Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

”Turismen ger ny typ av friluftsliv”

I takt med urbaniseringen förändras vårt förhållande till naturen. Men förändringen behöver inte vara negativ, framhåller Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren.

Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket, har läst Insidans naturserie och konstaterar att det i dag är fler som växer upp utan att ha en anknytning till naturen. Samtidigt vill hon inte lägga in någon värdering i det utan menar att förändringar inte behöver vara något negativt.

– Det man tidigare kallade ”att vara ute i naturen” tar sig lite andra uttryck i dag. Friluftsliv var liktydigt med att gå ut rejält på fjället. I dag kan det handla om att hitta naturen i bygden där man bor, gå ut i små skogsområden eller att hyra kajak för att paddla inne i stan.

Urban gardening, som vi beskrev i artikeln om salladsodlarna på Södermalm i Stockholm är exempel på en förändring som stadsplanerarna bör ta mer hänsyn till i framtiden, menar Maria Ågren.

– Man har i alla fall börjat tänka i de här banorna. Vi tar med oss det när vi bistår Boverket och kommunerna i deras planering, till exempel genom att planera in cykelstråk och friluftsområden, säger Maria Ågren.

Att allt fler kommersiella aktörer ordnar vildmarkssafari eller bekväma fjällvandringar med trerätters och vin på kvällen, har Maria Ågren inga invändningar emot så länge det inte påverkar miljön negativt.

– Det är en intressant utveckling. Eftersom man vill öka turismen till Sverige, måste man kunna erbjuda många olika typer av upplevelser.

Själv paddlar Maria Ågren kajak. När hon var ute med sina vänner i Stockholms skärgård i somras tyckte de att det på många platser saknades bra övernattningsalternativ för dem som inte tycker om att sova i tält.

– Kanske skulle fler paddla om de kunde äta gott och sova i en riktig säng på natten.

Många har reagerat på att det finns kommersiella aktörer som utnyttjar allemansrätten och ordnar aktiviteter som skadar naturen och djurlivet, till exempel företag som erbjuder fyrhjulingssafari.

– Den forskarrapport vi fått det senaste året pekar på att storskalig kommersiell verksamhet kan vara problematisk, som storskalig bärplockning, fisketurism där det kommer in stora båtar med avancerad utrustning, eller fyrhjulingar som gräver djupa hål i terrängen.

Samtidigt påpekar hon att det inte går att hindra kommersiella privata aktörer från att utnyttja allemansrätten.

– I så fall skulle en kommunal skola kunna gå ut och ha aktiviteter i skogen, men inte en friskola.

Problem med nedskräpning kommer man heller inte åt genom att, som några föreslagit, begränsa allemansrätten. Då handlar det om nedskräpningslagen.

I framtiden tror Maria Ågren att turistföretag som exempelvis paddlar och behöver slå läger, i större utsträckning måste inleda en dialog med markägarna.

– Då kan man göra en sorts överenskommelse där man skapar aktiviteter i samklang med varandra. Genom att avisera att man ska vistas i området minskar irritationen från båda sidorna. Det kan också gynna en lokal näringsverksamhet.

Maria Ågren.

Maria Ågren.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.