Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Tre åsikter om kosten

Foto: Alamy
Matdebatten handlar om vilken kost vi mår bäst av, men också om vilken mat som är bäst för klimatet och vår miljö. Och precis som när det gäller hälsan går åsikterna vitt isär. Vad ska vi egentligen välja? Här är tre olika infallsvinklar på kost och miljö.

1 ”Kött och växthusodlat en miljökatastrof”

En stor andel kött och fett i kosten är en miljömässig katastrof, menar journalisterna Daniel Öhman och Malin Olofsson. I september förra året utkom de med ”Matens pris – boken som matindustrin inte vill att du ska läsa” (Reporto förlag). Här hävdar Olofsson och Öhman att lågkolhydratkoster bygger på intag av animaliska fetter, kött samt grönsaker som ofta odlas i växthus. Enligt dem innebär det ett betydligt sämre miljöval än att följa Livsmedelsverkets kostråd.

I ett reportage i Sveriges Radio i augusti i fjol beräknade Öhman och Olofsson att lchf-kosten leder till dubbelt så stora koldioxidutsläpp som en kost baserad på Livsmedelsverkets rekommendationer. En laktovegetarisk diet ger lägst utsläpp. De menar vidare att den industriella köttproduktionen är en av de främsta orsakerna till övergödningen av våra hav. Hälften av det som odlas på svenska åkrar används i dag till djurfoder. Enligt Öhman och Olofsson går det att inte att upprätthålla en stor köttkonsumtion i Sverige baserad på enbart naturbetande djur.

Läs mer på www.sr.se, ”Matens pris-bloggen”.

2 ”Importerad frukt är miljöovänligt”

Molekylärbiologen Per Wikholm, som bland annat skrivit boken ”Ideologin och pengarna bakom kostråden” (Optimal förlag), anser att kritikerna uppvisar en skrämmande okunnighet om lchf. Det handlar om att äta mer fett – inte om att äta mer protein och därmed mer kött, påpekar han.

I en debattartikel i Sydsvenskan (26/2 2012) skriver Wikholm att lchf är ”smart” både för miljön klimatet. Han påpekar att det är viktigt att välja ekologiska mejeriprodukter samt viltkött eller kött från djur som naturbetat och inte fått så mycket kraftfoder. Det är bra för miljön. Han menar också att det handlar om att återgå till en för människosläktet mer normal och begränsad fruktkonsumtion, där inte söta frukter flygs in från andra sidan jordklotet för att sedan transporteras med bil över hela Europa.

Han framhåller att i lchf-konceptet ingår det att större delen av djuret tas till vara samt att mjölkens fett ska konsumeras i stället för att lagras upp i gigantiska smörberg i EU-länderna. Han tycker inte att fettränder ska skäras bort och kastas – och att vi ska köpa hela kycklingar i stället för fettsnåla filéer. Per Wikholm menar att låga priser på fossila bränslen, samt det faktum att odling av soja och spannmål subventionerats över stora delar av världen, lett till framväxten av stora djurfabriker. Naturbete kan vara lika effektivt för att producera kött och mejeriprodukter som att ge djuren kraftfoder, enligt honom.

Läs mer på www.sydsvenskan.se/opinion.

3 ”Kor släpper ut växthusgas”

Ingrid Eckerman är ordförande för Läkare för miljön. I ett inlägg på föreningens hemsida rekommenderar hon en medelhavskost baserad på mycket grönsaker, frukt, fisk och skaldjur. Hon menar också att den populära lchf-kosten kan ha en negativ effekt på miljön och pekar bland annat på att kor släpper ut mycket metangas – en stark växthusgas.

Borde alla då bli vegetarianer eller veganer för att spara på miljön? Nja, svarar Ingrid Eckerman. Människan är troligen inte gjord för enbart vegetabilisk föda. Vi har nog alltid ätit insekter, smådjur och skaldjur. Hon påpekar också att industrialiserade sojaprodukter – som tofu, quorn och tzai – lär orsaka lika stora utsläpp av växthusgaser som motsvarande protein i köttform.

Läs mer på www.lakareformiljon.org (sök på lchf).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.