Unga människor, särskilt flickor och unga kvinnor, lider av stress så mycket att det påverkar dem i vardagen. En del löper risk att bli utbrända redan innan de kommit ut i arbetslivet. I Studio DN berättar psykologen och författaren Anna Bennich om vad som lett till ökningen, och om vad man kan göra åt ett för stort stresspåslag.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 14:47
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/studio-dn-20-december-darfor-ar-unga-mer-stressade-an-forr/
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Lyssna här:
Vad är stress?
– Stress är en ovärderlig fysiologisk uppvärmningsmekanism som vi också brukar kalla ”fight flight”-mekanismen, och som ska se till att vi snabbt kan reagera på potentiellt farliga saker och ta oss undan dem. Stress är ingenting som egentligen är farligt, men stressystemet, eller det sympatiska nervsystemet, ska variera med våra återhämtningssystem. Det är jätteviktigt. Vi kan gå upp i varv och vara stressade många gånger på samma dag, men får vi inte tillräckligt med återhämtning mår vi till slut inte så bra. Och det ofta där skon klämmer.
Hur kan man, om man är till exempel lärare, förälder, kompis eller tränare, märka att en ung person i ens närhet mår dåligt på grund av stress?
– Jag tror att det är bra att vara uppmärksam på förändringar. Barn rapporterar till exempel ofta somatiska symtom, och kan säga ”jag har ont i magen” för att det är svårt att beskriva hur ångest känns, och när det känns som ett tryck. De har ont i magen, ont i huvudet. Man kan märka av ökad trötthet, håglöshet eller nedstämdhet. Unga kan vara mer arga, frustrerade eller orkar mindre. Men det är viktigt att säga att allt detta också är sådant som hör livet till – precis samma symptom kan man få av att vara olyckligt kär. Det är alltså inte säkert att det är ett stort problem som man behöver få hjälp med, men det kan vara bra att börja ställa frågor eller vara mer uppmärksam och man märker de där skillnaderna.
I avsnittet får du veta mer om varför skolan är mer stressande i dag än förr – och om varför personlig återhämtning är avgörande.
Lyssna på hela avsnittet här:
Programledare: Sanna Torén Björling
Producent: Sabina Marmullakaj
Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.
I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.
Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se
Läs mer:
Så klarar du vardagsstressen: ”Återhämtning avgörande”
Stressmottagningen varnar för allt fler stressade unga: ”Sociala medier förstör oss”