Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-31 18:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/studio-dn-7-januari-elakheterna-sliter-isar-manga-aktenskap/

INSIDAN

Studio DN 7 januari: ”Elakheterna sliter isär många äktenskap”

Anna Bennich.
Foto: Maud Fellbom

Vad är det som orsakar en skilsmässa? Psykologen Anna Bennich resonerar i Studio DN om vägen fram mot beslutet om att skiljas.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Hur vet man när det är dags att skiljas?
0:00 / 15:27

Vad vet man om de vanliga skälen till att folk skiljer sig?

– Det finns en del studier och vi kan se en del riskfaktorer, alltså ökad risk att man ska gå skilda vägar. Var tredje par som skiljer sig har små barn. Sedan finns det några andra risker och det är att gifta sig väldigt ung, att ha en stor ålderskillnad, att ha lägre utbildningsnivåer, tillhöra lägre socialgrupp med ekonomi och svårare att få stöd generellt och förstås missbruk och våld.

Vad är vanligast – att en är drivande i att skilja sig eller att det från början är ett ömsesidigt beslut?

– Det är mycket vanligare att det bara är den ena som vill skiljas. Åtminstone inledningsvis. Man kan önska att vi skulle vara överens i större utsträckning där. Det är svårt redan som det är, men så är det inte. Det är dessutom kvinnor som i majoritet fattar beslut om skilsmässa. Det ser ut som att kvinnor mår som allra sämst innan skilsmässan. Där tror jag det handlar mycket om skuld, tvivel och oro. Men efter skilsmässan är det i mycket högre grad män som mår dåligt. Det är anmärkningsvärt faktiskt.

Vilken typ av hjälp eller försök kan man göra för att komma till rätta med ett problem som man har identifierat i en relation?

– En sak vi ser i relationer är att det spelar roll hur man bråkar. Det är klart att vi blir arga, kan höja rösten och visa oss riktigt irriterande. Men det som nästan är viktigast är om bråken innehåller elakheter, sänkningar, ironi och kommentarer som är till för att trycka ned eller kanske skada den andra. Det är som gift för en relation. Små giftampuller som långsamt sliter människor itu och isär. Vill man hålla ihop länge ska man absolut inte vara elaka mot varandra. Bråka går att göra ganska mycket, men just det här ser man i hög frekvens leder till separationer.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Hur vet man när det är dags att skiljas?
0:00 / 15:27

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

DN podcast

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt