Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 12:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/studio-dn-19-januari-ja-livet-efter-pandemin-blir-som-vanligt-men-forst-om-flera-ar/

Insidan

Studio DN 19 januari: ”Ja, livet efter pandemin blir som vanligt – men först om flera år”

Foto: Henrik isaksson/TT

Hur kommer livet efter pandemin att se ut? Kommer vi att kunna gå tillbaka till hur det var tidigare? Bör vi det? Och om vi vill det: när kommer det att vara möjligt? DN:s Evelyn Jones har pratat med forskare om detta. I dag medverkar hon i Studio DN.

Lyssna här

Vad finns det för forskning kring hur vi människor, efter en lång tids isolering, kommer att bete oss?

– Jag har pratat med Yale-professorn Nicholas Christakis som har skrivit en bok där han jämför coronapandemin med tidigare pandemier. Man kan se att i flera av de tidigare pandemierna som vi har drabbats av, sedan många hundra år, haft samma typ av försiktighetsåtgärder. Som att social distans, handhygien och inte träffas. Efteråt har man sett att det finns det ett extremt uppdämt behov av att göra just detta. Det kommer oftast en guldålder av i stället fest, risktagande, sex och att man vill spendera pengar. Alla de saker man inte har kunnat göra.

– Den pandemin som man oftast drar paralleller till är spanska sjukan. Det är ganska roligt när man tittar på reklam från den tiden eftersom det är så himla likt nu. Efter spanska sjukan kom det vilda 20-talet. Folk festade, nya musikgenrer kom upp och det blev precis det som jag hoppas på ska hända efter den här pandemin.

Kommer det att bli så även 2021?

– Min förhoppning var att det här snart skulle vara över, men när jag pratade med Nicholas Christakis så sa han att det här är absolut inte över. Vi lever i en unik tid, så tillvida att om man tittar på tidigare pandemier har de absolut inte haft någon möjlighet att skapa ett vaccin på den snabba tid som vi lyckats göra. Men vi måste ändå uppnå det utskällda ordet flockimmunitet för att pandemin på riktigt ska vara över. Han menar att det kommer att dröja till 2024 innan vi kan återgå till ett liv som är någorlunda normalt.

Kommer det någonsin att kunna bli som vanligt igen?

– Den frågan har man ställt sig många gånger sedan det här började. Nicholas Christakis säger att det typ kommer att bli som vanligt. Även om vi känner oss väldigt speciella för att det är första gången i våran livstid som det här händer, så har pandemier hänt så många gånger förut. Det kanske sker små förändringar, men sannolikheten är att vi kommer ha ett liv som är ganska likt det som var innan.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

DN podcast

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt