Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 18:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/tvillingstudier-visar-hur-generna-styr-var-personlighet/

Insidan

Tvillingstudier visar hur generna styr vår personlighet

Många års forskning om tvillingar har gett oss en djupare kunskap om genernas och miljöns inverkan. I dag råder en stor samstämmighet om att dessa två faktorer styr människans personlighet och beteende i lika hög grad. På tisdagen, den 2 februari, är det Internationella tvillingdagen.
Många års forskning om tvillingar har gett oss en djupare kunskap om genernas och miljöns inverkan. I dag råder en stor samstämmighet om att dessa två faktorer styr människans personlighet och beteende i lika hög grad. På tisdagen, den 2 februari, är det Internationella tvillingdagen. Foto: Oleg Baliuk/Alamy

Studier där man jämför enäggs- och tvåäggstvillingar har länge ökat kunskapen om i vilken omfattning arv respektive miljö bidrar till vår personlighet.

Forskningen visar bland annat att gener kan spela större roll för hur duktiga barn blir på att läsa än hur mycket föräldrarna läser för dem i tidig ålder, menar Patrik Magnusson, chef för världens största tvillingregister.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in