Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

”Vänskap kan vara en läkande medicin”

Foto: Eva Tedesjö
När svåra saker inträffar är det bästa stödet en vän. Ändå är vänskap en styvmoderligt behandlad känsla som känns märkligt frånvarande i litteraturen. Men i flera av höstens nya böcker är vänskapen, denna försummade relation, ett viktigt tema.

Att skriva om vänskap har inte alls samma status som att skriva om fiendskap och hat. Det konstaterar Linda Olsson – den svenska juristen som flyttade till Nya Zeeland och mitt i livet blev succéförfattare på engelska. I hennes storsäljande böcker är vänskap ett återkommande tema.

Också den senaste boken ”Det goda inom dig”, som just kommit ut och snabbt rusat upp på bästsäljarlistorna, handlar om vänskapens läkande kraft.
Men de gånger som Linda Olsson fått dåliga recensioner så är det just ämnesvalet kritikerna riktat in sig på.

– Att skriva om vänskap ses som litet jolmigt och töntigt. Det förundrar mig att så många, särskilt män, har så svårt att ta till sig böcker om relationer som inte är förpackade som deckare. Att skriva om relationer som går fel och resulterar i mord går bra, att skriva om relationer som läker är inte lika fint, det är mer löjligt, sentimentalt.

Debutboken 2005, ”Nu vill jag sjunga dig milda sånger” (som sålts i miljonupplagor i 25 länder) är berättelsen om den unga författarinnan som flyttar in i en enslig stuga i Dalarna och blir vän med den gamla kvinnan i huset bredvid. Under ett års tid närmar de sig sakta varandra och en ovanlig vänskap uppstår. Boken lanserades som ”kvinnolitteratur”, med kupade händer och smultron på omslaget. Litet synd, tycker Linda nu i efterhand. För hon har fått många mejl från män som ”tvingats” läsa den av sina partners.

– De skriver att de aldrig själva skulle köpa en bok som ser ut som min, men att de tyckte om den när de väl läst den. Men i de här mejlen finns det nästan alltid ett stråk, ett litet inslag av avund med. ”Tänk om man kunde få ägna så mycket tid åt att bli vän med någon.”

För att utveckla en ny vänskap kräver en satsning, en investering i tid. Tid som många inte tycker sig ha. Alla vi möter som vi tycker är ok är inte vänner. Inte heller alla dem vi följer på Facebook. Vänskap kräver mer än så.

– Men vi behöver goda vänner att spegla oss i. God vänskap stödjer oss och ger oss tröst och konstruktiv kritik när vi behöver det, utan att förvänta sig någonting i retur.

Att få vara en god vän är också viktigt, det får oss att gå bortom oss själva, sätta någon annan först och därmed bli bättre människor.

Vänskap kan också vara ett sätt att bemöta fanatism, menar Linda Olsson.

– Vänner över kultur- och klassgränser kan ge oss perspektiv på tillvaron och utmana oss. Det är särskilt viktigt i dag, när så många lever i polariserade samhällen, där den egna uppfattningen ständigt blir bekräftad. Vänskap kräver mod, att våga låta sig påverkas, ändra åsikt och utvecklas.

I Linda Olssons böcker finns djupaste sorg, blytunga tragedier, avskurna familjeband och frusna känslor. De handlar om att försöka förstå sitt liv och försonas med sig själv, om sökandet efter det egna jaget – och om samtal som äntligen blir av.

– Vänskap kan vara läkande medicin för sargade människor, det är jag övertygad om. Det förlösande mötet med en annan människa kan vara det som gör försoning möjlig. För om vi kan hitta orden och någon människa att berätta dem för, då kanske man kan man se saker på ett annat sätt.

I den nya boken, ”Det goda inom dig”, blir en medelålders kvinna bekant med en maoriepojke i Nya Zeeland, får inblick i hans värld och genom det möjligheten att reflektera över allt det som hon lagt locket på och försökt glömma.

– De personer jag skriver om har ofta haft en olycklig barndom, med på olika sätt frånvarande föräldrar, oförmögna att ta hand om barnen. Jag tror att god vänskap kan hjälpa oss att fylla i de tomma luckor föräldrarna lämnat, just för att vänskapen till sin natur är så lojal, så konstant och så osjälvisk som en god föräldrarelation borde vara. Och jag tror att det är bättre att söka det här stödet hos en vän än hos en partner, eftersom en vänskapsrelation tål mer och är mer förtröstansfull.

Var går då gränsen mellan kärlek och vänskap?

– Den är flytande, svår att definiera. Men vänskap är betydligt enklare att hantera, mer kravlös och ­generös. Vänskapsrelationer kan man ha flera av.

Är vänskapen mer värdefull?
– Ja, för mig är vänskapen viktigare, därför att den är tryggare, mer hållbar. Vänskap förutsätter ett ömsesidigt förhållande. Säger jag att ”du är min vän” så betyder det att ”jag är här för dig, jag försöker inte ändra på dig”. Kärlek är mer komplicerat. Älska någon kan man göra utan att få något tillbaka.

Linda Olsson har tillbringat sommaren i Stockholm. Bakom sig har hon ett mörkt år, med en tung skilsmässa. Framför henne ligger föreläsningsturnéer, morgonsoffor i teve, kulturprogram och bokmässan i Göteborg. I november reser hon tillbaka till Nya Zeeland. Var hon ska bo i framtiden har hon ännu inte bestämt. Äldste sonen Max bor i Sverige, sönerna Felix och André samt barnbarnet Otto i Nya Zeeland.

– Jag sliter med frågan. En skilsmässa innebär också en förlust av vänner. Nu har jag aktiverat gamla vänskaper, varav många finns i Sverige.

Samtidigt har en ny person dykt upp i hennes huvud, ännu en kvinna vars historia pockar på att bli berättad. Det handlar om Louisa Gustava, en föräldralös piga som 13 år gammal åtalades för barnamord och dömdes till sex års fängelse i Karelen.

– Hon var min farmors mormor. Om fadern frågade ingen. Inte heller hur det kom sig att en 13-åring födde barn. Kanske skulle hon kunna få upprättelse. Kanske, kanske blir hon en bok.

Linda Olsson

Yrke: Författare och jurist.
Aktuell: Med boken ”Det goda inom dig”, (Albert Bonniers förlag) som hon skrivit parallellt på svenska och engelska.
Ålder: 63 år.
Bakgrund: Arbetade inom bankväsendet tills hon lämnade Sverige 1986. Har bott i Kenya, Singapore, England och Japan. Bor sedan 1990 i Auckland, Nya Zeeland.
Uppvuxen: I Stockholmsförorten Årsta.
Har tidigare givit ut: ”Nu vill jag sjunga dig milda sånger” och ”Sonat till Miriam”, som båda skrevs på engelska.
Familj: Tre vuxna söner och ett barnbarn.

Läs mer om vänskap

  • Vad är väninneskap – ett ord som inte ens finns? I boken ”Väninnorna och jag”, som kommer ut i slutet av ­september på Natur&Kultur , försöker Åsa Moberg besvara frågan, genom berättelser ur sitt eget och åtta nära väninnors liv. Amelia Adamo till exempel, ser en skillnad mellan att vara vän och väninna. I väninne­relationen ligger ­oändligt mycket mer förtroenden, mycket mer närhet som också är väldigt givande.
  • Om väninneskap av ett helt annat slag handlar Marianne Cedervalls böcker om läkaren Mirjam och hennes bästa vän Hervor. Feelgood-romaner och myspysdeckare har ”Svinhugg”, ”Svartvintern” och nu den senaste ”Spinnsidan” kallats. Men många tycker att det är kul att läsa om kvinnor som vill ta hämnd och som hjälper varandra att göra det.
  • En genomsnittlig amerikan har fyra nära vänner. Ingen klarar ett socialt nätverk på mer än 150 personer, hävdar Nicholas A.Christiakis och James H.Fowler i ­”Connected – mänskliga relationer och sociala nätverk och deras betydelse i våra liv” ( Natur&Kultur 2010).
  • Kanske är det friheten och den grundläggande frivilligheten i vänskapen som gör att den är så eftersträvansvärd, men också ibland så svår, skriver DN:s Malin Nordgren i boken ”Vänskapens väsen”, (Bokförlaget DN 2004).
  • I boken ”Vänskap – en lång historia” (Atlantis 2007) skildrar historikern Eva Österberg vänskapen som idé från antiken till nutid.
  • Vad har Mikhail Baryshnikov gemensamt med Alice Waters, Quentin Tarantino med Fiona Apple eller Paul Simon med Lorne Michaels? Ovanlig vänskap är temat för den amerikanska teveserien ”Iconoclasts”. Finns på dvd.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.