Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Svårt att hitta julklappar?

Insidans redaktion med årets boktips: Emma Lofors, Thomas Lerner, Astrid Johansson, Malin Nordgren och Peter Letmark.
Insidans redaktion med årets boktips: Emma Lofors, Thomas Lerner, Astrid Johansson, Malin Nordgren och Peter Letmark. Foto: Rebecka Uhlin
En bok går alltid hem, och det måste inte vara en roman. I dag tipsar Insidans redaktion om några av årets fackböcker som angår många.

FETTBRÅKET OCH GUBBEN MED KATTEN

”Ett sötare blod” av Ann Fernholm

”Gubbe och katt. En kärleks­historia” av Nils Uddenberg

När biokemisten och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm höll på med en artikel om behandlingsmetoder som saknar kommersiellt intresse, intervjuade hon en tidigare överviktig kvinna med typ 2-diabetes. Genom att minska kraftigt på kolhydraterna i maten och äta mer fett än tidigare hade kvinnan både gått ner i vikt och kunnat sluta med medicineringen mot sin sjukdom. Hennes värden var bra. ”Jag började undra vad jag egentligen hade lärt mig under min doktorsutbildning i biokemi. Kvinnans berättelse stämde inte alls med den kunskap jag fått”, skriver Ann Fernholm. Var kvinnan unik?

Ann Fernholm bestämde sig för att ta reda på vad som verkligen låg bakom. Ju mer hon trängde in i forskningen om kost, blodsocker och blodfetter, desto mer förvånad blev hon.

När grundläggande sanningar visar sig vara fel, uppstår en vetenskaplig kris – och det leder till upprivande debatter, menar Ann Fernholm. I sin bok, med underrubriken ”om hälsoeffekterna av ett sekel med socker”, granskar hon bakgrunden till den fettdebatt som pågått i Sverige de senaste åren och berättar om matens inverkan på hälsan. Spännande som en thriller och lättillgänglig även för den som inte har vetenskaplig skolning.

Psykiatern Nils Uddenberg hade aldrig tänkt sig att ha ett husdjur. Men en dag satt katten där utanför fönstret och tittade på honom. ”Det här är en banal berättelse, kanske till och med lite larvig. Men jag är över sjuttio år, jag har ingen status att försvara och ingen karriär att kämpa för”, skriver han själv i sin kärleksfulla bok om Kissen.
Malin Nordgren


TONÅRSPIRR OCH OSYNLIGA GIFTER

”Världens viktigaste bok. Om kroppen, känslor och sex” av Nathalie Simonsson

”Den onda badankan. Ditt barn och de osynliga gifterna” av Katarina Johansson

Tonåren är en speciell tid med pirriga drömmar, pinsamheter, kärleksfunderingar och en stor nyfikenhet på kroppen. Vad ska jag göra när svetten luktar? När kommer mensen? Vad är utlösning? ”Världens viktigaste bok. Om kroppen, känslor och sex” är en bok för ”tweens” och nyblivna tonåringar och handlar om allt som de kanske vill veta men inte alltid vågar fråga. Boken är skriven av sexualupplysaren Nathalie Simonsson och diskuterar även normer, jämlikhet och självkänsla. ”Var extra schyssta mot varandra under den här tiden!” är ett av bokens viktiga budskap till alla våra unga.

I den personliga faktaboken ”Den onda badankan. Ditt barn och de osynliga gifterna” delar miljöjournalisten Katarina Johansson med sig av fakta och enkla knep för att minska den enorma mängd kemikalier som finns kring våra barn. Just badankan, och andra plastleksaker, innehåller ofta ftalater – ett ämne som gör plasten mjukare. Ftalater är hormonstörande och kan påverka barns utveckling: pojkar kan få sämre spermiekvalitet och flickor kan komma in tidigare i puberteten. ”Vill man verkligen veta?” är en reaktion som Katarina Johansson ofta får från föräldrar när hon berättar om sin bok. Hon skriver: ”Det är klart man vill veta, brukar jag svara. Kunskap är makt och genom att bli medveten om problemen så har du redan gjort ditt barn en stor tjänst. Du kommer då automatiskt att göra klokare val.”
Emma Lofors


OM DET FÖRUNDERLIGA HJÄRTAT

”Hjärtat”
av Mårten Rosenqvist och Per Tornvall (red)

Kärlek, sorg och iver – allt känns i hjärtat. Inte så konstigt då att vi gärna tänker oss att det är där våra känslor bor (även om det nog vore mer rätt att placera dem i hjärnan.)

I alla tider har människan försökt förstå sig på hjärtat. Att blodet rör sig konstaterade redan den romers­ke läkaren Galenus, som dock såg det som en pendlande ebb och flod-process. Tankar om att blodet rör sig mellan hjärtat och lungorna hade framförts av Ibn an-Nasif på 1200-talet. Men det är den engelske läkaren William Harvey som anses ha upptäckt blodomloppet i början av 1600-talet.

Dock är det först under de senaste decennierna som de verkligt stora framstegen gjorts när det gäller att lindra och reparera hjärtbesvär. I nya boken ”Hjärtat” beskriver femton av landets främs­ta hjärtspecialister lättillgängligt både hjärtmedicinens historia och vad man kan göra för att få behålla ett starkt hjärta livet ut.

En bok att lära och fascineras av. För nog är hjärtat ett förunderligt organ. Lever man i 80 år beräknas hjärtat förflytta mer än 200 miljoner liter blod. Hjärtmuskeln slår 4 200 slag i timmen, hjärtklaffarna öppnar och stänger drygt 100 000 gånger per dygn – det är nästan tre miljarder gånger under ett helt liv. Inte illa av ett muskelknippe knappt större än en knuten hand.
Astrid Johansson

PS. Karolinska institutets storsäljare ”Hjärnan” (av Lars Olson och Anna Josephson, red) har uppdaterats och i höst kommit ut i ny upplaga (University press). Fullspäckad med fakta om vad vi har i huvudet och hur hjärnan fungerar. Nya kapitel har tillkommit, om hörseln och om infektioner.


RITUALER, RELIGION OCH VETENSKAP

”Religion för ateister” av Alain de Botton

”Verklighetens magi” av Richard Dawkins
”Är religionen en mänsklig rättighet?” av Hans Ingvar Roth

Det går att vara ateist men ändå tycka att olika religiösa inslag i vårt sekulära men religiöst pluralistiska samhälle är berikande. Det tycker i alla fall den kände författaren Alain de Botton som skrivit ”Religion för ateister”, där han går igenom de oändliga mängder kreativa och konstruktiva ritualer som vi människor har uppfunnit för att mildra det sekulära livets olika jobbigheter.

Den som föredrar ett mer renlärigt ateistiskt perspektiv kan vända sig till den världsberömde biologen Richard Dawkins som, tillsammans med illustratören Dave McKean, skapat den färgsprakande boken ”Verklighetens magi”. Den passar vetgiriga tonåringar, men även deras föräldrar och lärare. Boken går igenom en rad fantasifulla myter och förklarar hur det egentligen gick till, exempelvis hur den första människan uppkom och varför det finns så många konstiga djur. Som titeln antyder tycker de att de vetenskapliga förklaringarna bakom evolutionen är långt mer underbara, eller magiska, än de övernaturliga och religiösa.

För den som letar efter en striktare bok i ämnet religion och samtidigt är intresserad av mänskliga rättigheter, finns Hans Ingvar Roths ”Är religionen en mänsklig rättighet?”. Hans bok handlar om religionens roll i det sekulära demokratiska samhället ur ett mer analytiskt perspektiv. Frågan är hur mycket plats religionen får ta i förhållande till exempelvis yttrandefriheten.
Peter Letmark


INTERNETS GOD OCH ONDA SIDOR

”Såld på nätet” av Fredrik Alverén
”Tveeggade svärdet” av Martin Blecher
”Nedkopplad” av Susan Maushart
”Var är du?” av Katarina Bjärvall

Kan det verkligen stämma att alla tjänster på nätet är gratis? Den frågan ställer sig Fredrik Alverén i boken ”Såld på nätet”.

Många talar om alla fördelar med att vara ute på nätet, och de flesta använder varje dag gratistjänsterna som erbjuds. Men Fredrik Alverén ser uppenbara risker med att all möjlig information om dig och dina nätvanor sparas, sprids och säljs. På den nya jättemarknaden agerar stora bolag som Facebook, Google och Twitter – men där finns även nyhetssajter, flygbolag och hem­sidor som vill locka oss att shoppa.
Ja, hur påverkas vår vardag av exempelvis Facebook? I boken ”Tveeggade svärdet” resonerar Martin Blecher om fördelarna och nackdelarna.

Människor över hela världen vill vara uppkopplade och kunna kommunicera med familjer, vänner, kolleger och okända. Men hur mycket av våra bilder, statusuppdateringar och personlig information sparas på Facebook? Och hur snabbt läser egentligen chefen statusuppdateringen när vi skrivit något kritiskt om arbetet?

Glöm inte:
”Nedkopplad” av Susan Maushart. Den Iphoneberoende mamman och journalisten låter under ett halvår familjen säga hejdå till mobilen, tv:n och till internet.
”Var är du?” av Katarina Bjärvall. Ger mobilen oss verkligen frihet –och i så fall den frihet vi vill ha?
Thomas Lerner

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.