Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Tre procent av barnen föds efter IVF

Foto: Christine Olsson/TT

Över fem miljoner så kallade provrörsbarn har hittills fötts i världen. Mer än 50.000 av dem här i Sverige. 

Hormonbehandling, insemination med partnerns eller en annan mans spermier och IVF är några exempel som underlättar för par att få barn. Och det är IVF som kanske väckt allra störst uppmärksamhet.

Ameli Norling är patientområdeschef för gynekologi och reproduktionsmedicin på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Hon menar att en del har en övertro på att de med olika former av assisterad befruktning ska lyckas få egna barn. 

– Kvinnor har generellt sett svårare att bli gravida ju äldre de är. Många överskattar chansen att lyckas med en IVF-behandling och även sina chanser att bli föräldrar utan hjälp.

IVF, in vitro-fertilisering, innebär att en kvinnas ägg befruktas i ett provrör eller kärl med spermier från partnern eller från en donator.

– En del kanske läser om att kvinnor fått barn vid 50 eller 60 års ålder och tror att det mycket ovanliga är möjligt och kanske normalt, trots att det redan i 35-årsåldern börjar bli betydligt svårare för kvinnor att bli gravida.

Läs mer: Efter tuffa behandlingar föddes tvillingarna 

Personalen vid Reproduktionsmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset är specialiserad på komplexa utredningar och avancerade behandlingar av ofrivillig barnlöshet, det vill säga infertilitet.

Varje år remitteras 1.400 par dit, men merparten av dem slussas sedan vidare till de vårdvalanslutna klinikerna för att få hjälp med assisterad befruktning.

– Vi tar enbart hand om de verkligt komplicerade fallen. Det kan handla om att patienten har hiv eller lider av endometrios och fått sammanväxningar i till exempel äggledarna, berättar Ameli Norling.

En kvinna som ska påbörja en subventionerad IVF-behandling i Stockholms län får inte vara äldre än 40 år, och mannen inte äldre än 56 år. Snittet för kvinnorna som söker sig dit är runt 33 år.

Förutom att det är svårare att få barn ju äldre kvinnan är så minskar även chansen att få fler barn om åren går. Alla tänker inte på det sättet.

– I dag är det allmänt helt accepterat med IVF-behandlingar, det som tidigare kallades provrörsbefruktning. Men det är inte så att denna metod kan hjälpa alla.

– Förutom att det är svårare att få barn ju äldre kvinnan är så minskar även chansen att få fler barn om åren går. Alla tänker inte på det sättet.

Ökar riskerna för komplikationer med stigande ålder?

– Vid hög ålder hos mamman finns en ökad risk för förtidsbörd och att barnet dör i magen. För mamman är det ökad risk för graviditetsdiabetes, havandeskapsförgiftning och ökad risk att behöva bli förlöst med kejsarsnitt.  

– Den nordiska studien som vi baserat riskökningen på gäller dock mammor över 50. Det finns internationella också, men man brukar föredra studier från egen population för att veta att det är relevant. Vi inom professionen rekommenderar ökade kontroller från 45 års ålder.

Ameli Norling blev redan som ung AT-läkare intresserad av gynekologi. Hon skrev senare en doktorsavhandling om genetiska orsaker till störd könsutveckling, där en konsekvens kan vara att man inte kan få egna barn.

Den 25 juli 1978 föddes Louise Joy Brown på ett sjukhus i Oldham, England. Hon hade kommit till genom konstgjord befruktning under ett mikroskop – och var därmed världens första provrörsbarn.

I dag används IVF-metoden för att hjälpa barnlösa par i de flesta länder. Men då, i slutet av juli 1978, var det första gången forskare fullt ut hade tagit kontroll över den mänskliga reproduktionen.

Louise Brown vägde 2.600 gram när hon föddes och gav hopp åt miljoner barnlösa par runt om i världen. Men kritiken mot dem som ledde försöket var hård från en del håll.

Professor Robert Edwards vid Cambridge university och gynekologen Patrick Steptoe vid Oldham general hospital anklagades för att hota de blivande mödrarnas säkerhet och för att de sysslade med något som är ”onaturligt”. 

Påven bannlyste IVF-metoden eftersom han ansåg att den gick ut på att skapa liv, men samtidigt förstöra liv eftersom behandlingen även skapade ett överskott på befruktade ägg, embryon.

Vid en IVF-behandling plockas ägg från kvinnan och befruktas utan­för kroppen.

Några dagar efter befruktningen placeras embryot i kvinnans livmoder. Förhoppningen är att det ska växa fast och sedan utvecklas till ett barn.

I dag föds cirka 3 procent av alla barn i Sverige med hjälp av IVF. Israel toppar världslistan, där föds nästan 6 procent av alla barn med hjälp av denna behandling.

Ameli Norling på Karolinska universitetssjukhuset påpekar att en IVF-behandling kan vara ganska tuff och att en del inte fullföljer den.

 

Olika metoder för att hjälpa barnlösa

1. Hormonbehandling för att få fart på ägglossningen.

2. Insemination med partnerns eller donerade spermier.

3. Provrörsbefruktning, IVF, med partnerns spermier, donerade spermier eller donerade ägg.

4. IVF med ICSI, mikroinjektion, innebär att en enda spermie sprutas in i ett ägg med hjälp av nål.

5. Kirurgiska ingrepp som kan laga skadade äggledare.

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.