Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

”Utomlands betyder vegankost kvalitet”

Familjen Berg/Dolk består av pappa David och mamma Pernilla samt fr v de gemensamma barnen Tyra och Amanda, och Davids dotter Elsa.
Familjen Berg/Dolk består av pappa David och mamma Pernilla samt fr v de gemensamma barnen Tyra och Amanda, och Davids dotter Elsa. Foto: Erich Stering
En del säger att de hjärntvättar sina barn. Men veganerna Pernilla och David menar att de ger barnen den mat som de mår bra av. Paret tycker också att köttnormen i samhället är alldeles för stark.

Ute på Dalarö, i en nyrenoverad villa bor familjen Berg/Dolk. Mamma Pernilla, disputerad närings­fysiolog, förbereder lunchen som ska serveras klockan 12.

– Vi är ganska noga med tiden, annars kan barnen bli så kinkiga, säger hon.

Familjen Berg/Dolk är som vilken familj som helst, förutom när det kommer just till maten. De är nämligen veganer. I stort sett, i alla fall. Mamma Pernilla har varit vegan i 17 år och all mat som serveras i hemmet är vegansk. Amanda, 2 år, och Tyra, 4 år, får vegansk mat på dagis. Davids äldsta dotter Elsa, 6 år, bor hos sin mamma varannan vecka, men äter veganskt de veckor hon bor hos pappa David och Pernilla. David, som är konsult, äter i huvudsak veganskt, men kan tänka sig att fuska ibland när han blir riktigt sugen.

– Jag blev vegan för att jag inte tyckte om smaken av mjölkprodukter och kött, säger Pernilla. Det känns osmakligt att äta djur, både fråm etisk synpunkt och av miljöhänsyn. Men som näringsfysiolog ser jag ju också att det finns hälsofördelar. David å sin sida hade aldrig ätit vegansk mat innan han träffade mig.

När människor i omgivningen får höra att familjen i princip bara äter vegansk kost är det många som reagerar. Ibland negativt och med skepsis.

– Sverige är väl det enda land i världen där man förknippar veganism med våld på grund av djurrättsaktivister, säger David. Utomlands möter man helt andra reaktioner. Där betyder vegankost kvalitet.

David gillar att diskutera mat och kosthållning med folk han träffar.

– Jag möter ofta väldigt stereotypa bilder av vad en vegan är och dem vill jag slå hål på. Vi är en helt vanlig familj. Folk tror att när vi har fredagsmys så sitter vi och gnager på en gurka, men så är det ju inte. Vi kan äta både fett och onyttigt.

David berättar att han i julas smakade på lite julskinka. Då kunde han inte låta bli att retas med de andra som åt av skinkan.

– Jag sa ”tänk, här sitter vi och tuggar på griljerad grisrumpa”. Det uppskattades inte. Folk vill inte veta vad det egentligen är de äter. Det ska vara rent och kliniskt.

Förutom att forska inom näringsfysiologi har Pernilla skrivit en kokbok om vegansk mat och nu driver hon också en webbshop där hon säljer veganska livsmedel, kosttillskott och andra veganprodukter.

Hon menar att köttnormen i samhället är väldigt stark och att människor ofta har svårt att ta till sig kunskap som inte bekräftar den här normen. David håller med.

– Många har svårt att acceptera att Pernilla som disputerad näringsfysiolog har större kunskap om mat än vad de själva har.

Ibland händer det att människor reagerar på att även barnen äter vegansk kost. Man ifrågasätter om de verkligen får i sig allt det de behöver. Men Pernilla vet precis vad hennes barn får i sig, säger hon, och hon menar att de förmodligen får kost som är bättre sammansatt och bättre än mycket av den mat som vi annars ger våra barn.

När Tyra skulle börja i förskolan begärde Pernilla och David inte att hon skulle få en strikt vegansk kost, däremot att hon inte skulle behöva äta kött, ägg och mjölk eftersom hon aldrig tidigare ätit det.

– Då var det någon som sa att vi var tvungna att dels skaffa ett läkarintyg och dels gå och prata med en dietist. Men det skulle ju bli jättekonstigt om jag som forskat på ämnet skulle gå och prata med läkare och dietister som har mindre kunskap om näringslära än jag, säger Pernilla.

Det har också hänt att de fått kommentarer om att de hjärntvättar barnen, men det är en mycket märklig invändning, tycker de, eftersom små barn nästan aldrig får välja själva vad de ska äta.

– Vi ger våra barn den mat vi vet att de mår bra av, säger Pernilla. Men är de på kalas får man ju vara lite smidig. Vanlig köttkorv ersätter vi med vegansk korv, men handlar det om gräddtårta och en skvätt godis någon enstaka gång så spelar det inte så stor roll. Där är vi liberala.

Det händer att omgivningen tycker att det verkar vara krångligt att äta vegankost, men det tycker inte familjen.

– Jag skulle lätt kunna gå in i vilket kök som helst och laga säkert tio olika veganska måltider bara utifrån det som finns hemma, säger David. Fullvärdigt protein går att hitta i betydligt fler födoämnen än många tror.

Men när det handlar om att laga mat varje dag – morgon, middag och kväll – och om man har småbarn så krävs det lite extra jobb. I dag finns det många ersättningsprodukter, veganska alternativ till fiskpinnar, kycklingklubbor, kräftstjärtar, salami, grytbitar och kaviar. Sådan mat äter familjen endast då och då, mest för att det är praktiskt. Att äta ute kan vara knepigare, har familjen erfarit.

– När jag skulle fria till Pernilla ringde jag till Grands veranda tio dagar i förväg för att säga att jag ville ha en vegansk meny. När vi kom dit så fick vi ändå bara linser upplagda i en hög, i och för sig på väldigt vackert porslin – men jag blev besviken. Jobbar man med mat på den nivån ska man kunna tillaga även vegansk mat, säger David.

I somras gifte sig Pernilla och David. Då bestämde de sig för att göra ett helveganskt bröllop.

– Bland annat såg vi till att de levande ljusen inte var av stearin som ju är gjort på djurfett. Och vad många inte vet är att man använder gelatin (gjort på grissvålar och benrester) när man klarnar vin, men vi hade veganskt vin, berättar de.

Menyn komponerades utifrån Pernillas egna recept och bestod bland annat av tempeh, en sorts fermenterade sojabönor och tzay som också är gjort på soja och påminner om kyckling till konsistensen.

Det allra svåraste var att hitta någon som kunde göra en helt vegansk bröllopstårta. Men till slut fick de en stor, vit vegantårta i flera våningar, dekorerad med orkidéer gjord av sockerpasta.

Att vara vegan i dag är trots allt lättare än det var för sjutton år sedan, när Pernilla blev det.

– Då förknippades det enbart med folk som släpper ut minkar. I dag är det mycket bättre. Dels kan folk mer, dels är det vanligare att folk har en alternativ kost. Kanske är man glutenintolerant, eller så äter man enbart ekologiskt eller enligt lchf. Det finns massor med varianter.

Man ska komma ihåg att man kan vara frisk och leva på en köttkost, det beror på arvsanlagen, menar Pernilla. Men i framtiden tror hon att det kommer att bli vanligare att människor i alla fall utesluter kött ur kosten.

– Jag tror verkligen inte att alla kommer att äta vegankost i fram­tiden, det känns helt orimligt, men vi kommer inte att kunna fortsätta äta kött som vi gör i dag, det blir en alltför stor belastning på miljön.

Familjen Berg/Dolk

Mamma Pernilla, närings­fysiolog, pappa David, konsult, Elsa 6 år, Tyra 4 år, Amanda 2 år.

Bor: Dalarö.

Äter helst: Tacos med grönsaker och vegofärs, ­vegolasagne med linser, klyft­potatis, pizza med vegokorv, tomat, grönsaker, nötter, frön och soja­mozzarella.

Äter inte: Produkter som är alltför lika vanliga köttprodukter i smaken, till exempel vegoskinka.

Veganfakta

Vegankost utesluter allt från djurriket. Inte bara kött, ägg och fisk utan även mjölkprodukter. Många veganer undviker mat med tillsatser och e-ämnen med animaliskt ursprung, exempelvis E-120 – ett rött färgämne som utvinns från kochenillsköld­lusen. Tillsatsen finns bland annat i godis och Campari. De flesta veganer avstår också från honung.

Viktiga källor till protein i vegankosten är nötter, frön och baljväxter. Soja­bönan är basen i tofu och olika former av sojakött, men även i sojamjölk, sojagrädde och soygurt – en yoghurtliknande produkt.

För att få i sig alla viktiga ämnen äter många veganer kosttillskott eller berikade produkter, framför allt med kalcium, vitamin B 12 och D2.

Livsmedelsverket rekommenderar att cirka 1 procent av det dagliga energiintaget ska vara från omega-3-fetter och att man ska äta två portioner fet fisk per vecka. Veganer använder ofta raps- eller ­linfröolja som omega-3-källa. Fet fisk och fiskolja innehåller en ­effektivare form av omega-3 jämfört med linfröolja och andra vegeta­biliska oljor. Sedan några år finns även så kallad algolja som ett fullvärdigt ­alternativ till fet fisk och fiskolja.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.