Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

”Vi har blivit för rädda för smuts”

”I Storbritannien undviker vi opastöriserade ostar för att det finns en mikroskopisk risk för att någon ska bli sjuk. I stället borde vi se vilka positiva effekter som bakterierna kan ha på vår hälsa”, säger Tim Spector som skrivit ”Matmyten” – och som tog med sig en burk surströmming på flyget hem till London.
”I Storbritannien undviker vi opastöriserade ostar för att det finns en mikroskopisk risk för att någon ska bli sjuk. I stället borde vi se vilka positiva effekter som bakterierna kan ha på vår hälsa”, säger Tim Spector som skrivit ”Matmyten” – och som tog med sig en burk surströmming på flyget hem till London. Foto: Eva Tedesjö

Våra kroppar innehåller miljarder mikrober och i våra tarmar finns det nära två kilo. Vi måste börja äta på ett sätt som gynnar dem, säger genforskaren Tim Spector.

Tim Spector hade experimenterat en del med sin kosthållning, men egentligen aldrig behövt oroa sig så mycket för sin hälsa. Men så en dag för fem år sedan befann han sig på ett berg i de italienska alperna med några vänner. Det hade varit en tuff uppstigning som tagit fem timmar och nu var det meningen att de skulle njuta av utsikten.

Men Tim kände sig ostadig och mådde inte bra. Han var inte sugen på att se sig omkring. Och när han började åka utför såg han dåligt, särskilt åt det ena hållet. Det gjorde att han studsade mellan pucklarna och föll några gånger.

Nere i dalen, när skidguiden pekade på två ekorrar i ett träd, såg han fyra.

Då förstod han att något hade hänt. Så småningom kom läkarna fram till att han förmodligen hade drabbats av en liten stroke. Plötsligt hade han gått från att vara en frisk och hälsosam person till en sjukling.

– Det var i alla fall så det kändes. Jag hade fått permanent högt blodtryck och jag var tvungen att ta medicin, säger han när vi träffas timmarna innan han ska flyga tillbaka till London med en burk surströmming i bagaget.

Den har han köpt i en butik på Sveavägen och han snörper ihop ansiktet av förtjusning när vi pratar om hur den bäst ska ätas.

Händelsen i Alperna blev en vändpunkt som gjorde att han på allvar började intressera sig för sin hälsa. Tim Spector är en välkänd professor vid Kings college i London och forskar om hur gener, livsmiljö och livsstil påverkar vår hälsa och vikt.

– Men jag hade inte riktigt fördjupat mig på det sätt som jag nu började göra, genom att experimentera med mig själv samtidigt som jag jämförde med de vetenskapliga studier som fanns.

Anledningen till hans entusiasm inför surströmmingen är att hans senaste bok, ”Matmyten”, handlar om hur viktiga bakterier och mikrober är för vår hälsa. Han menar att vi de senaste femtio åren har odlat en ”nolltolerans” för mikrober som har lett till många av dagens hälsoproblem.

– I Storbritannien undviker vi till exempel opastöriserade ostar för att det finns en mikroskopisk risk för att någon ska bli sjuk. I stället borde vi se vilka positiva effekter som bakterierna kan ha på vår hälsa.

– I USA kokar, fryser och strålar man ost för att allt levande i den ska dö. Det gör att den heller inte innehåller några hälsosamma mikrober, säger Tim och skakar på huvudet. Hans bok kommer i en tid när vuxna sköljer munnen med Listerine och försöker lära sina barn att sprita händerna. Borde vi sluta med det?

– Jag tycker så klart att kocken på en restaurang ska tvätta sina händer. Men vi behöver också lära våra barn att inte tvätta händerna överdrivet ofta, och försöka göra så att de kommer i kontakt med djur. Det har nämligen visat sig att de då får färre allergier och även kan slippa andra hälsoproblem.

Det är framför allt i vardagen som Tim tycker att vi ska släppa en del av den överdrivna rädslan, till exempel genom att lukta och smaka på maten i stället för att slänga den bara för att sista förbrukningsdatum är passerat.

Tim pekar på golvet och säger att det finns något som kallas femsekundersregeln. Enligt den kan man äta något som har tappats på marken om man gör det inom fem sekunder.

– Vårt överdrivna hygientänkande har gjort att vi i dag behöver kämpa för att få tillbaka mikroberna i vår mat och mage så att de kan göra den nytta som vi har hindrat dem från att göra. Det är därför som man inte ska vara så rädd för att få i sig litet jord med morötterna.

Våra olika uppsättningar mikrober kan förklara varför vissa drabbas av sjukdomar, allergier och cancer, medan andra klarar sig, menar Tim.

En bidragande orsak till hans uppvaknande var att hans far faktiskt dog när han var i den ålder som Tim befinner sig i nu, 57 år.

– Tidigare trodde jag att det räckte att följa de råd som fanns: att träna, undvika för mycket snabbmat och att inte bli för fet. Det var när jag började göra research för den här boken som jag insåg att de råd som jag hade tagit till mig i vissa fall hade varit felaktiga i grunden.

Det beror på att när kostråd väl har blivit en del av de medicinska föreskrifterna är de svåra att motsäga och ändra.

– Läkare vill inte medge att de har gett sina patienter felaktiga rekommendationer. Då tror de inte att någon kommer att lita på dem igen, och det leder till en övertro på auktoriteter som är svår att bryta sig loss ifrån.

Och när rekommendationerna väl har etablerats så träder de ekonomiska intressena in. Plötsligt finns det matvaror där fettet har ersatts av alternativ som kan vara rent skadliga.

Tim Spectors nya bok handlar således inte bara om vårt behov av bakterier i maten. Den tar ett helhetsgrepp om vår mat och hälsa. En av de största matmyterna i dag är enligt Tim att man drar alla kalorier över en kam och att man ska undvika fet mat.

Den andra stora etablerade myten är att vi tror att det är bra att äta många små måltider regelbundet.

– Vi som bor i norra Europa får fortfarande höra att det nästan är en dödssynd att hoppa över frukosten, medan man i södra Europa ofta nöjer sig med en espresso, säger Tim som sedan några år tillbaka med jämna mellanrum hoppar över frukosten eller lunchen.

I hans fall har det gjort att han kan kontrollera sin aptit bättre.

– Förr var fasta mer en del av det dagliga livet vilket gjorde att man lärde sig att det är helt okej att vara hungrig en tid. Så det finns både en psykologisk och en fysiologisk vinst, menar Tim Spector.

Han kan förstå att en del kanske kommer att vara skeptiska till hans bok och tänka att det bara är en i mängden av böcker om hälsa och kost.

– Skillnaden är att den inte bara handlar om min story, utan att den också resonerar kring individuella skillnader. Allt jag skriver är också förankrat i välgjorda vetenskapliga studier. En del säger att det är sockret som är problemet, någon annan att det är gluten, fruktos eller kött som ska bort. Jag menar att vi måste komma bort från att utse en eller ett par felande länkar. Det handlar om att se till hela livsföringen.

Tricket är att äta litet av allt för att bygga upp en så varierad flora av mikrober som möjligt. Den stora boven i dramat är naturligtvis antibiotika.

peter.letmark@dn.se

Fakta:Tim Spector

Tim Spector är professor vid Kings college i London och forskar om hur gener, livsstil och miljö påverkar vår hälsa och vikt. Han har skrivit böcker och hundratals vetenskapliga artiklar om näringslära och biologi.

Den senaste boken har titeln ”Matmyten” och den ges ut på Volante (översättning: Stefan Lindgren). Boken bygger på Tim Spectors egna erfarenheter samt den forskning han har bedrivit som bland annat omfattar 11 000 vuxna tvillingar som han har studerat i över tjugo år.

Att kunna särskilja verkningarna av kost och miljö och se hur de påverkas av inflytandet från våra gener är en av de stora utmaningarna inom näringsforskningen i dag, menar Tim Spector.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.