Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

Vardagslunken kan vara välgörande

Dan Hasson.
Dan Hasson. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Är man ”tråkig” om man längtar efter vardagen? Det kan vara lite skämmigt att erkänna det, menar hälsoforskaren Dan Hasson. Men hjärnan gillar rutiner och många uppskattar när allt blir som vanligt igen efter semestern.

Det exklusiva hotellet i Stockholm gör reklam för att locka fler gäster. Under mottot ”Vägra vardag” ska nya gäster lockas att övernatta. Boka en weekend eller välj en vanlig vecko­dag – hos oss känns det ändå aldrig som vardag, är budskapet.

Vardag är ett ord med en lite trist klang för många. Man längtar till helgen, och den bästa vardagen är kanske fredagen. För många är vardagen en enda lång transportsträcka mot helg och semester då vi kan koppla av och ha roligt. Men finns det någon forskning om hur ledigheterna egentligen påverkar oss?

– Nja, det finns väldigt få studier kring semester. Det vi vet är att semestern har en kortvarig välgörande effekt på välbefinnandet. Sedan återgår allt snabbt till det normala. Därför är det extra viktigt att vardagen fungerar bra, och att man kan väva in återhämtning och energi på ett naturligt sätt, säger forskaren Dan Hassson.

Han är docent i folkhälsokunskap och knuten till Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. I sitt arbete och sin forskning koncentrerar han sig på hur man kan väva in stresshantering i vardagen och främja en god och hållbar arbetsmiljö.

– Många uppskattar en fungerande vardag, kanske till och med mer än semestern. Då är det okej att säga nej till släktbesöket. Det känns skönt att barnen är på dagis eller i skolan, och att vara på jobbet om det fungerar bra. Så finns det de som är sjuka eller arbetslösa och känner att vardagen inte är lika fylld av krav som sommaren.

Enligt Dan Hasson upplever en del det som lite ”skämmigt” att säga att de uppskattar vardagen. Han talar om olika sociala kulturer när det gäller inställningen till vardagen och arbetet. I vissa grupper är det accepterat att längta till jobbet, i andra ses arbetet mest som ett nödvändigt ont. Det betyder inte att man egentligen känner så.

Dan Hasson återkommer till att rutiner är viktiga för att vi ska må bra. Vi går upp, äter frukost, ger oss i väg till jobbet, har lunchrast, åker hem, äter middag, ser kanske på tv och går till sängs ... På tisdagarna är det träning på gymmet och varannan torsdag är det medlemsmöte i föreningen. Rutinerna skapar en ordning i vårt liv som många känner en trygghet i.

– Det kan vara en förklaring till att många ser fram emot när vardagen ska återkomma efter semestern. Rutinerna gör att livet känns mer förutsägbart, och innebär på så vis mindre stressande eftersom en av hjärnans viktigaste uppgifter är att förutse framtiden.

Hur ser du själv på vardagen?

– Jag försöker njuta av att leva, och för mig spelar det ingen roll om det är semester eller vardag. Jag gillar variation och försöker planera mitt liv efter detta. Det gör både ledigheten och vardagen bättre och mer givande. Därmed kanske jag skiljer mig lite från dem som vill ha väldigt stabila rutiner.

Hur kan vardagen bli bättre?

– Det viktigaste är att fråga sig vad man vill få ut av sitt liv och sedan systematiskt jobba för att uppnå detta. En del gör något åt sin situation först när de mår dåligt. Jag brukar vända på det och säga att det allra viktigaste är att fokusera på hur man vill må och sedan hitta vägar för att nå dit.

En del av dem Dan Hasson möter i sitt arbete älskar sitt jobb så mycket att de till slut blir ohälsosamt stressade, andra blir stressade av tanken på att träda över tröskeln till arbetsplatsen. Hur ska de hantera detta?

– Jag vill slå ett slag för återhämtning i vardagen, samma återhämtning som vi strävar efter under semestern. Jag brukar tala om att vi måste skaffa en symbolisk hängmatta i vardagen. Som att ta en lunchpromenad på tio minuter varje dag, eller ta en kvart på fiket och njuta en stund innan barnen måste hämtas på dagis. Ofta räcker det med små saker för att få mer vardagsenergi.

– Var och en kan hitta sina egna personliga oaser, och enligt min erfarenhet kan små handlingar ge påtagliga effekter. Många tror att de behöver ändra sitt liv för att må bra, men det behöver inte alls vara så dramatiskt.

Ordet fritid började användas för lite drygt hundra år sedan. Begreppet visar den tidens syn på arbete. Det var något bundet och ofritt. Arbetsdagarna var för de flesta långa med buller och smuts. Även i jordbruket var det tuffa villkor men där kunde i alla fall de fria bönderna i viss utsträckning kontrollera sin tid.

– Jag tycker att begreppet ”äntligen fredag!” borde kompletteras med ”äntligen vardag!”. Då först tror jag att man får ett rikare liv – oavsett om det är onsdag eller lördag eller semester, säger Dan Hasson.

Karin, en fyrtioårig trebarnsmamma, bor ett par mil utanför Stockholm. Hon arbetar som sjuksköterska och trivs med sitt arbete.

– Visst är det roligt när helgen kommer och under semestern, men jag måste erkänna att jag tycker att det är ganska skönt när vardagslunken infinner sig. Jag vet när jag ska gå upp på morgonen och barnen ska i väg till skolan. Allt liksom bara flyter på.

När Karin råkade antyda att hon faktiskt uppskattade vardagen inför några av sina kolleger var de helt oförstående och menade att hon gärna fick ta deras arbetspass så mycket hon ville.

– Jag ser mig inte som någon kontrollfreak som behöver följa ett inrutat schema. Snarare är det så att jag lugnt kan vila i rutinerna och jag behöver inte tänka att varje dag måste bli superhäftig.

Samtidigt tycker Karin att det är härligt att på semestern åka till föräldrarnas gård i Skåne där hennes familj disponerar en liten gäststuga.

– Fast efter två veckor känner jag oftast att det räcker. Jag börjar längta hem. Det fungerar bra med kollegerna på jobbet och patientkontakterna känns meningsfulla.

Vad tycker din man om din vardagslängtan?

– Han brukar skoja om att jag tycks lida av helgfobi. Han har ett stressigt arbete och han behöver verkligen återhämta sig under helger och semestern. Människor är i olika livsfaser och vi är olika.

Att ledighet, semester och vardag väcker tankar syns inte minst på nätet. Många bloggare skriver om sitt vardagsliv som småbarnsföräldrar eller om vardagen i stort. Som till exempel Sandra:

”Det blir lätt att man går och längtar efter helgen och inte gör så mycket på veckodagarna mer än det där nödvändiga som tvätta, handla, diska, städa. Det är nog klokt om man försöker göra det där tråkiga lite mindre tråkigt och göra roliga saker även på vardagen. Det är ju faktiskt fem dagar av sju som är just vardag. Att ha en meningsfull och kul sådan, tror jag, är viktigt för välbefinnandet”.

Under signaturen ”Underbara Clara” är Clara Lindström en av landets mest kända bloggare. I ett av sina inlägg skrev hon att hon alltid får hemlängtan när hon är bortrest – hur trevligt det än är där hon befinner sig. Hon skriver att hon älskar att vara på semester men älskar sin vardag ännu mer .

”Så många av mina intressen och det jag uppskattar mest i livet är så tätt förknippat med mitt hem. Jag längtar hem till mitt kök ... Jag längtar hem till mina skogar, att gå med hunden på morgonen, prata med grannarna, komma in igen och göra upp en brasa”.

Äntligen vardag. Del 1.

Skolan börjar och för många är semestrarna slut. Är det trist eller skönt att återgå till den vanliga lunken? I några artiklar ska Insidan skriva om vardagen, på gott och på ont.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.