Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-22 18:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/studio-dn-22-december-hur-ska-man-hantera-vanner-och-kollegor-som-bryter-mot-coronarestriktionerna/

INSIDAN

Studio DN 22 december: Hur ska man hantera vänner och kollegor som bryter mot coronarestriktionerna?

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Hur hanterar man konflikter i relationer om coronapandemin? Insidans expert, psykologen Anna Bennich, svarar på frågor.

DN Text

Lyssna här

Om vi säger att din partner vill träffa grannarna och ni börjar på uteplatsen. Men sedan börjar det regna, grannarna bor trångt och det dyker upp ett annat sällskap. Grannarna föreslår att ni ska gå in och hålla dörren öppen. Din partner tycker att det är okej, men du känner dig obekväm till upplägget och drar dig för att säga något och bli betraktad som en ”party killer”. Hur gör man?

– Det här tror jag är ett jättevanligt dilemma. Det är svårt för oss att gå mot strömmen. Vi är sociala varelser och den sociala kontexten spelar så mycket större roll än vad vi ofta tror. Den finns massa studier och spännande experiment som kan visa hur vi hellre är konforma och gör på samma sätt som vår omgivning – även om det går emot vad vi egentligen tycker eller känner. I experiment kan man till och med se att vi medvetet svarar fel på frågor av rädsla för att avvika. Då kan vi förstå kraften i oron att falla utanför grupp, normer och gemenskap. Så att man följer med och sitter obekväm i en soffa är både vanligt och ganska förståeligt. Det också svårt att i stunden fatta beslut om hur man ska göra. I det här läget tycker jag därför att man kan ha hjälp av att redan innan ha tydligt utformade regler. Regler som är uttalade för mig själv eller ihop med en partner – att i de här situationerna gör vi såhär. Det är mycket lättare att hänvisa till något konkret beslut som redan är taget, än att formulera sig på ett härligt och smidigt sätt i stunden.

Om du har vänner eller kollegor som berättar om hur de lever – på ett sätt du tycker är hänsynslöst i den tid vi lever i nu. Hur gör man för att inte uppfattas som moralistisk?

– Det är en jättespännande fråga, och jag tror att det här har gett upphov till väldigt många konflikter de senaste månaderna. Jag tycker att det är bra att vända på den frågan. Det är lättare att tänka ”hur uppfattas vi moralistiska, pekpinniga och osympatiska generellt”. Det är väl när vi ilsket berättar för andra hur någonting är. Utan att ställa någon fråga, ge utrymme för olika infallsvinklar och att lägga in det där ”jag tycker” eller ”så här resonerar jag”. Utan att man berättar om hur något är rätt eller fel. Det är inte så bra om man vill få igenom en ståndpunkt. Det är inte så klokt i alla fall. Om vi lyckas få till ett samtal som inte är dömande kan vi ofta komma runt det moralistiska. Då når vi mycket längre – eftersom att känna sig kritiserad väcker försvarsimpulser och motattacker. Sedan har man det där fruktlösa ”ja men du då-kriget” igång utan någon konstruktiv lösning. Att använda sig av ”hur tänker ni här?” och ”jag resonerar snarare såhär” känns mycket mindre moralistiskt.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

DN podcast

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt