Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

Thomas Lerner: Överlevaren ville hinna få uppleva en jord utan kärnvapen

Klockan var strax efter åtta på morgonen när Miyake Nobuo som vanligt var på väg till skolan i spårvagnen.

Plötsligt såg han ett intensivt ljussken och kände en enorm hetta tränga in i den överfulla vagnen.

Miyake fick panikkänslor och lyckades till slut tränga sig fram mellan alla människor i vagnen. Väl ute på gatan hörde han ett kraftigt ljud och låg ett par sekunder senare med ansiktet tryckt mot gatan.

Jag träffade Miyake Bobou när han i juni i fjol besökte Didaktus gymnasieskola i Liljeholmen i Stockholm. Tillsammans med tre andra ”hibakushas” som också överlevde atombomberna över Japan berättade han om sina upplevelser. Det blev ett omskakande möte. Innan vi sågs trodde jag att Miyake skulle vara nedbruten och märkt av det han varit med om i augusti 1945.

I stället stod han därför framför eleverna, 86 år gammal, med ett enda budskap: ”Innan jag dör hoppas jag att få uppleva att det inte längre finns ett enda kärnvapen på vår jord”.

Efter att Miyake berättat klart och visat bilder på döden och ödeläggelsen i Hiroshima och Nagasaki rusade eleverna fram till honom och de tre andra ”hibakushas”. De ville ta selfies och ställa fler frågor.

En av eleverna, Adri Sajjad, tyckte att det var hemskt att lyssna till berättelserna från överlevarna. Samtidigt var han imponerad över att de inte bar på några hämndkänslor och vill ha en jord i fred. ”Det känns hoppfullt”, menade han.

Både Vladimir Putin i Ryssland och den tillträdande amerikanske presidenten Donald Trump har signalerat att de vill skaffa fler kärnvapen.

Men efter att ha träffat Beatrice Fihn, som de senaste åtta åren arbetat för ett totalförbud mot alla kärnvapen, fylls jag ändå av ett hopp.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.