Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Ta en kopp till – troligen gör kaffet dig bara gott

Tre damer på kaffestund år 1952, i grönsaksaffären på Lilla Nygatan i Gamla stan. Bilden är publicerad i boken ”Så roade vi oss”, sidan 84.
Tre damer på kaffestund år 1952, i grönsaksaffären på Lilla Nygatan i Gamla stan. Bilden är publicerad i boken ”Så roade vi oss”, sidan 84. Foto: Pressens Bild/TT

Kaffets hälsorisker tycks vara betydligt överdrivna. Forskningen pekar snarare mot att kaffe kan vara bra för oss. Svenskens vanliga konsumtion på tre koppar per dag tros kunna minska risken för flera sjukdomar.

”Åh, hur sött kaffet smakar, sötare än tusen kyssar”, skrev Johann Sebastian Bach i ”Kaffekantaten” som kan ses som en enda lång hyllning till kaffet.

Under kaffets månghundraåriga historia har denna älskade dryck länge beskrivits som skadlig för olika delar av vår kropp. Men ungefär sedan 1990-talet pekar de allra flesta rönen mot att kaffe är helt ofarligt och inte förknippat med ökad risk för sjukdomar, enligt Susanna Larsson, forskare i nutritionsepidemiologi på Karolinska institutet, som forskat i många år på kopplingen mellan kaffe och sjukdomar.

Läs mer: Det händer med din kropp när du dricker kaffe

– Jag skulle nog säga att kaffe är helt ofarligt, det är snarare så att det finns flera studier som visar positiva effekter av kaffet. Så det är bara att dricka på, säger hon.

I slutet av augusti publicerades ännu en omfattande studie, den största i sitt slag, som tyder på kaffets positiva effekter. I tio europeiska länder följde forskarna 521.330 personer under 16 års tid. Forskarna ville se om kaffekonsumtion är förknippad med lägre dödlighet i olika sjukdomar. Resultatet visar tydligt att de som uppgav att de dricker mycket kaffe lever längre jämfört med de som uppgav att de dricker mindre. Särskilt tydlig var skillnaden för kvinnliga kaffedrickare när det gällde dödligheten i stroke och hjärt- och kärlsjukdomar.

Susanna Larsson har forskat på kopplingen mellan kaffe och sjukdomar.
Susanna Larsson har forskat på kopplingen mellan kaffe och sjukdomar. Foto: Anna Persson och TT

Bristerna i studien är att deltagarna bara har tillfrågats en enda gång om hur mycket kaffe de dricker. De kan ha druckit både mer eller mindre under åren. Det är också svårt att hitta något orsakssamband, då forskarna inte vet om och hur kaffedrickare skiljer sig från dem som inte dricker kaffe. Vad studien i alla fall ger stöd för är att det inte finns några risker med långvarigt kaffedrickande.

– Det finns inga bevis för att kaffe ökar risken för sjukdomar, säger Susanna Larsson, som själv dricker 2-3 koppar om dagen.

Svenskarna dricker i genomsnitt 3,2 koppar kaffe per dag, näst mest i världen efter finländarna. Men den konsumtionen påverkar oss mycket lite, knappt någonting alls. I alla fall inte på ett negativt sätt.

Den enda gruppen som rekommenderas att inte dricka för mycket kaffe är gravida kvinnor. Livsmedelsverkets rekommendation för gravida är max tre koppar om dagen. Det bygger på studier om att koffein kan öka risken för missfall.

Tre till fyra koppar om dagen ger minskad risk för stroke och hjärtinfarkt.

– Samtidigt är de studierna lite problematiska då även rökning ökar risken för missfall, och de som dricker mycket kaffe röker också ofta. Så man får ta de studierna med en nypa salt. Men gravida är nog ändå den enda gruppen som inte ska dricka överdrivet mycket kaffe, säger Susanna Larsson.

Så har det däremot inte alltid låtit från forskarkåren. Larmrapporterna om kaffe har avlöst varandra genom åren. På 1970-talet kom exempelvis studier som visade att kaffe orsakar hjärtinfarkt. Och 1991 sattes kaffet upp på listan av potentiellt cancerframkallande ämnen av världshälsoorganisationen WHO.

– Det var mycket för att man inte tog hänsyn till rökning i de gamla studierna. Det är som sagt vanligt att de som dricker mycket kaffe också röker väldigt mycket. De senare studierna är bättre utformade och tar hänsyn till rökvanor. De fem senaste åren har studierna mer visat en skyddande effekt av kaffe, säger Susanna Larsson.

2016 konstaterade WHO att man inte hittat något samband mellan kaffedrickande och cancer. Flera studier har snarare visat ett starkt samband mellan kaffedrickande och minskad risk för både levercancer och livmodercancer.

– När det gäller levercancer är det snarare ju mer kaffe desto bättre som gäller, säger Susanna Larsson.

Fikapaus på jobbet.
Fikapaus på jobbet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kaffe minskar enligt studier också risken för diabetes typ 2 och parkinson, och en måttlig konsumtion minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

– Tre till fyra koppar om dagen ger minskad risk för stroke och hjärtinfarkt. Och dricker du mer än fyra koppar om dagen ger det ungefär samma risk som för den som inte dricker kaffe alls, säger Susanna Larsson.

Finns det verkligen ingenting negativt? Jo, dricker du cirka 100 koppar kaffe på kort tid kan det ge en livshotande koffeinförgiftning. Vi vet också att kaffe kan påverka sömnen, särskilt för dem som är ovana vid att dricka kaffe.

Det är också oklart hur kaffet påverkar personer som dricker väldigt stora mängder.

– Vi vet egentligen inte om det finns några skadliga effekter om man dricker typ tio koppar om dagen. Det går inte att studera riktigt eftersom det inte finns något underlag, det är för få personer. Men upp till 6-7 koppar om dagen vet vi inte är förknippat med någon hälsofara.

  • Läs mer:

”Fikat en väg till färre kulturkrockar på jobbet”

Så blev kanelbullen det mest svenska av alla bakverk

Läs mer om hälsa och livsstil

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.