Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

Talarens bästa tips – så får du folk att lyssna

Chris Anderson, framgångsrik talarcoach.
Chris Anderson, framgångsrik talarcoach. Foto: IBL

Internet har gett talarkonsten en renässans, säger Chris Anderson, en av världens mest framgångsrika talarcoacher. Han leder TED talks som organiserar event och föredrag som läggs ut på nätet.

Chris Anderson var rejält nervös när han för femton år sedan skulle kliva upp på scenen för att övertyga de anställda vid TED Talks att han var rätt person att leda organisationen in i framtiden.

– Det var en skrämmande upplevelse. Jag visste ju att jag bara skulle få denna enda chans, berättar han i telefon från Vancouver i Kanada.

Han skakade så mycket i kroppen att han inte ens vågade stå upp och tala. Det gjorde att han från kulisserna rullade fram en stol som han satte sig på.

När han väl hade satt i gång så blandades hans nervositet med den sortens upphetsning som är så bra att ha när man ska tala inför en stor publik. Hans exaltering gav honom ett extra raketbränsle som gjorde att han vågade gå ett steg längre och vara mer öppen och uppriktig än han hade tänkt från början.

Han berättade att han just hade varit inblandad i en stor konkurs, och att han hade börjat se sig själv som en misslyckad människa.

Han hävdade att TED hade fått honom att känna ”sann lycka” och att det var anledningen till att han så desperat ville ha jobbet. När föredraget var slut reste sig åhörarna en efter en och jobbet var hans.

Chris Anderson berättar om den här episoden i sin bok ”TED Talks, talarens ultimata handbok” som nu utkommer på Fri Tanke. Han gör det för att berätta att till och med han, som aldrig har varit en särskilt bra talare, kan lära sig några enkla knep för att lyckas fängsla en publik.

Den viktigaste principen är att man inte ska försöka imitera någon annan, i synnerhet inte extraordinära talare som Winston Churchill eller Barack Obama.

– Men vem som helst som kan föra ett middagssamtal med några vänner är egentligen tillräckligt kompetent för att tala inför en publik, säger Chris Anderson.

Det viktigaste är att man inte tror att det finns en enda formel för hur man håller ”det perfekta föredraget”. Försök i stället att vara dig själv och – inte minst – se till att ha något viktigt att säga.

TED Talks chef planerar just nu den stora konferensen som hålls varje år i Vancouver, Kanada. Temat för årets event är ”The future you” och under året som har gått har Chris och hans medarbetare försökt hitta en del av alla människor som kan ha något intressant att säga om de frågor som är viktiga i vår tid.

– Det är en väldig inspirerande process, att vara med och hjälpa andra människor att dyka ned i sina personliga ”arkiv”. Det är häpnadsväckande hur mycket kunskaper och erfarenheter som en del människor besitter.

Vem som helst som kan föra ett middagssamtal med några vänner är egentligen tillräckligt kompetent för att tala inför en publik.

Han menar att vi står mitt uppe i en brytningstid, eller kanske snarare en renässans, för det talade ordet, som förmodligen är den äldsta formen av mänsklig kommunikation.

– Under stora delar av mänsklighetens historia har vi människor samlats runt lägerelden för att umgås och berätta viktiga saker för varandra.

Sedan kom boktryckarkonsten och spridningen av det skrivna ordet, som tog över som det mest effektiva sättet att sprida idéer och påverka stora skaror med människor.

Nu menar Chris att internet har klivit in på arenan och förskjutit dessa tidigare maktförhållanden. Nätet fyller i dag samma funktion som en gång lägerelden gjorde, menar han.

– Det som är så mäktigt är att vem som helst kan använda sig av detta. Det enda som behövs är att man har något att säga som kan intressera andra – och att man lär sig att förpacka sitt budskap så att andra människor kan ta det till sig. Då kan det ses av miljontals människor över hela världen.

Chris har med åren blivit en stenhård förespråkare för att man ska försöka lära sig sitt föredrag utantill. Men han berättar också om en episod som visar att man ibland måste släppa på den principen.

– Det var en forskare som inte hade för vana att memorera sina föredrag. Men jag insisterade ändå på att han skulle göra det.

När forskaren sedan klev upp på scenen så började han ganska direkt att staka sig. Någon minut in i föredraget frös han plötsligt till is, försökte starta om och började svettas ymnigt.

Efteråt beskrev han händelsen som en av de hemskaste upplevelser han någonsin hade haft.

– Jag kände mig väldigt medskyldig till hans misslyckande. Jag visste ju att det var en forskare som var helt lysande när han förklarade vissa vetenskapliga samband inom fysiken. Men att han då hade behövt ett manus, eller i alla fall nedskrivna stolpar.

Egentligen var det Chris Anderson som lärde sig en läxa. Den som ska hålla ett föredrag helt utan manus, måste lära sig det så bra att det inte krävs någon kognitiv ansträngning alls för att komma ihåg det, säger han i dag.

– Jag brukar säga att den som vet med sig att den kan bli nervös ska klara av att hålla sitt föredrag med en tv påslagen i rummet. Först då kan man våga kliva upp på en scen utan ett manus.

Det är också bra att spela in och lyssna på det man ska säga så att det blir en bra intonation och rytm i föredraget, menar Chris, eftersom det är så lätt med dagens mobiler.

– De värsta man kan göra är nämligen att låta som en robot som bara rabblar text. Då somnar publiken.

Unga människor är i dag bättre än den äldre generationen på att förstå att de dels måste snabba upp språket i sin framställning, och att de måste göra det på ett personligt och egensinnigt sätt, tycker Chris.

– Det kan vem som helst se som går in på Youtube och tittar på några av de mest framgångsrika videorna. De har en annan struktur än de rent skolboksmässiga föredragen. De har mer raketbränsle, eller vad man ska säga.

När man läser en bok så kan man skynda på genom att ögna texten och ändå förstå vad man läser. Det kan man inte när man lyssnar på ett föredrag. Det är det som gör att många, särskilt äldre, behöver lära sig att öka hastigheten när de talar.

– Så bort med alla traditionella och retoriska inslag i språket som bara saktar ned det som du ska säga.

Han tycker att det finns en del att lära av Donald Trump. Även om många skruvar på sig när den amerikanske presidenten talar, så menar Chris Anderson att han är en mästare på att hitta den snabbaste vägen in i många människors medvetande.

I valrörelsen lyckades han vinna stora delar av det amerikanska folket, dels genom att fånga upp det missnöje som fanns i stora delar av landet, dels genom att använda ett språk som talade direkt till dem.

– Egentligen gjorde han samma saker som journalister i alla tider har gjort, genom att använda enkla ord, korta meningar och mycket luft mellan raderna. Han hittade också en vinkel som han sedan höll sig till.

Det viktigaste budskapet som Chris Anderson har är att internet i dag erbjuder alla människor unika möjligheter att föra ut sådant som de tycker är viktigt.

– Det kan vara någon pensionär som kanske har arbetat länge som lärare, eller en ingenjör som sitter på en massa insikter. De flesta tänker kanske att de ska skriva en bok eller blogga. Men jag tycker att de ska spela in en video och lägga ut på Youtube. Jag tror att det kan ge många en väldigt stor tillfredställelse.

  • Läs mer:

Därför gjorde evolutionen att vi blev talrädda

”Det är språket som har gjort Donald Trump till Abraham Lincolns efterträdare och världens mäktigaste man”

5 fällor att se upp med, enligt Chris Anderson
  1. Försäljarstilen Ett vanligt misstag där talaren försöker vinna något genom att ta något från publiken i stället för att ge. Till exempel genom att tala allt för mycket om sin organisation eller företag och ibland till och med genom att be publiken om hjälp med finansiering. Kom ihåg att den viktigaste uppgiften är att förmedla kunskaper och insikter som publiken kan ha nytta av.
  2. Planlöst irrande Försök inte rikta dig till alla i hela världen. Välj i stället en målgrupp och skala sedan bort det som inte passar in i den röda tråden. När du har valt bort en massa kringliggande information, kan du också gå på djupet och ändå få tillräckligt mycket luft mellan raderna. Tips: Försök sammanfatta din röda tråd med femton ord.
  3. Rabbla onödig fakta Prata inte för mycket om ditt tråkiga företag, strukturen på din organisation eller rabbla namn på alla dina anställda. Säg i stället något som publiken har nytta av att veta, till exempel hur du arbetar och vilka idéer som präglar ditt jobb.
  4. Förställa sig Det enda som du inte kan vara på scenen är någon annan. Om du är en kuf, var en kuf. Om du är känslosam, var känslosam. Risken är annars att det inte känns äkta och att publiken känner sig manipulerad. Att visa sin sårbarhet kan vara ett bra sätt att avväpna publiken. Det kan jämföras med en tuff cowboy som kommer in i en saloon och öppnar rocken för att visa att han är obeväpnad. Då kan alla andas ut. Det kan också leda till att publiken börjar heja på dig.
  5. Desperat söka publikens kärlek Använd inte billiga trick för att få stående ovationer och applåder i tid och otid. Om du älskar att stå i stålkastarljuset, försök håll nere ditt ego och koncentrera dig på ämnet. Däremot är det bra att redan från början ta ögonkontakt med personer i publiken och le lite. Källa: Chris Anderson
3 bra TED talks

Hans Rosling. Foto: Magnus Liljegren

Ett TED-föredrag som Chris Anderson själv tycker är lysande:

Tim Urban: ”I huvudet på en mästerlig prokrastinerare”, 2016

”Tim Urban kom till oss med ett föredrag som var hyfsat men inte mycket mer. Till slut blev det suveränt, underhållande och lärorikt på samma gång. Han använder sig av den senaste hjärnforskningen och kryddar med sin personliga humor och kvickhet. Han liknar prokrastinering med att släpa omkring på en irriterande apa som hela tiden försöker ta över styrpinnen i ditt liv”.

… och två andra populära föredrag:

”Hans Rosling visar den bästa statistiken du någonsin sett”

En av de mest sedda TED-föreläsningarna någonsin. Roslings unika sätt att presentera statistik och göra den begriplig, varvas med överraskningar, genom att han punkterar en del myter om tillståndet i världen.

Susan Cain: ”Styrkan hos de introverta”

Ett föredrag som visats miljontals gånger. Susan Cain förklarar varför det är så svårt att vara introvert i vår samtid, men får oss också att förstå vilken tillgång det kan vara, både att vara introvert och att ha introverta i sin närmaste umgängeskrets. Introverta behövs, är hennes budskap.

TED talks

Chris Anderson är intendent för TED talks.

Det är en ideell, världsomspännande organisation som organiserar event och föredrag som spelas in på nätet och sedan sprids över hela världen.

Varje år hålls en konferens i Vancouver, Kanada. Temat för årets konferens är ”The future you”.

Då samlas människor från hela världen som man tycker kan ha något att säga om de viktiga frågorna i vår tid.

Det finns även lokala TEDx-kontor runt om i världen där man producerar upp till 25.000 föredrag varje år. Många av dem publiceras online.

TED står för ”Technology, Entertainment, Design”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.