Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-16 23:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/studio-dn-28-december-hur-lang-tid-tar-det-innan-nyarsloftet-verkligen-haller/

INSIDAN

Studio DN 28 december: Hur lång tid tar det innan nyårslöftet verkligen håller?

Foto: Bendiksby, Terje

Hur ser ett bra nyårslöfte ut? Och hur lång tid tar det innan du säkert lever efter det? Studio DN:s Sanna Torén Björling och Augustin Erba reder ut.

DN Text

Lyssna här:

Brukar du avge nyårslöften?

– Jag arbetar systematiskt med att förbättra mig själv och min tillvaro. Så jag sätter nya löften till mig själv hela tiden.

Nyårslöften bryts ofta innan vanan har satt sig. Jag läste att det tar 66 dagar för ett beteende att bli en vana?

– Det finns lite olika forskning kring hur lång tid det tar att sätta en vana. Man kan faktiskt testa själv hur lång tid det tar. Till exempel tar de flesta människor hissen i stället för trapporna. Om du bestämmer dig för att du ska ta trapporna i stället för hissen och gör det varje dag – så räknar du hur många dagar det tar det tills du tar trapporna utan att starta vid hissen.

Förutom att nyårslöften brukar handla om viktnedgång och träning brukar man också lova att man ska försöka skaffa nya vänner, tillbringa mer tid med familjen eller förbättra sina relationer. Går det lova sig själv att man ska skaffa nya vänner?

– Problemen med nyårslöften är ofta att de är dåligt genomtänkta. Man måste fundera på vad man vill åstadkomma. Det gäller ju med viktnedgången också. Är det verkligen smalare du vill bli? Eller är det du vill känna dig fin? Då kanske det inte alls är så att ett kilo hit eller dit är det som gör skillnad. Det är viktigt att man funderar på vad som är kärnan i nyårslöftet. Då kan man bryta ned det sen.

Jag kanske är feg – men jag brukar lova samma sak varje år. Mitt löfte är alltid fluffigt. Jag brukar ha en intention att jag ska bli en lite bättre människa varje år: lite bättre kompis, mamma, dotter, hustru. Det går inte riktigt att mäta och det kan man börja om med varje dag. Skulle du säga att det är dåligt löfte?

– Det är hemskt att behöva säga det, men jag är ledsen. Jag tycker att det är ett dåligt löfte. Jag tycker att du behöver bryta ned det. Vad innebär det att vara en bättre människa? Om jag försöker tänka på vad det innebär att vara en bättre make – då måste jag bryta ned det. Ska jag städa dubbelt så ofta som min fru, ska jag vika tvätten på ett sådant sätt som hon blir glad över eller varje vecka ska jag se till att jag tänkt ut något spännande som hon kommer tycka är roligt att göra?

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

DN podcast

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt