Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 13:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/tio-tips-sa-lever-du-gront-som-smabarnsforalder/

Insidan

Tio tips – så lever du grönt som småbarnsförälder

Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.
Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare. Foto: Fredrik Hjerling

Många föräldrar till små barn vill handla miljövänligt och klimatsmart. För DN:s räkning har Naturskyddsföreningen tagit fram en ”grön guide” med tio förslag inom olika områden.

Hoten mot klimatet och miljön får många att vilja förändra sitt liv, framför allt hur mycket och vad de konsumerar. Särskilt småbarnsföräldrar hör ofta av sig till Naturskyddsföreningen, landets största miljöorganisation, för att få råd och tips.

– Många är förvirrade och vet inte hur de ska agera och vilka produkter de bör undvika. Därför kan en enkel grön guide bli en bra vägledning för dem som är osäkra, menar föreningens generalsekreterare Karin Lexén.

Varje år visar organisationen Global Footprint Network när mänskligheten gjort av med naturens årsbudget av förnybara resurser – det vill säga att vi börjar leva på kapitalet och inte på räntan.

I fjol inföll ”Overshoot Day” den 29 juli vilket var rekordtidigt. I dag lever vi globalt som om det fanns 1,7 planeter till mänsklighetens förfogande – och i Sverige som om vi hade runt fyra planeter att utnyttja.

– Vi måste alltså ändra vårt sätt att leva för att minska hoten mot klimatet och miljön. Det krävs snabba åtgärder där politiker och företag måste ta sitt ansvar. Men även du och jag kan göra mycket, fortsätter Karin Lexén.

Res så klimatsmart du kan; cykla, samåk, ta tåget och undvik att flyga så långt det är möjligt. Välj ekologisk mat och minska på köttet, återanvänd eller köp miljömärkta kläder och dra ner shoppingen.

Hon pekar på några konkreta områden som den gröna konsumenten bör titta på: mat, kläder, resor och shopping i allmänhet.

– Res så klimatsmart du kan; cykla, samåk, ta tåget och undvik att flyga så långt det är möjligt. Välj ekologisk mat och minska på köttet, återanvänd eller köp miljömärkta kläder och dra ner shoppingen. Det brukar jag ta upp när jag får frågor om hur man kan agera mer miljövänligt och klimatsmart, säger Karin Lexén.

Hon pekar särskilt på högfluorerade ämnen, så kallade PFAS. Det är en grupp på över 4.700 kemikalier som stöter bort vatten och smuts. De används som ytbehandling i kläder, skor, matförpackningar och stekpannor. 

– Om vi konsumenter ändrar vårt beteende lyssnar både företag och politiker, fastslår Karin Lexén.
– Om vi konsumenter ändrar vårt beteende lyssnar både företag och politiker, fastslår Karin Lexén. Foto: Fredrik Hjerling

– Dessa ämnen finns även i brandskum och skidvalla, skönhetsprodukter, möbeltyg och elektronik. Försök med djur har visat att redan mycket små mängder PFAS ger tydliga skador på djurens reproduktionsförmåga, cellfunktioner och hormonsystem. 

– Vi människor borde ha lärt oss av historien och inte minst av skandalerna med PCB och DDT som bland annat ledde till att sälarna och havsörnarna var nära att dö ut i Sverige – och att människor skadades.

Men är det inte bara ändå rika som har råd att handla miljövänligt?

– Det är ett problem att till exempel ekologiska matvaror samt kläder som är tillverkade på ett bra sätt för naturen och människan ofta är dyrare än konventionellt framställda produkter. Därför behövs stöd till ekologisk produktion och utfasning av miljöskadliga subventioner så att alla kostnader inkluderas i priset och miljövänliga varor blir billigare, svarar Karin Lexén.

Små saker kan få stora följder om många gör samma sak. Och utsläppen från vår gemensamma konsumtion är betydande!

Hon påpekar att de som i dag inte har råd eller möjlighet att handla med större omsorg om naturen och klimatet inte ska känna vare sig skuld eller skam. 

– Alla måste givetvis agera utifrån sina ekonomiska förutsättningar och var de bor. På landsbygden har få svårt att ta sig fram med kollektiva färdmedel. När jag hade småbarn bytte jag ofta deras kläder med vänner och grannar när kläderna var urvuxna. Det kostade ingenting och var en enkel åtgärd både för plånbokens och miljöns skull, berättar Karin Lexén. 

Fast hjälper det verkligen om jag handlar en liter eko-mjölk?

– Små saker kan få stora följder om många gör samma sak. Och utsläppen från vår gemensamma konsumtion är betydande! Vi kan inte luta oss tillbaka och säga att det inte spelar någon roll vad jag gör. Om vi konsumenter ändrar vårt beteende lyssnar både företag och politiker.

● ● ●

Skydda barnen mot solen – ett råd som fortfarande håller.
Skydda barnen mot solen – ett råd som fortfarande håller. Foto: Anders Good/TT

Här är Naturskyddsföreningens gröna tips till småbarnsföräldrar

1. Shoppa second hand. Återanvänd kläder och prylar. Det är en av de viktigaste sakerna du kan göra för miljön. En bonus är att kläderna troligen inte innehåller några rester av kemikalier eftersom de har tvättats så många gången. Köp annars miljömärkta, som till exempel GOTS-certifierade där GOTS står för Global Organic Textile Standard. Hitta PFAS-fria alternativ (se intervju ovan) genom att fråga i butiken. 

2. Banta badrumsskåpet. Olika barnprodukter kan innehålla hormonstörande ämnen, något som kan leda till allt från allergi till cancer. Använd därför miljömärkta produkter (Bra miljöval eller Svanen). En tumregel är att ju färre ingredienser, desto bättre. Skippa gärna onödiga saker som badskum och puder.

3. Vatten är bäst för rumpan. Våtservetter innehåller kemikalier som kan ta sig genom huden och in i kroppen. Barn har extra tunn hud, särskilt babyrumpan. Tvättlapp med vatten och kanske lite tvål är bäst.

4. Ekologiskt i magen. I de flesta jordbruk används kemiska bekämpningsmedel för att bli kvitt skadedjur, svamp och mögel. Dessa gifter kan skada både naturen och de som arbetar i jordbruket. De kan också finnas kvar i maten, vanligast i frukt och grönt. Forskare menar att små barn är särskilt känsliga för rester av bekämpningsmedel. Köp därför gärna ekologisk mat och övertyga förskolan om att satsa på en eko-fruktstund.

5. Sköt- och barnrum. Ett barnrum med nymålade väggar, nytt plastgolv och nya möbler eller leksaker kan tyvärr vara fullt med skadliga ämnen. Försök blanda gammalt och nytt, och använd gärna naturliga material. Välj Svanen-märkt målarfärg och se till att golv är av trä eller linoleum, som är fria från PVC-plast.

6. Håll koll på leksakerna. Vanliga leksaker kan innehålla ämnen som inte är bra för barnen, särskilt om de är tillverkade före 2013 då lagstiftningen skärptes rejält. Gamla elprylar, som mobiltelefoner, passar inte så bra som leksaker eftersom de innehåller skadliga ämnen. Leta efter Svanen-märkta leksaker. I dag är det ovanligt att träleksaker innehåller skadliga ämnen, särskilt om de är tillverkade inom EU. Snittet för ett barn i Sverige är i dag 500 leksaker, behöver barnen så många?

7. Välj nappflaskor i glas eller stål. Nappflaskor i plast kan läcka skadliga kemikalier som absolut inte ska finnas i barnens mjölk eller välling. Undvik även aluminiumflaskor som kan ha en plastfilm på Insidan. Välj i stället nappflaskor av glas och stål. De går att hitta på nätet om de inte finns i butiken.

8. Vägra shoppinghetsa. Om du ska köpa allt som nybliven förälder kommer du att shoppa ihjäl dig. Behövs verkligen specialkorgen för blöjor och den fräsiga gåstolen med musik och blinkande ljus? Kan du köpa något begagnat, sy det själv eller låna av en kompis. Eller helt enkelt vara utan?

9. Lek i skuggan. Skugga och täckande kläder är bästa skyddet mot solen. När det behövs solkräm är så kallat fysikaliskt solskyddsfilter (kräm som man blir vit av) bäst för hälsan eftersom den lägger sig på huden i stället för att tränga in i den. 

10. Flytta elektroniken. Tv-apparater, tv-spel och datorer är flamskyddsbehandlade och innehåller andra farliga ämnen. Studier visar att dammet från elektronikprylar ofta innehåller ämnen som man inte vill att barnet ska få i sig. Förvara helst elektroniken i ett annat rum än just barnens.

Källa: Naturskyddsföreningen (för DN:s räkning)