Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 17:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/studio-dn-att-bloda-eller-inte-sa-blev-mensen-frivillig/

INSIDAN

Studio DN: Att blöda eller inte – så blev mensen frivillig

En kvinna, som aldrig är gravid, har mens i ungefär 2.400 dagar i sitt liv. I exemplet har vi räknat att hon har mens fem dagar i månaden i åldern 13-53 år.
En kvinna, som aldrig är gravid, har mens i ungefär 2.400 dagar i sitt liv. I exemplet har vi räknat att hon har mens fem dagar i månaden i åldern 13-53 år. Illustration: Helena Shutrick

En kvinna har mens i omkring sex år av sitt liv, om man lägger ihop alla mensveckor. För många är mensen förknippad med värk, dåligt humör och ovälkomna vardagshinder. Nu väljer allt fler att helt skippa mensen.

I Studio DN berättar reporter Annika Carlsson om hur det fungerar.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Bye bye bindor och tamponger – allt fler väljer att sluta ha mens
0:00 / 11:59

Den naturliga menscykeln kan störas på olika sätt, hur då?

– Den kan rubbas om någon till exempel tränar väldigt hårt. Ätstörningar kan störa menscykeln, liksom en del andra sjukdomar – och naturligtvis det mest självklara, graviditet.

– Hormonella preventivmedel gör att slemhinnan inte blir tjock och stöts bort på samma sätt. I de fallen så är det bara en vanlig blödning och inte egentligen mens.

Vad finns det för fördelar med att hoppa över mensen helt och hållet?

– Det är i första hand att de som har mycket värk och som kanske måste vara hemma från jobb eller skola några dagar varje månad slipper det. De finns också de som tycker att det är praktiskt: man kanske har mycket mens och känner en stress över att det ska finnas tillgång till toalett. Man kan tycka att det är en större frihet att inte behöva tänka på om man ska bada eller liknande.

Vilka skulle nackdelarna vara?

– Lena Marion, som jag talat med och som är docent i gynekologi, säger att det inte finns några nackdelar med att skippa mensen. Det sa också en annan expert jag talade med på Läkemedelsverket.

I avsnittet pratar vi också om kritiken, som menar att det är antifeministiskt att rubba den naturliga menscykeln.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Bye bye bindor och tamponger – allt fler väljer att sluta ha mens
0:00 / 11:59

Programledare: Sanna Torén Björling
Producent: Sabina Marmullakaj

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Bye bye bindor och tamponger – allt fler väljer att sluta ha mens

Forskare: Att utnyttja mensen kan göra träningen mer effektiv

”Många metaforer för tabuämnet mens”

Ämnen i artikeln

Hälsa
DN podcast

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt