Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-25 00:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/studio-dn-special-under-pandemin-har-mina-tankar-hjalpt-mig/

INSIDAN

Studio DN special: ”Under pandemin har mina tankar hjälpt mig”

Anandi Hattiangadi, professor i filosofi vid Stockholms universitet.
Anandi Hattiangadi, professor i filosofi vid Stockholms universitet. Foto: Daniel Costantini

Varför tänker vi? Och vad är en tanke? I Studio DN special förklarar filosofiprofessor Anandi Hattiangadi varför våra fördomar styr vilken typ av information vi tar till oss och varför våra tankar haft en avgörande betydelse under pandemin.

DN Text

Varje dag tänker vi mellan 65.000 och 75.000 tankar – endast tio procent av dessa är nya tankar. Men varför tänker vi?

– Ett skäl till att vi tänker är för att det får oss att må bra och för att våra tankar kan ta oss till platser som våra fysiska kroppar inte kan. Under den här pandemin har mina tankar hjälpt mig. Genom att tänka att jag ligger på en strand i Goa och känner solens strålar mot min hud har det varit lättare att stå ut med de rådande omständigheterna, säger Anandi Hattiangadi, professor i filosofi vid Stockholms universitet.

Lyssna på hela avsnittet med Anandi Hattiangadi här:

Läs mer: Varför tänker vi? Fyra filosofer svarar

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

DN podcast
Psykologi
Om hjärnan

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt