Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

”Tjejer tänder på testosteron”

Musikern Eric Amarillo har skrivit låten ”Vill du ligga med mig då?” som tippas bli sommarens stora hit. ”En man blir i dag väldigt lätt dissad om han inte ger full pott”, säger han.
Musikern Eric Amarillo har skrivit låten ”Vill du ligga med mig då?” som tippas bli sommarens stora hit. ”En man blir i dag väldigt lätt dissad om han inte ger full pott”, säger han. Foto: Robert Henriksson
Låtskrivaren Eric Amarillo har sett det mesta av spelet mellan killar och tjejer när han turnerat som dj. Han har skrivit låten som spelas överallt just nu, ”Om sanningen ska fram”, om hur han tycker att killar gör för att få ligga.

Den nysläppta sommarlåten ”Om sanningen ska fram” handlar om sexspelet mellan könen och strategier som killar använder för att få ligga. Låtskrivaren Eric Amarillo har turnerat runt hela världen. Från dj-båset har han sett killar och tjejer när de är som mest primitiva.

– En del man sett är inte så vackert. Men som dj kan jag dirigera en del av det som händer där på golvet. Det brukar räcka att ta bort bastrumman och göra det mer soft och romantiskt för att ett dansande par ska börja hångla.

Eric ger mig en seriös blick bakom solglasögonen när vi träffas på restaurangen ”Lasse i Parken” på Södermalm i Stockholm där han både bor och skriver sina låtar.

Det finns ett stort mått av allvar i textraderna. Det visar reaktionerna från lyssnare som har reagerat med allt från ilska till glädje för att någon ”äntligen säger som det är”.

– Det är främst tjejer som blivit glada och visat sin uppskattning, säger han.

Killar har varit mer kritiska. Han tror många av dem är ”låtsasfeminister” som bara försöker plocka feministpoäng för att bli populära hos tjejerna. Texten sätter fingret på många dubbla budskap som killar måste förhålla sig till, menar han.

– Killar måste kunna ta fram sin feminina sida. Det älskar tjejer. Samtidigt ska vi kunna försvara dem när det behövs. Hela tiden stå på de två benen. Det är något vi män hela tiden måste brottas med.

– Tjejer tänder på testosteron, det vet alla killar. Samtidigt lever vi i en tid när ingen vågar erkänna att det är så. Du ska ha ett jävla tryck när du ska ligga, men sen vara lagom mjuk och inte brusa upp. Det är en balans man hela tiden måste ha koll på som kille.

– Som man måste du tidigt ta för dig, snabbt visa att du är intresserad av sex. Om du inte är tillräckligt påstridig tappar de snabbt gnistan och ni blir kompisar i stället.

Naturligtvis är bilden mer komplex och beroende av vem du talar med. Men Eric talar om sina erfarenheter, inte minst samtal han haft med tjejkompisar som avhandlat killar de har dejtat.

– Då får man höra sådana här saker. En man blir i dag väldigt lätt dissad om han inte ger full pott.

Dejtingsajterna har lett till att konkurrensen mellan killar har ökat lavinartat. Känslan av att kunna bli utbytt mot en annan man ökar stressen och osäkerheten.

– Herregud, jag känner tjejer som lagt upp en annons på en dejtingsajt. En fick 100 svar på några timmar, smack! Killar som gjort samma sak får sitta i veckor utan att få ett enda mejl, säger Eric.

Det leder till att killar i allt större utsträckning försöker anpassa sig till alla motstridiga budskap, resonerar vi.

– Men en kille som försöker vara till lags är heller inte bra.

De här vrångbilderna skapas av medier och tv-serier med män som har allt. De är attraktiva, jobbar på börsen eller är framgångsrika läkare.

– Vi konkurrerar med snubbarna i ”Grey’s anatomy”. Eller Mr Big i ”Sex and the city” som köper 200 kvadratmeter lägenhet till sin tjej på Manhattan. ”Sex and the city” har gett en generation kvinnor en helt ”fucked up” bild av hur en man ska vara.

Förvirringen blir inte mindre av att det moderna familjelivet ställer krav på att mannen ska byta blöjor och vara snäll med barnen.

– Att vi killar måste leva upp till så mycket är delvis nytt. Dagens man måste ha en bra balans mellan det mjuka och det hårda för att tillfredsställa en modern kvinna, säger Eric.

Är det inte bara så att mannen tror att han måste vara hård?

– Nej inte en chans, säger Eric utan att tveka. Det jag försöker säga är att killar har minst lika mycket, kanske ännu mer, att leva upp till som tjejer.

På tisdag: Under 1700-talet skulle mannen gråta öppet.

Eric Amarillo

Ålder: 39 år.

Yrke: Skolad som klassisk musiker men sysslar i dag bara med pop och dansmusik. Reser jorden runt som DJ.

Bor: Stockholm sedan 20 år. Bott i Barcelona några år.

Uppväxt: Göteborg.

Familj: Nej.

Aktuell: Med sommarhiten ”Om sanningen ska fram” om killars strategiska spel för att få ligga. Nytt album till hösten.

"om sanningen ska fram"

Om jag lyssnar mer än pratar,

inte talar om mig själv.

Om jag säger du är vacker,

men att det spelar ingen roll.

För skönhet finns inom oss,

om jag ljuger om sånt där.

Om jag säger det går bra nu,

men inte talar om mitt jobb.

 

Om jag ger dig mina tårar,

men är stark när du är svag.

Spelar Sweet Home Alabama,

på en lägereldsgitarr.

Om jag är säker på mig själv,

men aldrig är för självgod.

Om jag är alfaman i sängen,

men aldrig bråkar.

 

Vill du ligga med mig då om sanningen ska fram.

/.../

 

Om jag inte är så svartsjuk,

inte håller dig så hårt.

Om jag inte är så macho,

men försvarar dig ändå.

Om jag ljuger om min barndom,

säger att den varit svår.

Väcker modern i ditt hjärta,

leker mamma pappa.

 

Vill du ligga med mig då om sanningen ska fram.

/.../

 

Om jag alltid håller med dig,

fast jag tycker du har fel.

Om jag låtsas att jag bryr mig,

när du köper nya skor.

Om jag skrattar på rätt ställe,

fast du inte är så kul.

Om du tror att jag är farlig,

kanske tänder du på det.

 

Vill du ligga med mig då om sanningen ska fram.

/.../

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.