Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Svårt mäta hur produktiviteten påverkas

Mats Tyrstrup.
Mats Tyrstrup. Foto: David Bicho

Effekterna av de nya kontorslandskapen är svåra att mäta. Men i framtiden kommer arbetsgivare att medvetet välja lösningar för att öka de anställdas produktivitet. Det menar ledarskapsforskaren Mats Tyrstrup.

Det finns kontor där alla medarbetare har ett eget rum och det finns flexiblare lösningar där de kan sätta sig var som helst.

Det finns studier som visar att den ena varianten gynnar produktiviteten, och det finns undersökningar som visar att det är tvärtom. Det enda forskningen antyder i nuläget är att ytterlighetslösningarna, eget rum eller väldigt stor flexibilitet, resulterar i de mest nöjda med arbetarna.

Störst missnöje uttrycker de som blir satta i rum tillsammans med kanske fyra eller fem personer. Mellanlösningar som leder till att de anställda upplever att de blir störda av varandra. Det säger Mats Tyrstrup, ledarskapsforskare vid Handelshögskolan i ­Stockholm.

Men kan man slå fast att flexibla kontor är bra eller dåliga för produktiviteten?
– Nej, det finns så många faktorer som är svåra att ta hänsyn till, som hur ledarskapet fungerar och hur relationen mellan chefer och anställda ser ut.

Åldern på de anställda, och om de har en öppen social kultur, har också betydelse. Om det finns många yngre medarbetare som jobbar med exempelvis webbdesign brukar det fungera bättre med flexibla lösningar, medan äldre advokater brukar trivas bättre i egna rum.

Hur ska då ledarskapet vara för att det ska fungera bra?
– Det får inte vara för auktoritärt och kontrollerande. Det är också viktigt att cheferna själva initierar de sociala regler som bör gälla, som medbestämmande och respekt för den personliga integriteten.

Det är även betydelsefullt att cheferna gör sig själva synliga så att medarbetarna upplever en närhet åt båda hållen, menar Mats Tyrstrup.

Hur ska chefen göra för att medarbetaren ska känna sig sedd?
– Man kan göra det enkelt för sig och bara ta en promenad genom det fysiska landskapet och säga hej eller prata med dem man möter.

En öppen lösning gör ju att alla blir sedda på både gott och ont. De anställda ser hur andra arbetar och vem som umgås med vem. Effekten av detta har forskarna inte hunnit undersöka när de har försökt mäta produktiviteten, säger Mats Tyrstrup

– Det beror på att det inte är alldeles enkelt. De studier som har gjorts spretar åt litet olika håll beroende på att man ställt frågor utan att ta hänsyn till variabler som motivation, prestation, välbefinnande.

– Det handlar också ofta om genomsnitt när man pratar om flexibla kontor. Det finns de som älskar det och de som avskyr det. När man sammanställt resultatet presenterar man genomsnittet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.