Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

”Vi män måste bli jämställda”

Patrick Godana från Sydafrika deltog nyligen i en konferens i Sidas regi för att berätta om sitt arbete för ökad jämställdhet i sitt hemland.
Patrick Godana från Sydafrika deltog nyligen i en konferens i Sidas regi för att berätta om sitt arbete för ökad jämställdhet i sitt hemland. Foto: Beatrice Lundborg

Patrick Godana brinner för att få unga män i Sydafrika att ändra attityder till våld och sexualitet. Tidigare var han själv en del av den machokultur han nu bekämpar.

I flera länder i Afrika blir homosexuella förföljda – och många kvinnor lever i rädsla för att bli slagna och våldtagna. Patrick Godana, från Kapstaden i Sydafrika, brinner för att få unga pojkar och män att förändra sina attityder till våld och sexualitet. Han är oroad för följderna av att det svenska biståndet till hans hemland nu upphört efter nära femtio år.

– I Uganda hotas homosexuella med dödstraff och i vårt grannland Botswana hårdnar attityderna mot homosexuella. Den svenska närvaron i Sydafrika har varit ett stöd för alla oss som värnar om ett öppet och tolerant samhälle. Nu är risken stor för att mörka krafter som vill vrida klockan tillbaka får större utrymme, säger Patrik Godana.

Vi träffar honom när han är på en blixtvisit i Stockholm för att medverka vid en konferens som det svenska biståndsorganet Sida anordnar. Syftet är att  diskutera hur olika samarbetsprojekt fungerat, och tillvarata erfarenheter och kontakter i Sydafrika och i andra länder som nu inte längre kommer att få något svenskt bistånd.

Patrick Godana har i många år arbetat för att ändra på mäns attityder till kvinnor och barn. I dag är han ansvarig för kontakterna med bland andra medier och politiker inom Sonke gender justice, en organisation som fått allt större inflytande i Sydafrika.

– I Sydafrika anser många män att de äger rätten till kvinnans kropp, och därför sker det så många våldtäkter. Män måste lära sig att betrakta kvinnor som jämlikar. Jag har förstått att även i Sverige har många män en förnedrande syn på kvinnor och även i ert land blir kvinnor våldtagna. Att förändra mäns attityder är en global fråga.

Patrick var själv tidigare en del av den negativa manskultur som han i dag så hett bekämpar. Pappan arbetade i ett bageri i kuststaden Port Elizabeth och blev ständigt hunsad av förmännen. Lönen var usel och på helgerna drack han sig berusad.

– Pappa och mamma bråkade allt häftigare. Hon försökte springa sin väg, men han hann i kapp henne och slog. Jag och mina syskon stod där och såg på. Det var otäckt, men ändå något ”naturligt”. Sedan fostrades jag att slå mina systrar, det är ju så en man ”gör”.

Patrick engagerade sig i kampen mot den vita apartheidregimen. Han blev gripen, svårt torterad och satt i fängelse. Där riskerade han ständigt att bli våldtagen av medfångarna. Efter fyra års helvete blev han frigiven.

– Jag började läsa teologi på ett universitet i Kapstaden. En lärare var feminist och hon fick mig att steg för steg ändra min syn på kvinnor, och sakta började jag ifrågasätta mitt beteende.

Hemma ville Patrick visa att han ångrade det han gjort tidigare. Han diskade, lagade mat och följde sina systrar till bussen. De här små stegen var mycket ”omanliga”. För systrarna tog det tid att inse att han faktiskt hade förändrat sig på djupet.

Sedan engagerade sig Patrick i organisationer som arbetade för ökad jämställdhet. I flera år höll han workshoppar i bland annat Kapstadens kåkstäder för män. Han berättade om sina egna erfarenheter och ville få i gång ett samtal om hur män bör uppträda mot kvinnor.

– Mycket positivt har hänt sedan dess, men det finns oändligt mycket mer att göra. Att förändra attityder tar lång tid. För en tid sedan blev en sex veckor gammal flicka våldtagen av en ung man, och nyligen blev en gammal kvinna i min kristna församling utsatt för en gruppvåldtäkt innan hon fick halsen avskuren. Hur kan män göra så vidriga saker?

Patrick Godana är 49 år. Han bor i Kapstaden med sin hustru Tokozile, som är lärare. Den äldste sonen Sivenathi studerar juridik på universitet, medan den yngste Sibono ännu går i ”grundskolan”.

– Jag har försökt visa barnen tillit och respekt – och förstås försökt ge dem kärlek. Jag tror att det är bästa sättet för att de ska bli ”riktiga” och jämställda män. När jag började städa vårt hus skrattade andra män och tyckte att jag var en vekling. Men jag fortsatte. Handling kan åstadkomma mer än ord.

Patrick Godana berättar att han varje måndag har en ”talkshow” på språket xhosa i sydafrikansk radio. Nära fem miljoner lyssnare får höra honom berätta om sin syn på jämställdhet, och hur män bör vara mot kvinnor och i familjen. Efter varje program vill skolor och kyrkor att han ska komma och vidareutveckla sina tankar.

– Därför är jag optimistisk om utvecklingen i mitt land. Fler och fler män vaknar och inser att alla parter gynnas av ett jämställt samhälle. Jag möter många blivande pappor som vill följa med till mödravårdscentralen och ta en lika aktiv del i uppfostran som mammorna. Det var otänkbart för bara några år sedan.

– Allt fler män använder också kondom vid samlag. Det minskar risken för spridning av hiv och könssjukdomar, och minskar också antalet oönskade graviditeter.

Även om den svenska regeringen stoppat biståndet till Sydafrika hoppas Patrick Godana att organisationer och frivilliga krafter fortsätter att stötta arbetet för ökad jämlikhet i hans hemland.

– Jag tror verkligen att saker kommer att förändras i Sydafrika. Samtidigt tror jag att Sverige har en del att lära av hur vi arbetar för att förändra människors attityder. Även i ert land finns mycket att göra för att kvinnor ska slippa att vara rädda för att bli slagna eller utsatta för sexuellt våld.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.