Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

”Vi plastikkirurger har ett stort ansvar”

Utvecklingen av teknik och apparater är en viktig faktor bakom skönhetsbranschens ökning. Men många apparater som används i dag är dåligt testade.
Utvecklingen av teknik och apparater är en viktig faktor bakom skönhetsbranschens ökning. Men många apparater som används i dag är dåligt testade. Foto: AFP, Alamy
Att estetiska ingrepp blivit mer tillgängliga har fått fler att förstora läppar eller bröst. Men trenden med kraftiga förstoringar är vikande. Allt fler efterfrågar naturlighet, enligt plastikkirurgen Ulf Samuelson.

Teknikutvecklingen inom estetiska behandlingar i allmänhet går snabbt framåt. Ulf Samuelson, ordförande i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi, håller med om att branschen behöver regleras. I framtiden hoppas han på bättre och mer skonsamma metoder för estetisk kirurgi, där resultaten blir naturligare och biverkningarna mindre.

Skönhetsindustrin växer med enorm kraft. Branschen för estetiska behandlingar ökar med 15 procent årligen. Det tror Ulf Samuelson delvis beror på medierna.

– Mediernas skriverier skapar ett ökat intresse hos allmänheten. Men det är också ett generellt fokus på estetisk kirurgi i vårt samhälle, exempelvis bland framgångsrika artister och skådespelare.

Det är Ulf Samuelson kritisk till. Han tycker att det förmedlas osunda kroppsideal som får unga människor att tro att man inte kan nå framgång om man inte har en viss typ av utseende.

Synen på plastikkirurgi och estetiska ingrepp har förändrats mycket de senaste åren.

I dag, menar forskare, håller hela företeelsen på att genomgå en normaliseringsprocess i vårt samhälle. Det anses inte längre udda eller fel att genomgå den här typen av behandlingar på samma sätt som för några decennier sedan.

Hur bidrar branschen själv till den här normaliseringsprocessen?

– I dag är vi som jobbar med detta ofta specialister som gör det här på heltid. Det bidrar nog till att göra verksamheten mer rumsren, säger Ulf Samuelson. Föreningen för estetisk kirurgi, som jag företräder, arbetar med att informera om begränsningar och fördelar. Vi har också riktlinjer för hur exempelvis marknadsföringen bör se ut. Om någon av våra medlemmar beter sig olämpligt så diskuterar vi det med vederbörande och kan i värsta fall utesluta. Det handlar om att städa på sin egen bakgård och det kan nog bidra till den här normaliseringen av estetisk kirurgi.

En viktig orsak till att branschen växer är att behandlingarna blivit mer tillgängliga. Under senare år har det kommit nya tekniker där ingreppen blir mindre, snabbare och billigare och där resultaten är mer förutsägbara. En sådan teknik är Botoxinjektioner för att minska rynkor. Tillgängligheten påverkar efterfrågan, menar Ulf Samuelson.

– Läppar är ett annat bra exempel. Dem kunde man förändra för tjugo år sedan också, men då använde man kanske fett eller Gore-Tex och ingreppen blev permanenta, vilket stoppade många. Men när väl fillers kom slog trenden hårt. Nyhetens behag gjorde att det blev vanligt med onaturligt stora läppar. Men den trenden är på tillbakagång.

Efterfrågan på olika typer av behandlingar speglar delvis de skönhetsideal som råder vid en viss tidpunkt. Bröstförstoringar har man visserligen sysslat med sedan 1800-talet. Bland annat sprutade man in flytande paraffin eller opererade in glaskulor med katastrofala resultat.

I dag är bröstoperationer det i särklass vanligaste ingreppet. Men hur brösten ska se ut ändrar sig över tid.

– Allt fler efterfrågar naturlighet. För några år sedan var det mycket vanligare att patienterna ville ha väldigt stora bröst jämfört med i dag.

Det har blivit allt vanligare att man bygger upp strukturer under huden med kroppseget material, som fett, ben eller brosk som man helt enkelt plockar från andra delar av kroppen. De här metoderna används i estetiskt syfte men kanske framför allt när det handlar om rekonstruktioner efter olyckor eller skador.

Även utvecklingen av apparatur är en viktig faktor bakom skönhetsbranschens ökning.

– Det kommer en hel del nya apparater för till exempel olika laserbehandlingar. Det är ett hårt tryck från industrin där det finns ett stort ekonomiskt intresse för att ta fram nya tekniker. Det är nästan som på bilmarknaden – det kommer en ny modell varje år.

Men enligt Ulf Samuelson och Socialstyrelsens utredare är många apparater dåligt testade och dessutom finns det i dag inga regler för vem som får utföra behandlingarna.

Ett exempel är laserfettsugning, som nyligen togs upp i tv-programmet ”Uppdrag granskning”. Där testade man sig i början fram med tekniken och orsakade en hel del skador på patienter som fick grava problem, bland annat svåra brännskador.

Ulf Samuelson tror att metoderna att använda kroppseget material kommer att utvecklas ytterligare. Länge fanns en oro för att metoden att flytta fett från delar av kroppen till brösten skulle öka risken för bröstcancer, men enligt Ulf Samuelson vet man nu att det inte är så.

– I dag är det möjligt att odla brosk, urinblåsor, hud eller blodkärl av patientens egna celler i ett laboratorium. Den tekniken tror jag även kommer att vara ett viktigt redskap inom den estetiska och rekonstruktiva kirurgin i framtiden, säger han.

Men plastikkirurgi är fortfarande behäftat med en hel del risker. Vilket ansvar har branschen för att utvecklingen inte går över styr?

– Det finns alltid skäl att diskutera och ifrågasätta varje ingrepp, och att ställa fördelarna i relation till nackdelarna. Som bransch har vi ett stort ansvar. Även om det kan vara svårt ibland kan vi ju faktiskt också säga nej till ingrepp som vi anser onödiga, oetiska eller farliga.

Ulf Samuleson

Ulf Samuleson

Skönhetsingrepp

Vanligaste icke-kirurgiska ingreppen:
1. Injektionsbehandlingar med Botox eller fillers.
2. Laserbehandlingar.

Vanligaste kirurgiska ingreppen:
1. Bröstoperationer; förstoring, lyft och förminskning.
2. Fettsugning.
3. Ansiktskirurgi. Ögonlocks-, pann- och ansiktslyft, näsplastik med mera.

Bland kvinnor är de vanligaste ingreppen bröstoperationer, fettsugning och ansiktskirurgi. Bland män är det fettsugning, bukplastik och intimkirurgi. Ungefär 20 procent av dem som genomgår estetisk kirurgi är män.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.