta och vad mår jag bra av?

Är det viktigt att testa tarmfloran?

– Mycket av den forskningen som pågår nu handlar om att man ska lära sig att tolka de personliga svaren för just din kropp. Det är inte alltid så att de etablerade svaren alltid är bra för alla i alla lägen. Utan de kostråden som finns i dag är framtagna för att passa stora mängder av människor under stora delar av livet.

Tror du att vi står inför en revolution i matvärlden på grund av den nya forskningen?

– Det öppnar väldigt stora möjligheter. Man vill bara inte hamna i att det blir för komplicerat. Utan att man hittar råd som är så pass enkla, men så pass personliga så de går att följa och ger nytta. Det är då det verkligen kan hända något.

Tänker du själv testa din tarmflora?

– På sikt vore det ganska roligt. Carl Brunius, docent i livsmedelsvetenskap på Chalmers, berättade om en forskning som gjorts av ett israeliskt forskningsteam där man kunde se att vissa människor inte fick så dåligt resultat, som man kunde förvänta sig, av att äta glass. Jag skulle hemskt gärna vilja vara en av dem som kan äta glass utan att känna att det påverkar min hälsa allt för negativt.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer: Hur påverkas du av dina tarmbakterier? Så söker forskarna svar för framtidens kostråd

Ämnen i artikeln

Hälsa
DN podcast

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt