Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-22 11:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/studio-dn-19-september-varfor-snackar-alla-om-narcissister/

INSIDAN

Studio DN 19 oktober: Varför snackar alla om narcissister?

Martina Skowronska har skrivit boken "Genomskåda narcissisten" om sina erfarenheter av en relation med en narcissist.
Foto: Alexander Mahmoud

Narcissisten är ett samtalsämne i tiden, men också ett populärt skällsord. Vad innebär det egentligen att vara eller att möta en narcissist?

Hör DN:s reporter Catia Hultquist i Studio DN om narcissistiska personlighetsdrag – och hur det påverkar i relationer.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Varför snackar alla om narcissister?
0:00 / 15:46

Vad är narcissism?

– Begreppet kommer från den grekiska mytologins Narkissos som enligt myten blev förälskad i sin egen spegelbild. Och det är lite det det handlar om. Det är ett av de viktigaste dragen om man pratar personlighetssyndrom, och man får skilja på narcissistiskt personlighetssyndrom viket är alltså samma som personlighetsstörning och skilja det från narcissistiska drag, vilket alla kan ha. De som vården anser har narcissistiskt personlighetssyndrom ska ha en överdrivet positiv självbild, en instabil identitet och svårighet att hantera relationer och ett lidande och svårigheter att fungera i det vanliga livet. Det kan vara till exempel ångest, depression eller svårt att klara av relationer, säger Catia Hultquist i Studio DN.

Att försöka identifiera narcissistiska personlighetsdrag hos partners, kollegor eller chefer har ju varit ett populärt ämne i böcker som kommit ut de senaste åren. Varför tror du att narcissism väcker så stort intresse?

– Det är inte bara böcker, om man tänker sig att vi förut verkar vara besatt av att identifiera psykopater i vår omgivning så är det nu med narcissister: narcissisttest på forum där vi diskuterar narcissister, olika blogginlägg, överallt diskuteras det. Peder Björling, psykiatern som jag intervjuat, menar på att det är omdiskuterat, men han anser inte att själva syndromet ökat. Men däremot så är det ju lätt att se att narcissistiska drag bland människor har ökat just för att det premieras i vår kultur.

Avsnittet handlar också om författaren Martina Skowronskas bok ”Genomskåda narcissisten” samt hur en psykolog och psykiater ser på narcissistiskt personlighetssyndrom och ger råd till närstående.

STUDIO DN  
Varför snackar alla om narcissister?
0:00 / 15:46

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Hon möter de som levt i destruktiva relationer: ”Det handlar om makt, inte kärlek”

Martina blev ihop med en narcissist – ”kommer inte bli den jag var innan”

Psykiatern: Väldigt få söker hjälp för sin narcissism